Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2012 17:44 - Светият синод се продаде на „Дявола“!
Автор: megafon Категория: Политика   
Прочетен: 36187 Коментари: 59 Гласове:
11

Последна промяна: 23.06.2012 17:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image


 *Светият синод по стъпките на Юда.....  

     Аз като обикновен гражданин и религиозен християнин, който е кръстен в църква и, който малко или много спазва българските източно –православни традиции съм направо „погнусен, омерзен“ от случващото се в нашата православна църква. Нашият свети синод, подстрекаван от пловдивският продажник митрополит Николай – Ролекса реши да гласува в отсъствието на патриарх Максим да дава архонтски титли на миряни за особени заслуги. Решението е било 10 дни след като той лично даде титлата „архонт” на бизнесмена Петър Манджуков. В отговор на това БПЦ заяви, че досега не е имало регламент, по който да се раздават „архонтски“ титли. Това от своя страна не буди ли съмнение, че титлите, които бяха раздадени на бизнесмени със съмнителна репутация и продаващи оръжие, трябва да върнат титлите, защото са незаконни?

 

image

*скъпата играчка на Ники Ролекса
 

    Самите духовници не съгласни с това решение. Например митрополит Кирил открито заявява, че едва ли Слави Бинев и Петър Манджуков се пречистяват и изповядват и участват в православните събори. Това е срам и обида за нашата религия. Пловдивският митрополит се продаде на дявола за пари. Той е готов да принизи нашата църква срещу няколко „сребърника“ влезнали в хазната. При условие, че самата тя притежава едни от най-апетитните места и при правилно управление не би имала нужда от допълнително финансиране. Това е изкуствено създаване на индулгенция, което пълен противовес с каноните на източно-православието. Този митрополит Николай трябва да бъде анатемосан, низвергнат от църквата завинаги. След като унищожи иконописи на 100 години и повече в пловдивската църква „Св. Марина“, сега прокарва и 100% индулгенция на хора, които мястото им е в затвора. И това е бъдещият патриарх на българската православна църква. Къде отиде морала, спазването на православните традиции? Къде отидоха добродетелите на, които Христос е учил християните?

    С това алчно управление кланящо се единствено на финикийските знаци и финансовият интерес не ни чака нищо добро като нация. В моменти на криза църквата в частност религията е тази, която обединява народа. В България както винаги всичко се прави на обратно. В место да иска 1 млн. лева Николай Ролекса от Петър Манджуков, да беше си продал част от луксозния автопарк и да построи църквата по този начин. Бутикувите коли няма да го закарат по-бързо при Господа Бог, нито пък ще направи неговата молитва по силна, а миряните по вярващи. Истината е, че Синода се продаде на Дявола и предаде Бога, така както навремето Юда е продал за тридесет сребърника Христос.

    В заключение бих приканил хората да подкрепят подписката срещу безбожното раздаване на титлата „Архонт“ и обезценяването на нейната стойност. Това е титла, която трябва да получават стойностни и достойни хора живели според християнските догми и обичаи!

 




Гласувай:
14


Вълнообразно


1. asthfghl - ...
23.06.2012 19:03
Това е поредното от нескончаемия брой прегрешения на църквата, и то не само у нас. От край време институцията, която се предполага да съблюдава нравствено-моралните ценности на съответната религия, се е превърнала в корпорация, която носи облаги на една ограничена клика "богопомазани". Това е и причината хората постепенно да се отдръпват от религията, омерзени от това, в което са я превърнали тези, които се очаква да я защитават. Стигнали сме дотам, че в нейно лице не виждаме нищо друго, освен инструмент за контрол и материално самооблагодетелстване.

