Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2011 00:21 - Какво сега за нас е 3-ти март?
Автор: megafon Категория: История   
Прочетен: 3358 Коментари: 2 Гласове:
51

Последна промяна: 31.03.2011 15:39


     Няма как да пропусна 3ти март, защото това е най-големият празник на България и това е празника на всеки българин независимо къде се намира в този ден. На този ден нашата малка държавица се освобождава от турско робство и се подписва Санстефановски мирен договор, който е резултат от Руско-турската освободителна война. За съжаление, тази война е в резултат на 500 години под турско робство, което до известна степен е променило българският език, култура и бит. Например в нашият език и до ден днешен се използват стотици думи турцизми, част от храната ни е типично оринталска, културата ни е по скоро отново ориенталска, отколкото Европейска независимо, че се намираме в Европата, както е модерно сега да се казва. За да разберем как българина празнува днеска 133-ната от Освобождението, трябва да се върнем назад във времето и да си обясним, защо България пада по турско робство?
    Причините са няколко, които бележат упадъка на българската държава и това са:
- нахлуване на татарите на Балканите.
- Византия и България се бият помежду си, докато турците нахлуват в Европа от Азия, а смъртта на Византийският император Адроник бележи началото на вътрешни борби за престола.
- България през това време е разпокъсана на няколко части и всички от тях подценяват нахлуващите османци от Мала Азия и така се стига до заветната 1396 година, когато пада и последното българско царство - Видинското. До тук нищо не обикновено и странно. Всеки знае, че всяка държава в нейната си история пада под чуждо робство  и за даден период от време е управлявана от нашественици. Това се случва на почти всички държави по света, но не и това, че България е била 500 години по турско робство. Защо? Всеки българин би трябвало да има елементарни знания останали от средното образование, което по времето на комунизма доста тачеше историята ни и не умаловажаваше нашето освобождение. В исторически план 500 години са си голям период от време, а от икономически план сравнение с Европата ние сме на ниво пещерни хора. По същото време в Европа се правят великите географски открития, създаване на промишленото производство и изобретения, докато на Балканите живее един почти претопен народ, ходещ с потури и задоволен от робското си мислене със наложеното статукво. Защо се получава така? Лично според мен българина е един голям егоист на първо място, а на второ място страхливец и не на последно със сигурност предател. Тъжно ми, е че трябва да го напиша, но няма друга история в Света, която да е белязана с толкова много предатели, така както нашата. Тъжен, но истински факт. Какво общо има това с факта, какво значи за нас 3ти март и какво място има той в нашият живот? Много общи неща с нашето минало. Миналото или историята формират нашето настояще, а то нашето бъдеще. Човек няма как да избяга от миналото си, то го преследва като бледа сянка. Същото се отнася и за нашата история. Една от основните причини да бъдем толкова време по Турско робство, за мен е робство, не е нито "нашествие", "присъствие" или както там се мъчат да го наричат и омаловажават, се дължи на липсата на национална идентичност и робско мислене, с идеята че Освобождението е дело на някой друг, но не и на самият подтиснат. Цели 500 години минават докато българина  фомира националната си идентичност,самосъзнание, кураж, смелост и още куп качества, които на теория са ни присъщи, а на практика се оказва че не. Периодът от 5 века е дълъг, изтощителен, изпълнен с бунтове, въстания, жестоки клане и убийства. Когато Освобождените става факт и с него става ясно и жалката картина, че между нас и Европа има огромна културна пропаст, докато ние сме ходили с потури, в Европа са създавали истинската богата култура, за да може да се каже, че Европа има традиции. Разликите са огромни.
     Днес се намираме в същото състония, но няколко стотин години по-късно. За да разбереш, какво значи 3ти март за теб и за всички нас, може единствено по начина,  по който не официално го честваме за пред Европа, а как ние самите го честваме като отделни единици и по това колко и как познаваме нашата история, защото народ, който си променя непрекъснато учебниците по история и омаловажава самата си история, той самият себе си не се уважава. А от това по лошо няма. Това по казва, че индивидуализма, егоизма взима превез над разума ни, и че лесно можем да бъдем отново поробени стига някой да ни оправи, но не и ние самите да се напънем. Това показва и нещо друго много съществено, че не сме толкова работлив народ, както обичаме да се изкарваме, а по-скоро мързелив.  Това е жалката, гадна истина драги читатели. И затова прехода продължава 20 години и се тъпчим на едно и също място. Причината, е че сме повече ориенталци отколкото европейци. Ние сме по цигани от самите цигани. Че ако искаме да постигнем нещо като народ, на нас ни трябва диктатура и дърво в главата, ние от думи не разбираме, само дисцплина, за да може да се вкара уникалният ни индивидуализъм в работа и само така можем да се превърнем в просперища и доминираща нация в Света. Ако не ще продължим да се лутаме докато напълно изчезнем или се претопим като народ.image



Гласувай:
51


Вълнообразно


1. iliada - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
03.03.2011 09:19
ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ВСИЧКИ ОТДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА НАШАТА СВОБОДА!!
цитирай
2. анонимен - Честит празник на всички българи!
03.03.2011 09:36
Честит Национален празник на всички българи по душа, а не по паспорт и преброяване.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: megafon
Категория: Политика
Прочетен: 2563966
Постинги: 194
Коментари: 3754
Гласове: 2059
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930