Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2011 16:53 - Иван Костов - политикът с две лица
Автор: megafon Категория: Политика   
Прочетен: 17609 Коментари: 16 Гласове:
17

Последна промяна: 13.06.2011 21:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


Тъй като наближават скоро време избори, аз лично реших да напиша по един очерк за всеки един лидер на парламентарно представените партии.Идеята ми е да "опресня" спомените на хората и да предам максимално обективно фактите и събитията, които са се случили тогава.

Иван Иорданов Костов е роден на 23 декември 1949 година в София.Завършва Висшия икономически институт "Карл Макс" (днес УНСС) по политикономия, а през 1981 година в Софийския университет специалност "Математическо моделиране на икономическите процеси". По-късно става асистент, а през 1992 година и доцент по икономика.Желаел да стане член на БКП ( по данни на баща му, той споделя в едно интервю, че Иван е бил много послушен и желаел да стане, но кандидатурата му е официално отхвърлена) ,въпреки че той го отрича официално някога да е искал да става член.

Иван Костов навлиза в голямата политиката чрез листите на Съюза на Демократичните сили и става депутат в 7-то Велико народно събрание през 1990. В края на същата година става министър на финансите в правителството Димитър Попов. Той остава на този пост и при управлението на Филип Димитров.

На 24 март 1992 Костов в качеството си на министър на финансите в 79 правителство на България подписва разрешение, с което фондация „Сапио“ една седмица да осъществява безмитен внос на стоки. Фондацията е собственост на бившия депутат от СДС във Великото народно събрание Ясен Златков. Въпреки, че разрешението е парафирано като „еднократно, по изключение“, фондацията го размножава и с него внася няколко големи пратки. Ясен Златков успява да внесе в България стоки за около 5 милиона долара. Няколко месеца по-късно в пресата се появяват обвинения, че разрешението е издадено в нарушение на въведения през февруари 1992 г. данъчен режим за фондации. Главна прокуратура започва предварителна проверка по случая, която завършва на 10 февруари 1993, установявайки, че Костов не е нарушил законите на страната, тъй като само подписът му не разрешава вноса и писмото не е заведено по надлежния ред в Министерство на финансите, като липсва син печат от министерството. Самият Иван Костов твърди, че е имал правно основание да издаде разрешение за внос. Според него престъплението е в нееднократното използване на разрешението, като още докато той е министър на финансите започва съдебно дело срещу Фондация "Сапио", с което имуществото на фондацията е запорирано и митниците си възстановяват нанесените им щети. Ясен Златков емигрира в САЩ и регистрира Фондация "Сапио" зад граница. През 1994 г. е съставена анкетна комисия към Народното събрание, която установява, че фондация „Сапио“ е нанесла щети на държавния бюджет от невнесени акцизи, мита и данъци в размер на 338 498 022 тогавашни лева, равностойни на 13 540 000 долара.

В интервю с Десислава Хаджиева бившият главен прокурор Иван Татарчев посочва, че е наредил възобновяване на прекратената предварителна проверка по делото "Сапио". Той потвърждава, че възложената от него предварителна проверка е завършила с мнение за образуване на следствие срещу Костов. Противно на това мнение главният прокурор не завежда дело, което впоследствие оправдава с изтичащия си мандат (1999 г.). Той посочва оправданията на Костов с митничарите като неморални, защото няма как да не бъде изпълнено нареждане на висшестоящ началник — митниците са на подчинение на Министерството на финансите.

През 1997г. след сериозна икономическа криза и некадърното управление на Жан Виденов, България попада в състояние на "хиперинфлация" и правителството на БСП пада предсрочно с цели две години.На последвалите парламентарни избори Обединените демократични сили (ОДС) — коалиция, водена от Иван Костов, печели мнозинство в българския парламент, и той заема поста министър-председател на Република България. Във външната си политика правителството продължава кандидатурата си за членство в ЕС.През 1999 г. България получава покана за преговори за присъединяване, които стартират през 2000 година.Същата година подава и молба за членство в НАТО.

