Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2020 11:10 - Коронавирус
Автор: megafon Категория: Новини   
Прочетен: 1789 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 18.03.2020 09:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Коронавирус: Защо трябва да действаме сега?

С всичко това, което се случва с Коронавируса, може да е много трудно да вземете решение какво да правите днес. Трябва ли да изчакате за повече информация? Или трябва да реагирате веднага? Как?

В тази статия ще разгледаме много данни и модели с различни източници на информация.
Колко случаи на коронавирус ще има във вашия район?
Какво ще се случи, когато тези случаи се превърнат в реални случаи?
Какво трябва да се направи?
Кога?

Когато приключите с четенето на статията, ще вземете следните неща под внимание:

Коронавирусът идва при вас.
Идва с експоненциална скорост: постепенно и после внезапно.
Въпрос на дни. Може би седмица или две.
Когато това стане, вашата здравна система ще бъде претоварена.
Вашите съграждани ще бъдат лекувани в коридорите.
Изтощените здравни работници ще се разпаднат. Някои ще умрат.
Те ще трябва да решат кой пациент получава кислорода и кой ще умира.
Единственият начин да се предотврати това е социалното дистанциране между отделните индивиди. Днес. Не утре. Сега.
Това означава да запазим колкото се може повече хора вкъщи, започвайки сега.

Като политик, лидер на общността или бизнес лидер, вие имате силата и отговорността да предотвратите това.

Може да имате страхове днес: Ами ако се презастраховам? Ще ми се смеят ли хората? Ще се ядосат ли на мен? Ще изглеждам глупаво? Няма ли да е по-добре да изчакате другите да предприемат стъпки първо? Ще навреди ли твърде много на икономиката?

Но след 2–4 седмици, когато целият свят е в затворено положение, когато няколкото ценни дни на социално дистанциране, които ще бъдат активирани, ще спасят животи, хората вече няма да ви критикуват: Ще ви благодарят за правилното решение.

Добре, нека започнем с това
1. Колко случаи на коронавирус ще има във вашия район?
Растеж на случаите в Китай
image
Общият брой на случаите нарастваше експоненциално, докато Китай успяваше да го задържа вируса на територията и. Но в момента когато вирусът се разпространи извън територията, той се превърна в пандемия, която никой не може да спре.

 
Към днешна дата това се дължи най-вече на Италия, Иран и Южна Корея:

В Южна Корея, Италия и Китай има толкова много случаи, че е трудно да се видят останалите страни.

image

Има десетки държави с експоненциални темпове на растеж. Към днешна дата повечето от тях са западни.

image
Ако продължава с този тип темп на растеж само седмица, ето каква е картината:

image

Ако искате да разберете какво ще се случи или как да го предотвратите, трябва да разгледате случаите, които вече са преминали през тези държави: Китай, източните страни с опит от SARS и Италия.


Китай – карта на събитията в провинция Хубей

 

image
Източник: Анализ на Томаш Пуейо по график от списанието на Американската медицинска асоциация, базирана на сурови данни от случаи от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията

Това е една от най-важните класации.

Тя показва в оранжеви барове дневния официален брой случаи в провинция Хубей: колко хора са диагностицирани през този ден.

Сивите ленти показват истинските ежедневни случаи на коронавирус. Китайският CDC е открил това, като е питал пациентите по време на диагностиката, когато симптомите им са започнали.

Важното е, че тези истински случаи не са били известни по това време. Можем само да ги разберем, гледайки назад: Властите не знаят, че някой току-що е започнал да има симптоми. Те знаят кога някой отиде при лекаря и му бъде поставена диагноза.

Това означава, че оранжевите ленти ви показват какво властите са знаели, а сивите какво наистина се случва.

На 21 януари броят на новите диагностицирани случаи (оранжево) избухва: има около 100 нови случая. В действителност през този ден е имало 1500 нови случая, които нарастваха експоненциално. Но властите не са знаели това. Това, което са знаели, е че изведнъж има 100 нови случая на това ново заболяване.

