Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2010 16:57 - ОБЕЗПАРАЗИТЯВАНЕ
Автор: veterinar Категория: Други   
Прочетен: 12443 Коментари: 0 Гласове:
0



Обезпаразитяването при кучетата и котките е външно и вътрешно.Вътрешното обезпаразитяване при кучетата е на 20ден след раждането-това е първото обезпаразитяване на кученцето,което обикновено е с течен дронтал.След това обезпаразитяването е на всеки 3 месеца-поради факта че е доказано че тенията се развива за 90 днив организма на кучето,което ще рече 3 месеца.
Обезпаразитяването (вътрешното) при кучето може да се извършва с медикаментите:

  • Дронтал плюс-1 т/10 кг тегло;за кучета
  • Дронтал кет-1т/4 кг за котки
  • Бихелдон за куче и котка-1 таблета за 10кг живо тегло;
  • Цестал плюс-1 таблета за 10 кг за куче;
  • Цестал кет -1 таблета за 4 кг за котка;

Хубаво би било да съчетаете вътрешното обезпаразитяване с външното ,както и да обезпаразитите средата на животното-или мястото където спи,къщичката ако е на двора,или леглото ако живее в дома ви.Установено е ,че 90% от яйцата на бълхите се намират в килимите,в средата (мястото) около кучето или котето.Затова третирайте и нея.
Външното обезпаразитяване може да бъде извършено с няколко вида препарати-различни по форма, фирма и действие.

Пудри-действието им е средно на ниво,кучето трябва да е изкъпано(препоръчва се) и се нанася като разтваряте козината и ръсите в основата.

Пудрата е подходяща при кучета които са с средна по дължина космена покривка,но естествено е че могат да се ползват и при другите космени покривки.Най-често ползвани пудри са Bolfo, Tapilan, Omnitox.

Spot on- една от новите форми за обезпаразитяване при кучетата и котките.При този вид обезпаразитяване препарата попива в мастните депа на епидермиса , и при контакт с ектопаразитите, кожата е отровна,и самия паразит се отравя от кожата която в мастните си депа съдържа спот он формата.Това е един сравнително ефикасен за сега метод и продукт,който се използва в ветеринарните клиники и аптеки не само у нас но и в чужбина.Спот он формата се поставя като разтворите козината на кучето/котката точно на мястото зад ушите и накапете цялото количество върху кожата.

Съдържанието на пипетата се прилага директно върху кожата на животното. Необходими са от 24 до 48 часа за разпространяването на течността от мястото на накапване до всички части на тялото. Съдържанието на пипетата се поставя директно върху кожата в областта между раменете (холката) след разгръщане на козината. Важно е съдържанието на пипетата да попадне върху кожата, а не върху козината . Препаратът се разпространява чрез кожните мазнини и се натрупва в мастните жлези. Те играят ролята на резервоар за фипронила от където той заедно с мастния секрет се отделя по дължината на косъма. По този начин на третираните животни се осигурява постоянна защита в продължение на седмици.

Животните не трябва да бъдат къпани 48 часа преди и след третирането с препарата, за да не се намалят кожните мазнини необходими за разпространението му.
Извадете пипетата от опаковката и счупете края на отбелязаното място. Разгърнете козината, за да нанесете съдържанието на пипетата директно върху кожата. Поставете наконечника върху кожата между раменете (холката) на животното и натиснете пипетата няколко пъти, докато изпразните напълно цялото съдържание на 1-2 места. Важно е да се прилага през цялата година, преди още да се открият бълхи и кърлежи. Продуктите от гамата Frontline могат да се прилагат ефикасно при всякакви обстоятелства; ще бъдете спокойни дори ако къпете животните с шампоан всяка седмица. Препоръчва се да се прилага при всички животни, които се отглеждат вкъщи.

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ…..




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veterinar
Категория: Други
Прочетен: 121688
Постинги: 5
Коментари: 0
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930