Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2013 15:48 - Бистришките тигри срещу актуализацията на бюджет 2013
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 4394 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 23.07.2013 19:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Бистришките тигри срещу актуализацията на бюджет 2013

Всички се скъсаха да говорят за актуализацията на бюджета и да я критикуват. Да погледнем реалностите!

Бойко, протестира срещу актуализацията на бюджета! Щеше да е комично, ако не бе липсата на памет и наличието на Алцхаймер у население и медии. Именно финансовото светило на ГЕРБ, геният,  любим министър на Борисов – Дянков, заложи погрешен ръст на БВП от 1,9 %. Ръст, дори според него нереален, но който смяташе да напомпа отново с инфлация като качи цените на тока, за пореден път.

Както казах на 18 февруари, политиката на Дянков бе проста. "Качваме ток, газ, вода, горива, пълним от това увеличение хазната с ДДС и акцизи, подаряваме парите на чиновниците за да не мрънкат по форумите и да ни крепят! Останалите, частен бизнес и население, да плащат докато пукнат!" - Бедни и богати са свързани от една цел.  Било икономически "разумно" да се качват тока и данъците, защото така се помпала инфлация, а тя била "полезна" за икономиката!  Това е становището на Дянковите и Бойкови кадри - висшисти, нищо, че в реалния живот и икономка, от хиляди години е точно обратното!   Самият Дянков (дни преди позорно да бъде изгонен), обяви под сурдинка, че може би актуализация на бюджет 2013 е нужна и бе предвидил за 2013 г. много по-големи дългове от сегашния, който може би ще се емитира на външните пазари.

image

Борисов казва днес “Ако беше хубаво, ние да сме взели заем от 1 млрд. лв.”

Че те взеха! Взеха много повече заеми, но нали населението помни колкото бройлер, забрави!   Пак Дянков, по времето на своето управление на правоверен финансов хунвейбин “актуализираше” и то още как!  С размах!  Вижте бюджет бюджет 2010 г. например! Имаше ли жалби тогава? Не! Делян Пеевските вестници всеки ден започваха деня с “Добро утро Бойко паша!” и “Добро утро Велики везире!” – Дянков в случая.  Именно кабинетът Борисов емитира 800 млн. нов дълг, в последната седмица на управлението си (февруари) през 2013 г.!  Защото имаше вече чудовищна пробойна в бюджета си, а падежа на този дълг  е сега - август!  Въпреки приказките, хвалбите, тупането в гърдите за “финансов отличник” - Бойко не успя да събере пари за да изплати стари държавни задължения (то и как, при условие, че всичките му кадри са топ-идиоти?!) и на 07.2012 г. България се натовари с още един облигационен дълг от € 950 млн. (!) при лихва от 4.25 %, с падеж 9 юли 2017 г.  При Бойко държавният дълг на България е нараснал с 4,398 милиарда лева!  Това не е моя измислица, а така сочат данните на Националния статистически институт. Имаше и силно намаляване на данъчните приходи - при положение, че всъщност данъците при ГЕРБ бяха увеличени драстично – Намаление за което аз и още няколко умни глави  предупредихме, че ще се случи.  Дълговете които Борисов остави обаче не са само това! Въпреки, че не спря да качва данъците неговият финансов министър и велик везир успя малко по-малко да натрупа задължения в размер на 4 млрд. лв. от 2009 г. до февруари 2013 г., въпреки, че – без да се разплаща с бизнеса и бавейки парите му,  успя незнайно как да опоска освен дълговете и още 4 милиарда.  Впрочем, знайно е как!  Със заплати на Калинки от порядъка на 8 000 лв. на месец (справка – любовницата на Дянков – Ирина Великова), щедри дарения на ПР – ки, които да правят Фейсбук страници за по 80 000 лв. Със над 100% повишение на заплатите на огромната ни администрация ......... 6 пъти (!!!) по-голяма от британската, при условие, че Великобритания е втората по размер на населението страна в Европа!   Зад паравана "фискален отличник" лъскаха пробойни, а любимецът на Бистришките тигри – Дянков, дори не правеше опит да ги елиминира, разчитайки на чудо, като това, няколко пъти да обявява края на кризата.