Два дни по-късно властите закриха Ухан. Към този момент броят на диагностицираните нови ежедневни случаи е повече от 400. Обърнете внимание на този модел на поведение: те са взели решение да затворят града само с 400 нови случая на ден. В действителност през този ден е имало 2500 нови случая, но те не реално не са знаели това.

Ден след това други 15 града в Хубей са били изолирани.

До 23 януари, когато Вухан е изолиран, можете да погледнете сивата графика: тя нараства експоненциално. Истински случаи избухват. Щом Ухан е поставен под карантина, случаите отново се забавят. На 24 януари, когато други 15 града са поставени под карантина, броят на истинските случаи (отново сиви) се срива. Два дни по-късно е достигнат максималният брой истински случаи и оттогава той намалява.

Обърнете внимание, че оранжевите (официалните) случаи все още нарастват експоненциално: За още 12 дни изглежда, че това нещо все още избухва. Но ситуацияте е различна, просто случаите придобиват по-силни симптоми и отиват на лекар все повече хора, а системата за идентифицирането им е по-силна.

Тази концепция за официални и истински случаи е важна. Имайте го предвид за по-късно.

Останалите региони в Китай бяха добре координирани от централното правителство, така че те взеха незабавни и драстични мерки. Това е резултатът от незабавните мерки:

 

 

 

Всяка плоска линия е от китайски регион със случаи на коронавирус. Всеки от тях имал потенциал да стане експоненциален, но благодарение на мерките, случващи се в края на януари, всички те стопираха вируса, преди да може да се разпространи.

Междувременно Южна Корея, Италия и Иран имаха цял месец да се учат, но за съжаление не са. Те са започнали със същия експоненциален растеж на Хубей и задминаха всеки китайски регион преди края на февруари.


Източните страни

Случаите в Южна Корея са се взривили, но се чудите защо Япония, Тайван, Сингапур, Тайланд или Хонконг не са?

Заболявания извън Китай

image

 

Всички те са били засегнати от SARS през 2003 г. и всички се научули  от нея. Те са знаели колко вирусна и смъртоносна може да бъде една вирусна инфекция, така че да го приемат насериозно. Ето защо всичките им графики, въпреки че започват да растат много по-рано, все още не изглеждат като експоненции.

Засега имаме история за избухване на коронавирус, правителства, които осъзнават заплахата и ги сдържат. За останалите страни обаче това е съвсем различна история.

Преди да преминем към тях, бележка за Южна Корея: Страната вероятно е по-далечна. Коронавирусът е бил причина за първите 30 случая. Пациент 31 е бил супер разпространител, който е предал заразата на хиляди други хора. Тъй като вирусът се разпространява преди хората да проявят симптоми, по времето, когато властите осъзнаят проблема, вирусът е бил там. Сега плащат последиците от тяхното забавяне. Техните усилия за ограничаване обаче показват: Италия вече го е приела в редица случаи.

 

Щат Вашингтон

Вече видяхте растеж в западните страни и как изглеждат лоши прогнози от само една седмица А сега си представете, че сдържането не се случва като в Ухан или в други източни страни и получавате колосална епидемия.

Нека разгледаме няколко случая, като щат Вашингтон, района на залива Сан Франциско, Париж и Мадрид.

image

Щат Вашингтон е Ухан за САЩ. Броят на случаите там нараства експоненциално. В момента е на 140.

Но нещо интересно се случило в самото начало Смъртността е била на върха. В един момент държавата е имала 3 случая и един смъртен случай.

От други места знаем, че смъртността на коронавируса е между 0,5% и 5% (повече за това по-късно). Как може смъртността да бъде 33%?

Оказа се, че вирусът се е разпространявал неоткрито от седмици. Не е, че имало само 3 случая. Властите са знаели само за 3 и един от тях е бил мъртъв, защото колкото по-сериозно е състоянието, толкова по-голяма е вероятността някой да бъде тестван.

Това е малко като оранжевите и сивите ленти в Китай: Тук те знаят само за оранжевите ленти (официални случаи) и изглеждат добре: само 3. Но в действителност е имало стотици, може би хиляди истински случаи.