Две години след началото на мандата в Косово започва етническа война. И въпреки антипротестите, които БСП оглавява за отказването на въздушен коридор на Русия, за да дебаркира свой контингент на летището в Прищина и отказа му да приеме бежанци, правителството оцелява. По време на правителството на Костов, в Либия са задържани шест български медици, обвинени за умишлено заразяване на деца със СПИН. Лично Костов заедно с външният министър Надежда Михайлова крият дълги месеци от българските журналисти изобщо, че има арестувани и обвинени български лекари. Няколко месеца по-късно след като близки и роднини на арестуваните лекари раздухват скандала, става ясно, че са знаели и са могли да ги освободят. Безхаберието, което проявяват през 2001 година и факта, че самите те се изказват, че са били виновни и лично Костов имал такава информация, струват на България около 300 млн долара. Това е дълга, който Кадафи отказва да плати в замяна на невинността на българските медици.

Управлението на Иван Костов е много спорно и се характеризира с доста митове. Лично той провежда най-масовата приватизация в историята на България, по негово време групировките ВИС, СИК, ТИМ и Мултигруп стават от мутри в "добре" облечени бизнесмени.По неговото управление са продадени печеливши заводи на безценица, които голяма част от тях по късно са ликвидирани и продадени за скрап - авиокомпания "Балкан", "Рекорд" АД, "Лукойл", "Химимпорт", и т.н. Списъкът може да бъде продължен с десетки компании, които никога след това не разследвани.

Първи мит:Иван Костов е реформатор и проведе значими реформи

Иван Костов проведе „реформи” чрез които обогати своите съпартийци и не на последно място себе си . Увеличи данъците. Въведе около 150 лицензионни и разрешителни режима и затлачи дребния и среден бизнес, като по този начин създаде благоприятна среда за държавна корупция.

Инвеститорите не искаха и да чуят за България, освен руските. Вместо приватизация от чужди инвеститори се състоя пладнешка приватизация от вътрешни съмнителни дружества и физически лица, приближени до бившите комунисти или до Костов и СДС. Властта беше силно централизирана, за да може комисионерството на държавната администрация да се развива. Създадоха се нови монополи като НЗОК.Докторът на икономическите науки Иван Костов участвал в изготвянето на програма „Ран-Ът”, която провежда на практика чрез приватизацията, като от материални активи на България в началото на 1990г. около 133 млрд. щатски долара, които са изтъргувани в хазната влизат САМО 1.7 млрд. долара! Да припомним няколко фрапиращи примера на приватизация. МДК „Пирдоп” подарен на Юниън Миниер срещу нищожната сума от 55 млн. щатски долара ! При производството на злато, сребро, платина, електролитна мед, почивни станции на планина и море, сграден фонд и др. сумата е смешна. НХК „Нефтохим” е продаден за 106 млн. щатски долара при оценка на активите на НХК за около 3 млрд. долара. Само от скрап можеше да се вземат повече пари в пъти над цената за приватизация. БГА „Балкан” беше приватизирана за цената на един апартамент-132 000 щатски долара, а Гад Зееви приватизатора на „Балкан” е спечелил от продажби на авиопарка над 300 милиона щатски долара и осъди в Париж, България да му плати 10 млн. долара неустойки за неизпълнени клаузи по приватизационния договор.Не е истина, че валутния борд е замислен от Иван Костов, заслуга, която му се приписва. Още през 1991 година се обсъжда валутен борд в България. В началото на есента на 1996 г. Жан Виденов обяви, че „най-доброто лекарство за българската икономика е въвеждането на валутния борд (наричан тогава паричен съвет). Тогава Иван Костов се обявява, че такова нещо в българската история не е имало и че това означава отказ от национален суверенитет. Ако за реформа приемем аферата „Сапио”, това е нагъл пример за ограбване на държавата с няколко млн. щатски долара. Това е тежко длъжностно престъпление извършено с личния подпис на Иван Костов като финансов министър разрешил безмитен внос. По негово време в България има извършени около 400 знакови убийства и нито едно от тях не е разкрито. Толкова за „реформите” на Костов, те са по-скоро с вкус на криминални престъпления.

Втори мит: Иван Костов спасителят на България от хиперинфлацията

Много станаха спасителите на България?! Иван Костов даже не направи всичко да спаси реакторите на АЕЦ, а се съгласи послушно с еврочиновникът Ферхойген и сложи кръст на реакторите от малките блокове от І до ІV през ноември 1999г. Както разбрахме валутния борд не е патент на Костов и на практика започна да се прилага при служебния кабинет на Софиянски. Иван Костов даже не се опита да спаси българските медици в Либия, а си зададе въпроса: „ Ами ако са виновни?”. Костов е бил предупреден месец преди арестите от Националната разузнавателна служба.Сигурно Иван Костов е спасил туризма в България ?! Едно е ясно, че не е спасил, а спазарил „Златни пясъци” за себе си чрез своя ресторантьор Славчо Христов, който е финансирал РМД-то, което купува за 80.8 млн. долара чрез БРИБанк, която контролира.