Ако Христос бе между нас сега, пак щеше да изрита търгашите от божия храм. И пак щяха да го разпнат.
цитирай
2. lisa19 - ===
23.06.2012 19:35
Църквата е една от властите, която си прави каквото иска. Тя отдавна се е продала на Дявола.
цитирай
3. megafon - Ние не съдим никой,
23.06.2012 19:58
а сме омерзени от алчността, безкруполността и материалността на българският синод. И с каква лекота покварява каноните, заветите на нашият Спасител.
цитирай
4. megafon - Значи всички в Светия Синод
23.06.2012 20:20
са мишоци, така ли? Аз не съм съгласен има и истински митрополити.
цитирай
5. megafon - А вашето мнение
23.06.2012 20:39
ще по въпроса ще можем ли да прочетем? Или нямате такова.
цитирай
6. megafon - Явно
23.06.2012 20:45
нищо не знаете по-въпроса след като нямате мнение. А пишите с готови клишета.
цитирай
7. анонимен - РЕФОРМАЦИЯ
23.06.2012 20:52
Няма ли някой,като Мартин Лутер,да забие на вратата на някой храм,истинското слово,от което се нуждае българския народ и да изобличи тези слуги на дявола/отворете Библията и ще разпознаете на кого служат/
цитирай
8. анонимен - От Живко
23.06.2012 21:20
Напълно невярно е твърдението , че светият синод се е продал на Дявола...той е Дявола.
цитирай
9. asthfghl - 3.
23.06.2012 21:22
> Но Христос щеше да превърже раните им.