Това е проблем: Вие знаете само официалните случаи, а не истинските. Но трябва да знаете истинските. Как можете да прецените истинските? Оказва се, има няколко начина. И аз имам модел и за двете, така че можете да играете и с числата (директен линк за копиране на модела). Има файл с формули на XLS , който мога да го предоставя и съм го изтеглил от официалнаста страница



Първо, чрез смъртта. Ако имате смърт в своя регион, можете да го използвате, за да познаете броя на истинските текущи случаи. Знаем приблизително колко време отнема този човек от улавянето на вируса до смъртта средно (17,3 дни). Това означава, че човекът, който почина на 2/29 в щата Вашингтон, вероятно се е заразил около 2/12.

Тогава знаете коефициента на смъртност. За този сценарий използвам 1% (ще обсъдим по-късно подробностите). Това означава, че около 2/12 в района вече имало около 100 случая (от които само един завършил със смърт 17,3 дни по-късно).

Сега използвайте средното време за удвояване на коронавирус (средно време, необходимо за удвояване на случаите). 6.2 е. Това означава, че за 17-те дни, отнели този човек да умре, случаите трябва да се умножат по ~ 8 (= 2 ^ (17/6)). Това означава, че ако не диагностицирате всички случаи, днес една смърт означава 800 истински случая, които остават скрити.

Днес щатът Вашингтон има 22 смъртни случая. С това бързо изчисление получавате ~ 16 000 истински случаи на коронавирус днес. Около официалните случаи в Италия и Иран взети заедно.

Ако разгледаме подробностите, осъзнаваме, че 19 от тези смъртни случаи са от един клъстер, който може би не е разпространил вируса широко. Така че, ако разгледаме тези 19 смъртни случая като един, общият брой на смъртните случаи в държавата е четири. Актуализиране на модела с този номер, ние все още получаваме ~ 3000 случая днес.

Този подход от Тревър Бедфорд разглежда самите вируси и техните мутации, за да оцени броя на случаите.

Районът на Сан Франциско

До 3/8 г. Районът на залива не е имал смърт. Това прави трудно да се разбере колко истински случаи има. Официално е имало 86 случая. Но САЩ са в голяма степен не тестват всички случаи, защото нямат достатъчно китове. Страната реши да създаде свой собствен тестов комплект, който се оказа, че не работи.

Това са броя на тестовете, проведени в различни страни до 3 март:

image

Турция, без нито един случай на коронавирус е имала 10 пъти по-голямо тестване на жител от САЩ. Ситуацията не е много по-добра днес с ~ 8000 тестове, извършени в САЩ, което означава, че са тествани ~ 4000 души.

image

Тук можете просто да използвате дял от официални случаи за истински случаи. Как да реша кой? За района на Сан Франциско са  тествали всички, които са пътували или са били в контакт с пътник, което означава, че те са знаели повечето случаи, свързани с пътуването, но нито един от случаите на разпространение в общността. Имайки усещане за разпространение в общността спрямо разпространението на пътувания, можете да знаете колко истински случаи има.

Погледнах това съотношение за Южна Корея, която има страхотни данни. По времето, когато са имали 86 случая,  процент % от разпространението им в общността е било 86% (86 и 86% са съвпадение).

С това число можете да изчислите броя на истинските случаи. Ако днес в района на залива има 86 случая, вероятно истинското число е ~ 600.

 

Франция и Париж

Франция твърди 1400 случая днес и 30 смъртни случая. Използвайки двата метода по-горе, можете да имате редица случаи: между 24 000 и 140 000.

Реалният брой случаи на коронавирус във Франция днес вероятно е между 24 000 и 140 000.

Нека повторя, че: броят на истинските случаи във Франция вероятно е между един и два порядъка или величина по-голям от официалното съобщено.

Не вярвате? Нека да разгледаме отново графиката на Ухан.