„Спасителният” кръг за Костов- Олимп придобива: Стопанска банка, военните предприятия „Арсенал”, „Бета”, „Пима” и „Трема”, „Бороспорт”, СИБанк, „Пампорово” АД. Костов осигурява приватизацията на фармацевтичните заводи в Дупница, Разград и Троян за зетя на Георги Атанасов- Петър Терзиев и за роднина на Петър Дюлгеров членове на ЦК на БКП и Политбюро на ЦК на БКП срещу комисионна от 5 млн. долара.По-късно тези заводи са продадени на външен инвеститор.

Ето как Иван Костов и сие „спасяват” България?!

Това са само два от митовете за Командира, но са показателни за неговото минало, морал и настояще и очакващите „успеха” на т.нар. Синя коалиция, както и обикновените избиратели трябва да знаят за кого си струва да се гласува. Всеки има право на избор, аз бих добавил само следното изречение:"Вълка си козината мени, но нрава- не." Но това си е изцяло лично мое мнение.

( по материали от вестници, списания, интернет)


image



Гласувай:
18


Вълнообразно


1. megafon - Благодаря, и копирам
13.06.2011 21:57
анонимен написа:
Поздравления!

защото анонимните коментари изчезват.
цитирай
2. alexs - Ми то това СДС няма нищо общо с онова от 1990г.
14.06.2011 11:56
Беше изпълнена стратегията на БСП /БКП/ и държавна сигурност и бяха изхвърлени стойностните хора оттам. Вкарани бяха такива клиентелисти, лобисти и агенти.И затова ни е такъв прехода. Защо Костов не отвори досиетата......??? Защо вторите две години изгони някои кадърни министри, а вкара некадърници... А разбойническо мениджърската приватизация.... могат да се посочат и конкретни примери на съсипани заводи след това..... а хората изхвърлени на улицата...... Вместо да се вкарат качествени инвеститори .......но така е искала БГ мафията
А какъв е бил Костов питайте Кошлуков
След изгонването на някои свестни хора се отвори вакум и се намърдаха такива Затова пък вакуумът се запълни от арогантни личности като Евгений Бакърджиев, Йордан Цонев с прякор Ментата.
Има една приказка БКП се разделила на БСП и СДС и тайните служби са участвали в това...
цитирай
3. megafon - Прав си, но все още
14.06.2011 11:59
в България има хора, които гледат на Костов като на месия. Това е толкова смешно и нелепо, че няма смисъл да се коментира. Най-нахалното, е че Костов има отново апетити към властта.
цитирай
4. brink - Браво! Време бешв някой да направи ...
14.06.2011 14:36
Браво! Време бешв някой да направи такъв синтез и да опресни паметта на българите относно действията на този господин, който пак си позволява да се прави на икономически гуру и да дава съвети относно управлението на държавата. Мястото му е в затвора (както впрочем и на т.нар. цар).
цитирай
5. megafon - Не бъдете анонимен,
14.06.2011 19:13
анонимен написа:
Всички основни закони са от Костов и никой не смее да ги пипне вече 10 години.

типично в ДС стил, а се покажете. Относно законите на Костов, досега се претърпяли стотици промени за добро или лошо.
цитирай
6. marystaneva - За Костовли ли си говорите?!
15.06.2011 09:49
Ето ви още подробности:

http://tsenov.bul.net/broshuri/k_lier/1.html

http://dnesiutre.com/bulgarian-news/%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D1%81%D1%81-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B0/

http://tropankev.blogspot.com/2011/04/blog-post_11.html

Да не говорим за прословутото "открито писмо", което го скриха почти навсякъде:

http://marystaneva.blog.bg/politika/2011/06/08/edno-izcheznalo-no-ne-otvsiakyde-quot-otkrito-pismo-quot.761632

Толкова за политиката на Костов. Мисля че е достатъчно.
цитирай
7. megafon - Не се крий.
15.06.2011 21:44
анонимен написа:
важното е да ви е хубаво, нищо,че не е истина. Масовата приватизация я започна Виденов.Жан виденов.заведоха ни под строй до пощенските клонове защото партията ви искаше да обърне бързо държавната собственост в частна.сега след 20 години я кажете пиленца на батко,кои са големите собственици? На кого за Софарма , кой има сараи , хотелите на Манджуков , от ЦК на комсомола ли тръгна николай Банев или от СДС? Айде, няма да ви развалям седянката, ама си се хабил напразно пич.по добре да беше пил една Леденика!!! Разрешавам да ме изтриеш, но помисли пет минути - защо наследниците на политбюро са милионери и защо ни вкараха в европа? Заради собственоста която придобиха и искат да запазят, в Европа няма революции.затова Гоце ни вкара в НАТО, да му пази мезонета.

