Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2011 09:00 - Трябва ли да има морал в Политиката
Автор: megafon Категория: Политика   
Прочетен: 3843 Коментари: 3 Гласове:
39

Последна промяна: 31.03.2011 15:40


     От много време си задавам въпросите, предполагам, че и вие:" Трябва ли да има морал в политиката?.  И трябва ли политиците да бъдат отговорни и да притежават морал в политиката?" За да отговорим на въпросите, трябва да си разясним що е това морал и има ли почва унас. Нека да видим дефинцията на думата морал спрямо Уикипедия:
     "Морал (от латински mores, mœurs) служи за изучаване на етиката, която е по-широко философско понятие. Моралът най-общо е система от принципи на поведение и отношение към света, отнасяща се до понятията добро и зло (не бива да се бъркат с правилно и неправилно или хубаво и лошо или приятно и неприятно, които са относителни спрямо гледната точка на човека, докато понятията добро и зло са абсолютни и не зависят от гледната точка) и е тясно свързана с човешката етика. Моралът, както и законът, могат да бъдат приложени само към определено общество. Други термини, свързани с морала, са начин на поведение и ценностна система в религиозен, културен и философски аспект. Моралът, това е поведението което общността очаква от човека - да се грижи приоритетно за общностните интереси."
    След като си отговорихме на въпроса що е това морал, става ясно, че един политик, който носи морала в себе си, той ще е обществено отговорен, ще взима правилните преценки за нея и най-важното, е че ще се грижи за нея. Тоест моралът възпитава качества, които за момента не откриваме в нито един политик в България.
Другият въпрос, който възниква е пътят към просперитета на България минава ли през морала на политика? Ако това е истина, от това следва да се направи заключението, че България няма да пребъде, тъй като не съществуват такъв тип политици, които да заемат управленски позиции. Това заключение е много жалко и тъжно за нас самите, защото показва, че ние като народ не сме готови сами да си управляваме живота, защото ако това го правихме, щяхме редовно да гласуваме и да си избираме нормални и морални политици. И нямаше да имаме 20 год преход, и нямаше престъпността да се срастни с политиците ни, щяхме да имаме средна класа, това което е най-важно за развитието на една държава. За съжаление, най-грозният извод, който може да се направи, е че всеки народ си заслужава, своите управници.image


Тагове:   политика,   народ,   морал,   етика,


Гласувай:
39


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Ако няма морал
01.03.2011 16:47
поне достатъчно акъл да има ...
цитирай
2. megafon - Да де
01.03.2011 17:06
но, това не е гаранция, че няма да си върти далаверите. Достатъчно акъл притежават почти всичките депутати в България, въпроса е в какво ще бъде насочен и как ще бъде използван.
цитирай
3. bogdan12 - Много добър подход
31.03.2011 20:58
Добре е преди да използваме думите/термините да знаем какво точно значат. Направих си експеримент попитах едно дете и един познат възрастен какво е добро. И двамата се оплетоха в отговора-ами добро е да правиш добрини. Тавтология!
Съвет особено за политиците/ не защото се особен вид животно, а защото от това животно зависим ние простосмъртните животни/: първо добре помислете какво за вас е дадена философска категория /например морал/, после проверете дали я разбирате правилно /учебник, нета/ и накрая я съпоставете с извършеното до момента от вас или начертано бъдещо поведение.
Ако преминете второ ниво ви предстои среща със съвестта - не би трябвало да се страхувате, нали?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: megafon
Категория: Политика
Прочетен: 2564070
Постинги: 194
Коментари: 3754
Гласове: 2059
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930