Не, просто щеше да ги рита с мекото на обувките си :)
цитирай
10. megafon - Не ни трябва да го познаваме, за да разберем,
23.06.2012 21:45
че Светия Синод нарушава всякакви негови правила и канони. Христос не е бил за индулгенцията и той не е продавал нищо за пари. Ние не сме слепци, които да се лутаме сред тъмнината.
цитирай
11. megafon - Не виждам какво общо има
23.06.2012 22:01
Христос с алчни попчета?
цитирай
12. megafon - Ако не престанете с троленето,
23.06.2012 22:10
ще се наложи да ви изтривам всички коментари.
цитирай
13. tamperto - "
23.06.2012 23:12
Абе каква църква, какви 5 лева.. То не да си сляп, ами трябва да си и глух, че да не чуваш какво става там. Борба за кокал, за титла, за какво ли не. Отдавна я няма църквата във вида в който е била например при "османското присъствие". Не искам поп, който псува и не вярва във нищо, освен в парите да ми налива акъл какво трябва да правя и какво не! Майната им! И да искаш да живееш по някакви канони и да го раздаваш "благочестив" пак няма да се получи, ако не снасяш. Сега ще ревнат тия, дето са вярващите.. ами ревете си, ваше право е. В момента църквата само служи за да покаже как не трябва да се тича по божийте закони и прищевки. Това е все едно аз да съм Наполеон и да се нааквам пред армията като трябва да се атакува един окоп. След като самите пълководци / да ги наречем / не вярват в това което говорят, какво да се каже за тия дето са лапнали библията и тичат след тях? Толкова е гнусно да се говори за тия гадини от синода, че обещавам да се изповръщам след тоя коментар.
Мегафоне, нали знаеш, че ако едно стадо не се отърве бързо от шугава овцам а си я кътка и пази, след време цялото стадо става шугаво?!? Или понеже има един двама читави ние трябва да кажем, че всичко е ОК? Е да, ама не е!
цитирай
14. megafon - Да така е и съм
23.06.2012 23:23
съгласен с теб. Но това допълнително ще ни съсипе като народ, а без религия сме за никъде. Това е единственото нещо, което ни обединяваше, сплотяваше. А то какво стана? Синодът ни пълен с агенти на ДС, непрекъснато правили доноси, "топяли" невинни хора и още куп простотии. И вместо синода да се реформира, той се "материализира". Нима тези "духовници" не знаят, че материалният свят остава тука долу на земета и трябва да се подгвоят към отвъдното и вечният живот? Ето сега народа трябва да се дигне на бунт и жалко, че никой не дава гластност на тези хорица, които правят подписката срещу купуването на титли от Светия Синод.
цитирай
15. tamperto - "
23.06.2012 23:30
Никой няма да се вдигне срещу църквата, вярвай ми. От отдавна никой не им вярва на каквото и да е. Правителство, съд, прокуратура - да. Ама църква... Тия си правят каквото си поискат и ги бОлят брадите. комшия който беше поп стана барман, събираше бакшиши и си беше добре през летния сезон да се върне и да стане поп и да ми вика на 3 ракии.. ама то барманството е само за лятото, а религията си е целогодишно... И да клати курвите в квартала. Та за какъв отвъден живот и възмездие да си лафим, след като тия дето трябва да вярват не вярват???
цитирай
16. megafon - Е това вече е жалко
23.06.2012 23:41
и нелепо. Не знам какво е процедурата за разпопване обаче определено този не трябва да скверни расото и църквата. Лошото е, че и на патриарх няма да попаднем след като Максим се спомине. Този Николай е същият материален човек като твоят комшия. Народа трябва да се отдръпне от църквата докато "старчетата не се вразумят".
цитирай
17. tamperto - "
24.06.2012 00:07
хахаха ти как си го представяш старците да се откажат от "благинките" и да се върнат към това което трябва да правят? Аз не мога! От каруца е лесно да се качиш на БМВ, ама от БМВ на каруца си е мъка. По скоро ще обявят правителство, партии, миряни и прочее в посегателство срещу църквата, отколкото да си резнат благата и привилегиите. Затова не давам нито лев на тъпаците. Тия ако са божии хора, аз съм Мая Плисецкая. Ама още има такива, които тичат да си дават стинките за свещи. Същите свещи даже не се изчакват да изгорят. Обръщаш гръб и вече са изгасени и на път за свещоливницата за нови 50 стинки!
Разпопването няма как да стане, навързани са като свински черва или скачени съдове, както го предпочиташ. Един да "пропее" и му се ебава мамата. Мафия отсекъде!
цитирай
18. podvodni - Подводни
24.06.2012 00:09
Абе, що пишете простотии? Ако някой от вас ми покаже поне един пасаж, от който си личи, че Исус е проповядвал да бъдете бедни, ще го позлатя.
Явно много знайковци са прелиствали евангелията, колкото да констатилат, че там няма картинки.
А да не гоморим за супер малоумното предложение, миряните да се отдръпнат от църквата.
цитирай
19. tamperto - "
24.06.2012 00:18
а ти подводний, ако ми покажеш един пасаж, който да казва "дебелейте, трупайте пари за сметка на тия които имат нужда и не им помагайте ако са зле" аз ще те позлатя.
цитирай
20. tamperto - "
24.06.2012 00:20
една овца не може да си решава какво да прави, ако овчаря е рекъл "падни за лицеви опори и блъскай до 50" колкото и да е малоумно. Ама такива са в момента "миряните"
цитирай
21. tamperto - "
24.06.2012 00:24
podvodni написа:
Абе, що пишете простотии?