 

 

 

image

 

Ако подредите оранжевите ленти до 1/22, получавате 444 случая. Сега добавете всички сиви ленти. Те добавят до ~ 12 000 случая. Така че, когато в Ухан е било известно, че има 444 случая, реално са имали 27 пъти повече. Ако Франция смята, че има 1400 случая официално, може да има десетки хиляди в действителност. Това са хора, които карат вируса без оплакване или техните симптоми още не са се проявили.

Същата математика важи и за Париж. При ~ 30 случая в града, истинският брой случаи вероятно е в стотиците, може би хиляди. При 300 случая в региона Ил дьо Франс общият брой случаи в региона вече може да надхвърли десетки хиляди.

 

Испания и Мадрид

Испания има много сходни числа като Франция (1200 случая срещу 1400 и двете имат 30 смъртни случая). Това означава, че важат същите правила: Испания вероятно вече има над 20 000 истински случая.

В региона на Комунидад дьо Мадрид, с 600 официални случая и 17 смъртни случая, истинският брой случаи е между 10 000 и 60 000.

Ако прочетете тези данни и си кажете: „Невъзможно, това не може да е истина“, помислете си само: С този брой случаи Ухан вече е бил в тотална изолация.

С броя на случаите в страни като САЩ, Испания, Франция, Иран, Германия, Япония или Швейцария, Ухан вече е под пълна блокада.

И ако си казвате: „Е, Хубей е само един регион“, нека ви напомня, че има близо 60 милиона души, по-голям от Испания и за размера на Франция.

 

2. Какво ще се случи, когато тези случаи на коронавирус станат с реална симптоматика?

Значи коронавирусът вече е тук. Той е скрит и расте експоненциално.

Какво ще се случи в нашите страни, когато удари? Това е лесно да се знае, защото вече имаме няколко места, където се случва. Най-добрите примери са Хубей и Италия.

Индекс на смъртност

Световната здравна организация (СЗО) посочва 3,4% като смъртност (% хора, които се заразят с коронавирус и след това умират). Това число е извън контекста, така че нека да го обясня.

image

Това наистина зависи от съответната страната и момента варира между 0,6% в Южна Корея и 4,4% в Иран. И така, какво е това? Можем да използваме номер, за да го разберем.

Двата начина, по които можете да изчислите смъртността, са смъртни случаи / общи случаи и смърт / приключени случаи. Първият вероятно ще бъде подценяван, тъй като много отворени случаи все още могат да завършат със смърт. Второто е надценяване, тъй като има вероятност смъртните случаи да бъдат приключени по-бързо от възстановените такива.

Това, което направих, беше да видя как се развиват и двете във времето. И двете от тези числа ще се сближат до един и същ резултат, след като всички случаи са затворени, така че ако прожектирате минали тенденции към бъдещето, можете да предположите какъв ще бъде крайният процент на смъртността.

Това виждате в данните. Степента на смъртност в Китай вече е между 3,6% и 6,1%. Ако проектирате това в бъдеще, изглежда, че той се сближава към ~ 3,8% -4%. Това е двойно повече от сегашната оценка и 30 пъти по-лошо от грипа.

Той е съставен от две напълно различни реалности: Хубей и останалата част от Китай.

image

Вероятността за смъртност на Хубей вероятно ще се сближи до 4,8%. Междувременно за останалата част от Китай вероятно ще се сближи до ~ 0,9%:

image

Насочих също числата за Иран, Италия и Южна Корея, единствените държави с достатъчно смъртни случаи, за да направя това донякъде уместно.

 

imageimage
image

Смъртта / Общият брой случаи на Иран и Италия се сближават към диапазона от 3% -4%. Предполагам, че и техният брой ще завърши около тази цифра.

Южна Корея е най-интересният пример, тъй като тези 2 числа са напълно изключени: смъртта / общият брой е само 0,6%, но случаите на смърт / затворени са огромни 48%. Моето мнение е, че страната е изключително предпазлива: тестват всички (при толкова много открити случаи, смъртността изглежда ниска) и оставят случаите отворени за по-дълго време (така че случаите затварят бързо, когато пациентът е мъртъв ). Важното е, че смъртта / случаите са около 0,5% от началото, което предполага, че ще остане там.