Обаче на кризата не и пукаше нито за селските футболисти, нито за финансовия им министър. Тя се задълбочаваше, междуфирмената задлъжнялост създадена и благодарение на него растеше, а икономиката на Борисов и Великия му Везир създаде 500 000 официално безработни, а дупката оставена от кабинета е за около 8 милиарда лева!  Българската администрация е пропиляла и изхарчила в безсмислена "дейност" поне 50 милиарда лева. Там са парите – там са и дълговете! 

image

Да видим сегашния бюджет  - Общият размер на дълга не се увеличава! 14,6 млрд. лв. е заложеният дълг от кабинета Борисов в настоящата година. И заема и оставащия дълг са заложени от финансовия министър на Бистришките тигри! Затова и е смешно, че сега критикуват собственото си управление. Дефицитът се увеличава от 1,3% до 2%, като така не се нарушава финансовата дисциплина, дори можем и повече, без да я нарушим, но нека си остане така. Защо обаче е този вой? Пак заради Калинките! Новият финансов министър още в началото на мандата си съкрати разходите на всички ведомства с 5%. А чиновниците не обичат да им режат парите, дори това да са пари за кламери. Те си искат Дянков! Искат си бонусите, заплатите, служебните коли и наричат това дясно! Само миналата година за заплати на администрацията са отишли 9 милиарда. Сегашния дълг е пак за да ги нахрани! 27.02.2013 Ще се емитират ли нови дългове, или ще се режат парите и привилегиите на "Калинките"?  Емитират се!  Нали и те цаца ядат, нали и те бира на морето искат да пият!   Бюджетна дисциплина и дясно било да даваш по 8 000 лв. заплата на секретарката си и по 80 000 лв. за Фейсбук страница, но било популизъм увеличението на майчинските което като пари не се равнява и на заплатите в една държавна агенция пълна с калинки! Бюджетна дисциплина било да се харчат милиарди за и от тъпата ни администрация, но било комунистически популизъм (в Германия сигурно са комунисти) да се увеличат парите за наука, образование и здравеопазване, не, че тия пари са качени тук в България – освен едните майчински, малка като размер сума.  А пилешките глави, вярват ли вярват! Никога не съм харесвал Орешарски! В 2007 г. написах, че най-голямата глупост е качването на данъците и акцизите, което той извърши и което задълбочи задаващата се криза с инфлация.  Дали е способен? Не мисля! Нали точно той отричаше наличието на каква да е криза в края на 2007, 2008 и дори в 2009 г. Дянков само продължи глупавата му антипазарна политика – състояща се в качване на монополните цени и от там събиране на повече ДДС и акцизи, което обаче не стана - защото ако човек харчи 100 лв. ако му качиш цената пак ще си харчи 100 лв. но ще потребява по-малко!  Икономическо прозрение до което се стига ако IQ - то ти е поне на минимално европейско ниво. 

Всъщност, ставащото за мен е нищо повече от поредната сапунка разигравана ни от 24 години. Нека не забравяме, че и в новия кабинет ГЕРБ има цели трима министри, тоест – всичко ставащо е добре режисирано. Разликата е само, че сегашния финансов министър и тоя от предния – служебен кабинет, са поне малко по-умни от Дянков. Първото полугодие на 2013 г. мина на плюс, а Фондовата борса се качва. А щом борсата се качва и акциите растат  – нещата не са толкова зле!

Маргарет Тачър 

image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ, ОПЦИИ, ОБЛИГАЦИИ




Гласувай:
7



1. ok3223 - Брависимо ...брависимо!
23.07.2013 17:14
Да прочета най после едно компетентно и честно мнение по въпроса за актуализацията на бюджета, за нуждата от емитиране на дълг при така създалата се ситуация, за която вината е на гробарите Дянков и Тиквата.
Праят хората на деца и ги залъгват с евтини лъжи.
Икономиката е сериозна работа и на всеки който познава е ясно, че празно няма.
За всяка грешка се плаща и не прощава на никой направените грешки.
А както става почти винаги, за греховете и некомпетентността на управниците плаща народа, с мизерията в която живее, откакто съществува България като самостоятелна държава.
цитирай
2. borsi - Август, само след броени дни е па...
24.07.2013 12:00
Август, само след броени дни е падежа на облигациите които Дянков емитира февруари - 800 000 000. Ако няма заем, какво ще правим с облигационерите? Ще извадим последните резерви от хазната, или ще кажем като гърците - "Чакайте,... ще има да вземате?!" Това не са кой знае колко много пари, дори за бедна страна като нас и без големи заеми, но проблема е, че с издънването на заема и липсата на време (очертава се такава) има риск, макар не голям, да не успеем навреме да съберем парите, или да се наложи кабинетът, който и да е той да ги взема от където не трябва!
цитирай
3. atanasio - Министъра на отбраната каза, че ...
24.07.2013 14:25
Министъра на отбраната каза ,че държавата дължи 500млн. на бизнеса и още 720млн. ДДС

Директива на ЕС задължава държавата да се разплаща в срок до 1месец и т.н.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5984602
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031