Чешем си клавиатурите :D Нали знаеш, че сме независими, от нас нищо не зависи :D
Важното е време да минава, а и няма интересно нещо за коментиране в блога
цитирай
22. megafon - И казвам Ви:
24.06.2012 00:34
„По-лесно е камила да мине през иглени уши, отколкото богат да
влезе в Божието царство” (Матей 19:24).
цитирай
23. podvodni - Подводни
24.06.2012 00:34
Исус, такива думи не е казвал, но църквата се придържа към светото писание.
А че миряните са стадо спор няма, защото църквата така се определя като пастир на божието стадо. Но предложението ти е наистина малоумно, защото означава, че като отделиш стадото от пастира, то го хвърчяш на вълците. За това помисли ли?
цитирай
24. анонимен - do nomer 17
24.06.2012 00:40
abe .4OVEKO,kakvo si se vkop4il v toq maloumnik nikolai,nomera ne e v religiqta ,a vav vqrata,4e az si vqrvam v BOG ot ka6ti /TOI e v sarceto mi /6to trebe da hoda na carkva/razbrah ,4e LAPALI po 24 miliona samo ot sve6ti na godina?!klu4a ot barakata e v "razdelqi i vladei'' ta to ne beha hristiqnstvo,sekti,spasiteli,omekotiteli,islqmi i tem podobni-blq -bla,dran-dran,se6ta6 li se ??? sega se vodi Religiozna voina ''islqm'' sre6tu ''hristiqnstvo''se6ta6 li se koi se podhilkva i se kefi,ako se seti6,POZDRAVI,ako li pak ne ,6te si ostane6 Megafon,ama az si te haresvam,kvoto i da stane ,DOBRA VE4er!!izvinqvam se za latinicata.
цитирай
25. megafon - "А Исус се озърна и каза на учениците:
24.06.2012 00:41
Колко мъчно ще влязат в Божието царство ония, които имат богатство!
А учениците се смайваха за Неговите думи. Но в отговор Исус пак им каза: Чада, колко е мъчно да влязат в Божието царство ония, които уповават на богатството!" Мат. 10:23,24
цитирай
26. анонимен - Подводни
24.06.2012 00:41
правилното изказване е : По скро камила ще мине през иглени уши , отколкото нераведен да ибъде допуснат в божието царство. Матей малко се е пообъркал.
цитирай
27. megafon - "Дойдете сега, вие богатите, плачете и ридайте поради бедствията, които идват върху вас ...
24.06.2012 00:43
... Ето, заплатата за работниците, които са жънали нивите ви, от която ги лишихте, вика; и виковете на жетварите влязоха в ушите на Господа на Силите." Яков 5:1,4
"Защото сиромасите всякога се намират между вас, и когато щете можете да им сторите добро ..." Марко 14:7
цитирай
28. megafon - Да пообръкал се...
24.06.2012 00:47
анонимен написа:
правилното изказване е : По скро камила ще мине през иглени уши , отколкото нераведен да ибъде допуснат в божието царство. Матей малко се е пообъркал.

и не сам той....
цитирай
29. анонимен - муспи
24.06.2012 01:02
Народе???? Преди всичко... такова, - обърнал ли си внимание че всички правителства от 20 години, парламенти, мутри, цялата олигархия с евреите окупатори и циганите с турците са все архонти? Работниците на църковния фронт чак сега са се сетили.
цитирай
30. анонимен - Подводни
24.06.2012 01:07
До колкото си спомням, евангелията от които произлиза цялото християнско учение са 4. Което си е доста странно. А и има някои които са на хора живяли доста по-късно след смърта на Йишо. Другото странно в християнската църква е ползването на старият завет който по своята същност няма нищо общо с християнството. От тук произлизат много недоразумения както в поповете така и в миряните.
Цитираните пасажи тълкувани по истинското учение на Йешу носят съвсем различен смисъл, който няма нищо общо с расъжденията в постинга.
цитирай
31. анонимен - Подвадни
24.06.2012 01:13
Учението на Йеишо горе-долу може да се представи така:

Живяли някога, някъде , двама човека. Единият бил набожен, другият - езичник. Денонощно набожният прославял своят Бог, молил му се, лротягъл ръце към него, а езичникът работил, сеел земята, събирал реколта, ял и пил, преживявал дните така като ги разбирал. Среща ли се често двамата.. Набожният казвал на езичника:

- Кото умрем и отидем при Бог, той ще те пита, с какво си се занимавал, защо не си му се молил?

- Как така не се моля? Маля се, разбира се. - Отговорил езичникът.

- И на кой Бог се молиш? Кой е твот Бог? - С нашмешлива гордост питал набожният.