Последният подходящ пример е круизът Diamond Princess: при 706 случая, 6 смъртни случая и 100 възстановявания, смъртността ще бъде между 1% и 6,5%.

Ето какво можете да заключите:

Страните, които са подготвени, ще видят смъртност от ~ 0,5% (Южна Корея) до 0,9% (останалата част от Китай).
 При другите страни чиято медицинска служба ще е претоварена ще имат смъртност между ~ 3% -5%

Казано по друг начин: държавите, които действат бързо, могат да намалят броя на смъртните случаи с десети. И това е само преброяване на смъртността. Бързото действие също драстично намалява случаите, което прави по-лесно справянето с вируса.

И така, какво трябва да се направи, за да се подготви една държава?
Какво ще бъде напрежението и в здравната системата

Около 20% от случаите се нуждаят от хоспитализация, 5% от случаите се нуждаят от отделението за интензивно лечение (ICU), а около 1% се нуждаят от много интензивна помощ с артикули като вентилатори или ECMO (извънкорпорална оксигенация).

Проблемът е, че артикули като вентилатори и ECMO не могат да се произвеждат или купуват лесно. Преди няколко години САЩ разполагаха с общо 250 ECMO машини.

Така че, ако изведнъж имате заразени 100 000 души, много от тях ще искат да преминат тестове. Около 20 000 ще се нуждаят от хоспитализация, 5 000 ще се нуждаят от интензивно отделение, а 1000 ще се нуждаят от машини, които днес нямаме достатъчно. И това е само със 100 000 случая.

Това е без да се вземат предвид въпроси като маски. Страна като САЩ има само 1% от маските, от които се нуждае, за да покрие нуждите на своите здравни работници (необходими са 12M N95, 30M хирургически срещу 3.5B). Ако се появят много случаи наведнъж, ще има маски само за 2 седмици.

Държави като Япония, Южна Корея, Хонконг или Сингапур, както и китайски региони извън Хубей, са подготвени и получават грижите, от които се нуждаят пациентите.

Но останалите западни страни по-скоро вървят в посока Хубей и Италия. И така, какво се случва там?

Как изглежда една претоварена здравна система

Историите, които се случиха в Хубей и тези в Италия, започват да стават страшно подобни. Хубей построи две болници за десет дни, но дори и тогава, той беше напълно затрупан.

И двете държави се оплакват, че пациентите са наводнили болниците си. Медицинските лица е трябвало да се грижат навсякъде за тях: в коридорите, в чакалните…

 

Медицинските работници прекарват часове облечени предпазна екипировка и затворени в едно помещение, защото няма достатъчно оборудване за всички от тях. В резултат на това те не могат да оставят заразените зони с пациенти в продължение на часове. А когато го направят, те са силно дехидратирани и изтощени. Вече няма работа на смени и пенсиониран медицински персонал е извикан допълнително, за да покрият нуждите от такъв.


С други думи  докато не се разболеят, което се случва често, защото са в постоянна експозиция на вируса, без достатъчно предпазни средства. Когато това се случи, те трябва да бъдат в карантина в продължение на 14 дни, през които период не могат да помогнат. Най-добър сценарий за случай, 2 седмици са загубени. Най-лошият случай, те са мъртви.

Най-лошото е в отделенията, когато пациентите трябва да споделят вентилатори или ECMO. Те всъщност са невъзможни за споделяне, така че здравните работници трябва да определят какъв пациент ще го използва. Това наистина означава кой ще живее и кой ще умира. И всичко това се прави, за да има по-нисък процент на смъртност.

3. Какво трябва да направите?
Да изравним кривата на смъртност

Това сега, което се случва вече е пандемия и не може да бъде елиминирана, но можем да направим така, че да намалим нейното въздействие.

Някои страни са пример за това. Най-добрият е Тайван, който е изключително свързан с Китай и все още има по-малко от 50 случая. Този неотдавнашен документ обяснява всички мерки, които са предприели по- рано, които бяха насочени към ограничаване на разпространението на вируса.

- спазване на дистанция между отделните лица минум 2 метра, в случай че някой кашля.

