Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2011 15:13 - Шенген - последни напъни, но за нищо...
Автор: megafon Категория: Политика   
Прочетен: 4430 Коментари: 5 Гласове:
124

Последна промяна: 13.05.2011 15:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

След като влезнахме в ЕС през 2007 година, влизайки няколко години преди това в НАТО, българските управляващи се прицелиха в Шенген. Шенген, Шенген, ама кой е туй нещо?

На 14 юни 1985 г. на борда на кораба на „Принцеса Мария-Астрид“ на река Мозел се подписва споразумение между 5 от тогавашните 10 страни-членки на Европейската общност: Белгия, Западна Германия, Люксембург, Холандия и Франция за пълното премахване на граничните контролно – пропускателни пунктове. По-късно в Шенгенското споразумение се включват и други държави от ЕС, включително и нечленуващи. Днес вече в споразумението влизат 25 държави, като образуват така нареченото Шенгенско пространство или Шенгенска зона  
 
 

image




В общи линии Шенген дава пълната свобода между народите, като премахва психологическата бариера между тях – границите, които в себе си напомнят за Студената война, а от друга създават психологическа бариера за отдалеченост и непрестъпност. Свободата да пътуваш, свободата да си търсиш късмета другаде не може да бъде сравнена с нищо друго на този свят. Да си свободен означава да проявяваш волята си без ограничения. Това е и основният замисъл на Шенген, който е заложен още в неговото създаване.

На практика какво се получава? Свободата се превърна в свободия, всеки започна да търси най-различни начини как да се сдобие с бленуваната шенгенска виза. Престъпността в тези държави се увеличи главоломно, напълниха се апаши от Близкия Изток и и Източна Европа, а и в условията на криза, местното население надига вой срещу тамошните управляващи. И Дания е първата държава, която до няколко седмици ще върне отново граничните пунктове именно, за да противодейства на престъпността. След време това ще се случи и с останалите държави членки на зоната, ако не се намери ясно и твърдо решение за борбата с престъпността. Това, че Осама бин Ладен е мъртъв не означава, че неговото дело няма да бъде продължено от други негови последователи, или че няма да се появят подобни на Алкайда други организации.

Така, че нашите напъни май ще се окажат напразни, прибързани и най-вече за никъде. Докато света продължава да се дели на бедни и богати, богатите да казват на бедните какво да правят и да решават вместо тях, за да ползват техните блага за задоволяване на собствените си потребности, светът ще бъде пред поредната заплаха от терористични нападения и пътуването без граници, ще си остане една идеалистична химера. Светът не е готов, за този вид свобода и ще трябва да почака по-добри времена.
 
image



Тагове:   шенген,   ЕС,   шенгенски визи,


Гласувай:
124



1. bogdan12 - Светът не е готов за този вид свобода!
12.05.2011 19:38
Ей тук си много прав. За да бъде свободата благо, за да бъде добро трябва да има равнопоставеност. А докато едни са много богати, а други много бедни все ще има опити за възползване, а свободата ще е средство.
А според мен,колкото и нехуманно да звучи, не е необходима свобода за всички. Не всеки индивид, пък и народ като цяло е готов за нея и съответно отговорностите на свободния избор. Има хора, които още са в примитивния стадии на биороботи, чудесни изпълнители без креативност/и ми се струва, че други умишлено ги държат там/. Свободата в техните ръце е опасно оръжие.
цитирай
2. megafon - Това е така.
12.05.2011 19:50
Да вземем например Либия, ще махнат Кадафи, а после накъде? Свобода?! Каква свобода? Какво се прави тя? Те се замерват още с камъни, могат ли да си управляват живота сами? Малцина, а другите какво ще правят? Ще чакат някой да им каже, какво да правят, тоест поредният диктатор, който да ги "избави". Свободата не може да се дава даром, за нея се воюва, за да е оцениш.
цитирай
3. bogdan12 - Точно Либия е най-яркия пример
12.05.2011 20:00
Ако искаш да освободиш някого, образовай го, научи го да мисли и да носи последствията от постъпките си -така се върви напред. Иначе просто е старата песен с нов вокалист. Но ми се струва,че не това е целта. Осъзнатото същество е трудно за контрол, а да не се лъжем всеки и на микро и на макро ниво иска точно това ВЛАСТ.
цитирай
4. megafon - Ами договора е подписан на кораб. За ваше инфо през
13.05.2011 15:50
анонимен написа:
Za kakav korab stava duma.V selzeto Shengen /v Luksemburg/ ne znam da ima korabi.

селото минава плавателна река.
цитирай
5. megafon - За да, не изчезне коментара, защото анонимните ги трият.
13.05.2011 16:14
анонимен написа:
Naistina ima reka,no ne znaeh,che e plavatelna.izvinete.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: megafon
Категория: Политика
Прочетен: 2563864
Постинги: 194
Коментари: 3754
Гласове: 2059
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930