Езичникът се докосвал до гърдите и отговарял:

- Ето тук е моят Бог ! Аз самият съм Бог !

- Бог ще те накаже за това твое богохулство! - Ядосвал се набожният, и си тръгвал.

Минало време. Умрял първо езичника, а след време и набожния. Пристига набожния в рая, пратили го да прислужва на Бог. Взел набожният блюдата, влезъл в Божиите покои и що да види - до Бог седи равнопоставено езичника.

- Боже - учудено рекъл набожният - защо така постъпваш? Аз цял живот ти се молих, възхвалявах те, а езичникът нищо от това не е правил!? Сега седи до тебе като равен и аз му слугувам? Блюдата поднасям?

И отговаря Бог:

- Езичникът живееше като Бог, затова седи до мен. А ти живя като роб, за това и слугуваш!

- Но аз съм твой роб? - Проплакал набожният

- Не е важно чии роб си! Всеки роб има робско съзнание! - Му отговарил Бог

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

А това е истинска случка:

След поредният семинар на Сай Баба, негови последователи го попитали:

- Какво ни различава нас от теб, учителю? Защо ти можеш да вършиш тези чудеса , а ние не?

- Вие вярвате и знаете че аз съм Бог, и аз го знам и вярвам Но също така аз знам и вярвам, че и Вие сте Богове , но Вие не го знаете и не вярвате. Това е нашето различие!

цитирай
32. анонимен - муспи
24.06.2012 01:25
Сега виждам шумотевицата тук, че който разчита на богатство няма да влезе в божието царство, че по лесно камила - през иглени уши... Но пак се изпуска един най важен момент в това откровение. Богатството е от тука, на земята и всички го знаят че е отнето от насъщтния на бедните, - ще се съгласят ли те да приемат като божие това царство в което по някакъв начин са се провряли и богати? Абсурд, - ще се търси друго царство. А Бог е това което е в сърцата на бедните, потърсете му другаде за да усетите невъзможноста. Бог е определил царството за дух, човешки дух, а духа не прави компромиси, той е чист. Прошката на човека към богатия не е за примирение - един вид няма нищо, голяма работа! а за отделяне от него без гняв, да не се мърси. Присъствието на богатите е за да се отвръщават бедните, - самото богатсктво се подмята някалко десетилетия и след това го подемат други.
цитирай
33. анонимен - ОТНОСНО ЦЪРКВАТА
24.06.2012 02:00
ЗА СЕТЕН ПЪТ ОТВРАЩЕНИЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА!ПРЕСТЪПНИ ДС ЧЕНГЕТА СИ РАЗМЕНЯТ ПАРИ И ТИТЛИ!ДОПРЕДИ 20г.БОЛШЕВИШКИТЕ ИЗРОДИ НЕ СТЪПЯХА В ЦЪРКВИ И ЗАБРАНЯВАХА НА ХОРАТА ДА ХОДЯТ ТАМ.СЕГА СА НАЙ-ОТПРЕД И НАЙ-ФАНАТИЧНО СЕ КРЪСТЯТ!ЦЕЛИЯТ ВИСШ ЦЪРКОВЕН КЛИР Е НАЗНАЧАВАН С БЛАГОСЛОВИЯТА НА БКП И ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ.СИМБИОЗАТА Е ЯВНА!ТОЗИ С РОЛЕКСА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ДУХОВНИК-ПОГЛЕДА МУ Е ЗЪЛ,ЛИПСВА ДОБРОТА И БЛАГОС.ВЕРОЯТНО" ДРУГАРИТЕ" ЩЕ ГО НАЗНАЧАТ ЗА НОВ ПАТРИАРХ!
цитирай
34. анонимен - Религиите обслужват винаги властимащите, никога обикновенните хора - Тан Тан
24.06.2012 06:42
Религиите са създадени да обслужват вярата в БОГ. Но религиите видоизменят истината за БОГ. А Какво е БОГ. Това е Вселената и нейните закони, създавани в продължение на милиарди години. Отдавна съм разбрал, че религиите обслужват не толкова миряните, а властимащите. Затова има толкова войни помежду народите, дори независимо че могат да бъдат от една и съща религия. Гърци и Сърби срешу Българи. Дори нещо повече. Разклонения от една и съща религиия се избиват. Католици срещу протестанти; сунити срещу алеути и шиите. Който спазва Космическите закони, той вярва в БОГ. Останалото е пародия на вярата.
цитирай
35. анонимен - съгласен с теб. Но това допълнит...
24.06.2012 08:08
megafon написа:
съгласен с теб. Но това допълнително ще ни съсипе като народ, а без религия сме за никъде. Това е единственото нещо, което ни обединяваше, сплотяваше. А то какво стана? Синодът ни пълен с агенти на ДС, непрекъснато правили доноси, "топяли" невинни хора и още куп простотии. И вместо синода да се реформира, той се "материализира". Нима тези "духовници" не знаят, че материалният свят остава тука долу на земета и трябва да се подгвоят към отвъдното и вечният живот? Ето сега народа трябва да се дигне на бунт и жалко, че никой не дава гластност на тези хорица, които правят подписката срещу купуването на титли от Светия Синод.