-най-бързото заразяване става, чрез инфекция на различни повърхности – метал, керамика, бутони на асансьор, пласма. Единственият начин наистина да се намали това е със социалното дистанциране: Да запазим хората колкото е възможно повече вкъщи, колкото е възможно по-дълго, докато самият вирус не изчезне. Този метод е доказан, че работи при грипа от 1918 година.

 

Как политиците могат да допринесат за социалното разстояние?

Ако сте политик в регион, засегнат от коронавируса, незабавно следвайте примера на Италия и поръчайте блокиране.

Ето какви карантини мерки въведоха:

    Никой не може да влезе или да излезе от зоните за блокиране, освен ако няма доказани семейни или работни причини.
    Движението вътре в зоните трябва да се избягва, освен ако те са оправдани по спешни лични или работни причини и не могат да бъдат отлагани.
    Хората със симптоми (респираторна инфекция и треска) "силно препоръчват" да останат у дома.
    Стандартният отпуск за здравните работници е спрян
    Закриване на всички учебни заведения (училища, университети ...), фитнес зали, музеи, ски станции, културни и социални центрове, басейни и театри.
    Баровете и ресторантите имат ограничено време за отваряне от 6 до 18 часа, с разстояние най-малко един метър (~ 3 фута) между хората.
    Всички заведения и клубове трябва да се затворят.
    Всички търговски дейности трябва да поддържат разстояние от един метър между клиентите. Онези, които не могат да го направят, трябва да затворят. Храмовете могат да останат отворени, стига да гарантират това разстояние.
    Посещенията в семейството и приятелите в болницата са ограничени
    Работните срещи трябва да бъдат отложени. Работата от дома трябва да се насърчава.
    Всички спортни събития и състезания, публични или частни, се анулират. Важни събития могат да се провеждат при затворени врати.

Това е най-малкото, което бих поръчал. Ако искате да сте в безопасност, направете го в стил Ухан. Хората може да се оплачат сега, но ще ви благодарят по-късно.

Заключение: Цената от чакането вирусът да се разпростре

Може да се почувствате страшно да вземете решение днес, но не бива да мислите по този начин.

Този теоретичен модел показва различни общности: едната не предприема мерки за социално дистанциране, едната ги предприема в ден n от огнище, а другата в ден n + 1. Всички числа са напълно измислени (избрах ги да приличат на случилото се в Хубей, с ~ 6k ежедневно нови случаи в най-лошия случай). Те са просто там, за да илюстрират колко важен може да бъде един ден в нещо, което нараства експоненциално. Можете да видите, че еднодневното забавяне достига максимум по-късно и по-високо, но след това ежедневните случаи се сближават до нула.

Но какво да кажем за кумулативните случаи?

В този теоретичен модел, който много наподобява Хубей, чакането още един ден създава 40% повече случаи! Така че, може би, ако властите на Хубей бяха декларирали блокирането на 1/22 вместо на 1/23, те биха могли да намалят броя на случаите с изумителните 20 000.

И не забравяйте, че това са само случаи. Смъртността ще бъде много по-висока, тъй като не само ще има директно 40% повече смъртни случаи. Ще има и много по-голям срив в системата на здравеопазването, което ще доведе до смъртност до 10 пъти по-висока, както видяхме преди. Така че еднодневната разлика в мерките за социално дистанциране може да завърши с експлодиране на броя на смъртните случаи в общността ви чрез умножаване на повече случаи и по-висока степен на смъртност.

Това е експоненциална заплаха. Всеки ден има значение. Когато отлагате решение с един ден, не може да допринесете за няколко случая. Вероятно вече има стотици или хиляди случаи във вашата общност. Всеки ден, когато няма социално дистанциране, тези случаи нарастват експоненциално.




Гласувай:
0



1. megafon - Оригиналната статия
12.03.2020 11:35
https://medium/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca
цитирай
2. dimitarf - :)
08.02.2022 12:13
strah maika kitai :D
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: megafon
Категория: Политика
Прочетен: 2564135
Постинги: 194
Коментари: 3754
Гласове: 2059
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930