цитирай
8. marystaneva - Не сме само антикостовисти.
16.06.2011 11:48
И антикомунисти сме!
цитирай
9. megafon - То и за Костов нищо не се доказа,
16.06.2011 13:22
но всички помним мистър 10%, Евгении Бакърджиев, за рушветите, който се даваха и ставаха достояние от чуждестранните фирми. А Костов винаги ще си остане символ на крадливостта в България. И не пиши анонимно, защото ги трият автоматично след 24 часа.
цитирай
10. marystaneva - Вече и да се докаже, все е тая... :(
16.06.2011 17:09
НК, Чл. 79. (1) Наказателното преследване и изпълнението на наказанието се изключват:
1. когато деецът умре;
2. когато е изтекла предвидената от закона давност;
3. когато е последвала амнистия.
(2) Не се изключват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието по отношение на престъпление против мира и човечеството.
Чл. 80. (1) Наказателното преследване се изключва по давност, когато то не е възбудено в продължение на:
1. (изм. - ДВ, бр. 31 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) двадесет години за деяния, наказуеми с доживотен затвор без замяна, доживотен затвор, и 35 години за убийство на две или повече лица;
2. петнадесет години за деяния, наказуеми с лишаване от свобода повече от десет години;
3. десет години за деяния, наказуеми с лишаване от свобода повече от три години;
4. (изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) пет години за деяние, наказуемо с лишаване от свобода повече от една година.
5. (изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) три години за всички останали случаи.

Дори сега да се промени законът, не ги хваща... :(
Аз съм реалист. Дори да не бъдат осъдени, трябва поне да се знае какво са вършили. И да не ги допускаме повече във властта.
цитирай
11. megafon - Абсолютно си права
16.06.2011 17:28
Мери Станева. Това е и идеята на политическите ми очерци.
цитирай
12. lambo - Комунисти и "анти-комунисти" заедно грабиха
20.06.2011 09:22
- Бяха заедно на "Кръглата софра"
- после пак заедно в правителството на адвокатина Попов
- оттогава до сега, заедно крадат в т.н. Директорски бордове на държавните заводи
- бяха и заедно в т.н. " Обединена опозиция" в по-предишното НС

Доре е тези неща да се помнят
цитирай
13. marystaneva - 13. lambo,
20.06.2011 12:21
Поименно, моля! Не обичам обобщенията.
цитирай
14. dedenze - Хитруващ политик
30.06.2011 13:59
Само участието му в изготвянето и творческата реализация на плана "Ран - Ът" и възторжената подкрепа на американския обществен модел са достатъчно, углавно престъпление към България.
Нищо не разбира от реално, промишлено производство, не се и интересува. Извън политиката ще бъде в бюрата на безработните. Финансово осигурил семейството за десетки години напред.
Данните от баща му сигурно са верни - съпругата му е бивш партиен секретар след избухването на "демокрацията" много успешен бизнесмен.
Крайно време е да остане в къщи преди поредният провал.Защо не и пред съда на честта ?
цитирай
15. анонимен - Holy sh*t
03.03.2012 14:08
Прочетох заглавието само и ще отправя следния поздрав към теб драскачо: "да ти е8а майката".
цитирай
16. nnoname - "Лично той провежда най-м...
25.01.2013 11:34
"Лично той провежда най-масовата приватизация в историята на България "
Масовата приватизация се провежда по времето на Жан Виденов. Започва декември 1995 г и завършва юли 1997г. :) По голяма измама извършена от комунистите не е имало! :) Костов няма отношение към тази приватизация, както и към приватизацията на общински фирми извършена от червени кметове. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: megafon
Категория: Политика
Прочетен: 2564313
Постинги: 194
Коментари: 3754
Гласове: 2059
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930