Е... си мамата!Без църква и "без религия ще ни съсипе...."! Достатъчно е оня обран тиквен бостан да управлява държавата още 2-3 години и 1000000 църкви да има, държавата ще е съсипана!А,че църквата се е превърнала в търгашко дружество е повече от ясно!Значи може си и без нея!
цитирай
36. анонимен - Никога не съм вярвал в някакъв из...
24.06.2012 08:14
Никога не съм вярвал в някакъв измислен бог от малоумници,но това не ми е пречило да доживея спокойно до над 70 год.,а като пукна на оная ми работа и орехи да чупят,все ще ми е тая!
цитирай
37. анонимен - дядо поп
24.06.2012 08:18
Хайде холан,че и ние папазите сме хора!Нищо човешко не ми е чуждо!Не ме гледайте какво върша,а слушайте какво ви говоря,абдали!
цитирай
38. анонимен - Курето
24.06.2012 08:27
За какво ни е бог и църква!Нали си го имаме тук на земята в министерския съвет!Нали той върти земята,не-земята се върти около него и слънцето изгрява когато Той каже!
цитирай
39. megafon - Жалко, че нашите попчета
24.06.2012 09:52
не черпят опит от Гърция и от други източно-православни държави. Но със сигруност всички агенти на ДС в църквата трябва да напуснат митрополитските постове, тя има нужда от реформация. И ние миряните трябва да окажем натиск.
цитирай
40. megafon - "Рече му Исус:Ако искаш съвършен
24.06.2012 09:54
да бъдеш ,иди и продай имането си,
и дай го на сиромаси;и ще имаш
съкровища на небето и тогава ела
и ме последвай.
Като чу това слово момъкът
отиде си наскърбен,защото имаше
имот много.А Исус рече на учениците си;
Истина ви казвам че мъчно ще влезе
богат в царството небесно" Мат.19/21-23
цитирай
41. bogdan12 - За съжаление пропастта между вярата в душите и религията в църквите
24.06.2012 10:34
расте, расте... Духовността е изместена от материалното във всеки аспект. Очаквано е оазис на духовността да са светите хора в църквите, но не е така. Това може да се промени, но лично аз мисля, че няма воля за това, нито на микро ниво от конкретния човек, нито на макро от институциите.
цитирай
42. mihala - Сърби ме някъде и аз да си кажа: Тъ...
24.06.2012 13:34
Сърби ме някъде и аз да си кажа: Тъй-като съм живяла по време на атеизма, когато всеки който влезе в църква беше лишаван от всякакви човешки права т.е.обучение във ВУЗ, комсомол и т.н. , както някога преди 9-ти е имало бранници по наше време имаше пионери, комсомолци...Друг е въпроса кой и как е приемал поклонението на мумиите.Но това за забраната от една страна и юрването към църквите след 10-ти от друга.И какво стана ,тези които са били начело и след това решиха,че едното и другото са едно и също т.е.материя и дух,
да ама не. Това е уловката.Поставиха ни едно учение, отричащо Бог и учение за Бог. Има ли нещо общо.Кой както иска да го разбира, но духовността не е бездуховност и щом Бог-висшия разум, търпи такива индивиди, то сме на такова ниво на развитие, в което сами трябва да отберем мястото си.Благодаря.Не ми е ясно само докога ще ни класират- електорат,народ, хора, индивиди и... какви ли животни още ще ни нарекат, за да се ловнат за стълбата...
цитирай
43. анонимен - mdaaa
24.06.2012 15:51
Така е било винаги, от как свят светува.Но ето какво пише поетът:

Свестните у нас считат за луди,

глупецът вредом всеки почита:

"Богат е", казва, пък го не пита

колко е души изгорил живи,

сироти колко той е ограбил

и пред олтарят бога измамил

с молитви, с клетви, с думи лъжливи.

И на обществен тоя мъчител

и поп, и черква с вяра слугуват;

нему се кланя дивак учител,

и с вестникарин зайдно мъдруват,

че страх от бога било начало

на сяка мъдрост...
цитирай
44. анонимен - Пловдивският митрополит
24.06.2012 15:58
е трябвало да бъде по-предпазлив.
цитирай
45. mihala - е трябвало да бъде по-предпазлив. И ...
24.06.2012 16:16
анонимен написа:
е трябвало да бъде по-предпазлив.

И мъдростта се дава от Бог.
цитирай
46. lisa19 - ...
24.06.2012 16:41
Смелост! – това е, което ни е нужно по пътя.

Магьосника
цитирай
47. анонимен - Тук
24.06.2012 17:49
Служители на кандилата и Писанията!
Какво изгаряте в кандилата?
Вие изгаряте кехлибарената кръв на растенията,
Тази кръв щом до пазара стигне, за да се продава и купува,
в досада се превръща за всеки бог.
Мислите ли, че ароматът на тамян може да заглуши зловонието,
което се излъчва от ненавистта, алчността и злобата?
И от неверието, провъзгласяващо се за истинната вяра?
От бездуховието, което за блажени небеса тръби?
Да бихте уморили тези пороци в сърцата си,
като престанете да ги храните,
подир това - да ги изгорите един след друг в сърцата си,
а четирите небесни вятъра да разнесат пепелта им...
Колко по- приятен би бил за Бог ароматът от този погребален огън!
Какво изгаряте в кадилниците? Успокоение, молитва, възхвала?
По- добре оставете сам с гнева му гневливия бог.
Богът, който желае похвала, оставете от жаждата си да се мъчи.
И жестокосърдечния бог оставете, да го умори собствената му жестокост.
Но в сърцето на Бога няма нито гняв,
нито жажда за похвала, нито жестокост.
По- скоро вие сте пълни с всичко това:
и с гняв, и с жажда за възхвала и с жестокост.
Бог очаква да изгаряте не благовония, а гнева си,
горделивостта и жестокостта си,
за да можете като него да бъдете – свободни и всемогъщи.
Бог очаква кадилници да бъдат собствените ви сърца.
А може би намирате в Писанията, като в магазин,
таблици, карти и цени- колко струва Небето,
каква част от небесните блаженства може да се купи със земни пари?
Готови сте да продавате на хората целия рай,
като получите в замяна земните им владения.
Готови сте в геена огнена Земята да превърнете
и в пламъци да хвърлите всички,
като сами при това се скриете все по- надълбоко в Земята.
Та за възвишените сърца Земята е рай,
а за хората с низки сърца и раят ще стане земя обикновена.
Открийте Небесата в сърцето на човека,
като заличите всички прегради между него и ближните му,
между него и всички същества, между него и Бога.
Но за това самите вие
в сърцето си Небето трябва да сте открили.
цитирай
48. анонимен - Христос го забравиха!
24.06.2012 18:07
Тази титла "архонт" Христос ли я е учредил? Някои се мислят за по-големи от Господа.
цитирай
49. mihala - Грешното тяло ражда грешни мисли и ...
24.06.2012 18:26
Грешното тяло ражда грешни мисли и под булото на добродетелта ражда плевела в сърцето.
цитирай
50. megafon - Иначе църквата как
24.06.2012 23:23
да лапа пари. В БГ църкава е супер богата на имоти, но всички крадат и чакат на богомолците.
цитирай
51. анонимен - муспи
25.06.2012 01:49
Господа атеисти, против какво мърморите, света е устроен според вашите разбирания. Някой премята милиони, друг, пак атеист, но голтак се възмущава - не е справедливо! Но "справедливо" не е човешко понятие, за милионера точно това е справедливо.
цитирай
52. анонимен - minio uishiba
25.06.2012 20:44
ami postavete na celo na hristianskata arkva nekoi peter danovist a makcsa kav e komunist danovist nali tya carkvat ne sii izlizala ot dyavlostvoto hay.
цитирай
53. анонимен - От Живко
25.06.2012 21:19
Драги "муспи", богатите атеисти премятат милиони, бедните - хилядарки. Голтак атеист няма. Голтаците са вярващи, вярващи че са "душевно богати". Сега ясно ли ти е защо митрополитите НЕ СА ВЯРВАЩИ, А ПРОСТО ДОБРИ АКТЬОРИ ?
цитирай
54. mihala - Бог е казал, че трудно ще влезе богат ...
25.06.2012 22:07
Бог е казал,че трудно ще влезе богат в царството небесно и тези,които мислят ,че всичко с пари се купува, само се залъгват.Но и този, който ги въвежда в заблуда няма да избегне своето наказание, защото въвежда души в заблуда.За такъв и да не се молиш защото е пренебрегнал Божието слово. Бог поругаем не бива!
цитирай
55. анонимен - ne e propovqdval da bydem bedni,ama e kazal-po-skoro kamila she mine prez igleno uho,otkolkoto bogatash da vleze v carstvoto bojie
26.06.2012 02:11
podvodni написа:
Абе, що пишете простотии? Ако някой от вас ми покаже поне един пасаж, от който си личи, че Исус е проповядвал да бъдете бедни, ще го позлатя.
Явно много знайковци са прелиствали евангелията, колкото да констатилат, че там няма картинки.
А да не гоморим за супер малоумното предложение, миряните да се отдръпнат от църквата.

цитирай
56. megafon - И какво стана? Част от Светия Синод
26.06.2012 16:04
се събуди и възстанаха. Но Николайчо явно отдавна се е продал на лукса и парите и веднага започна да тушира проблема.
цитирай
57. mihala - Кой ли ще се ловне на въдицата му?
26.06.2012 17:57
Кой ли ще се ловне на въдицата му?
цитирай
58. анонимен - minio uishiba
03.07.2012 12:24
cekai sia ne catkam cervenia devol cseha im max se predal na dyvola ami nali komunistite sa devolite na koi devoli sa se predali?a na drugite cedata si nacisti kat stan i iban hol isno:P.
цитирай
59. анонимен - minio uishiba
03.07.2012 12:27
emi knei kazal za bednost kazal e da sme s cisti ducsi kat decata stot e tehno bojito carstvo hay ,mai ni sme s mrasni izpani i izkriveni ducsi alcni nali alcnosta e nai stracsnia porok kam sicshko hrana jeni pari ii tn!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: megafon
Категория: Политика
Прочетен: 2553125
Постинги: 194
Коментари: 3754
Гласове: 2059
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031