Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2013 12:01 - На бунт срещу ЕВН, ЕОН и ЧЕЗ ама е вече късно!
Автор: megafon Категория: Политика   
Прочетен: 6141 Коментари: 12 Гласове:
8

Последна промяна: 12.02.2013 14:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
Дойдоха януарските сметки за ток и както обикновено те бяха доста по-големи от нормалните през годината. Нищо странно според мен, защото съдейки по себе си винаги сметките по това време през годината са ми били по-големи. Но откъде дойде проблема през тази година? Проблемът дойде първо от неправилното отчитане на консумираната ел. енергия от енергийните дружества. Масово сметките на хората идват с период на отчитате по-голям от 30 календарни дни. Тука е хубаво да спомена, че основна вина за това има ДКЕВР, защото вътре в правилника за ЕРП-та не е записано, че тока не може да бъде отчитан за период по-голям от 30 дена.Тази вина си е изцяло българска, която е редно да бъде поправена. Дружествата трябва да бъдат задължени с закон, че тока трябва да се отчита ежемесечно, а проблемите с персонала, отпуски и т.н. са си проблеми на техния мениджмънт.
 
Втората причина е увеличението на ел. енергията от месец юли миналата година с 13.6%. А причините за това с в управлението на г-н Костов, който точно преди края на мандата си е подписал дългосрочен договор с американската компания АЕS за изкупуване на ел. енергия от "Марица -Изток 1" и "Марица - Изток 3", но досега тези разходи не са плащани, защото централите са били изграждани. Другата причина за увеличението е подписаните договори за изграждането на мощностите за зелена енергия. Първоначално е било замисляно да бъдат 12 000 мегавата, след намесата на правителството са реализирани само 600 мегавата. Нали се сещате какво значи числото 12 000 мегавата? Това е втора и трета атомна електроцентрала взети заедно, че и отгоре.

Трета причина е умишлено неясните бележки за ток.Така е направена бележката за ток, че човек с инженерно образование, специалност "Енергетика" може да се затрудни в разшифроването й. Нещата в енергийния ни отрасъл са изпуснати от десетки години и сега ще е много трудно да бъдат канализирани и вкарани в ред. Тука е хубаво да споменем за енергийната мафия, лоби както искате го наречете, но за тях никой не иска да говори открито. В едно интервю Стефан Гамизов споменава, че в периода от 1999 до 2007-8 година, България e изнасяла над милиони квт. часа енергия нелегално, крадена както искате я наричайте. Някой задава ли си въпроса как е възможно да откраднеш енергия и да я изнесеш и продадеш?. И нали никой не се заблуждава, че тази енергия не е платена от нашият джоб, за да се покрие разликата и далаверата? В случая ЕРП-та се явяват от части изкупителна жертва, защото със сигурност са се възползвали от връзките си с някои български политици. Нещата за изпуснати в самото начало и вече пътят е само един - силен контрол, прозрачност в договорите и падането на всички търговски тайни и либерализация на пазара за ел. енергия. Когато се играе с открити карти и по законите на пазарната икономика успехът е гарантиран и за двете страни!



Гласувай:
10


Вълнообразно


1. bogdan12 - Лично според мен, нещата са изпуснати
12.02.2013 13:43
от момента, в който се допуснаха монополи. Липсата на конкуренция винаги те постовя в позицията на примирен. Не протестите плашат дружествата, истинската заплаха би била за тях, ако можеха да губят абонати. Моята липса на избор им развързва ръцете на практика.
цитирай
2. megafon - Това е така, в България
12.02.2013 13:52
bogdan12 написа:
от момента, в който се допуснаха монополи. Липсата на конкуренция винаги те постовя в позицията на примирен. Не протестите плашат дружествата, истинската заплаха би била за тях, ако можеха да губят абонати. Моята липса на избор им развързва ръцете на практика.

пазара на енергия е либерализиран само за големите фирми, за домашните абонати, които всъщност са по-голямата част не е. Пазрна конкуренция няма и затова си правят каквото си знаят. Помним за ЧЕЗ как реши да се отчита тока на три месечие, вместо да направят реална инвестиция в нови измервателни устройства.
цитирай
3. hronology - За неяснотата на сметките си абсолютно прав.
12.02.2013 22:31
Отдавна повтарям, че нарочно са такива. Колкото по-сложни и неразбираеми, толкова повече проблеми и възможности за манипулации. Хората едва сега се усетиха, но и онези които са включили по-рано, също нищо не им помогна. Tо е протакане, проверки, жалби, такси.. Много номерца за да ти свалят десет кожи от гърба. Накрая се радваш ако изобщо имаш ток и се примиряваш.
цитирай
4. megafon - Така е и си решиха проблема, като пуснаха проверка
12.02.2013 22:43
hronology написа:
Отдавна повтарям, че нарочно са такива. Колкото по-сложни и неразбираеми, толкова повече проблеми и възможности за манипулации. Хората едва сега се усетиха, но и онези които са включили по-рано, също нищо не им помогна. Tо е протакане, проверки, жалби, такси.. Много номерца за да ти свалят десет кожи от гърба. Накрая се радваш ако изобщо имаш ток и се примиряваш.

на сметки срещу 45 лева, което е абсурдно за 90% от населението на България. Да не говорим, че тези енергодружества не правят никакви инвестиции, даже не строят трафопостове, което е нещо елементарно. Върху тези дружества държавата не упражнява никакъв контрол и от там идват проблемите. Дано в бъдеще да се променят нещата иначе ел. мрежата ще продължи да се разпада!
цитирай
5. alexdb - хи-хи-хи
12.02.2013 23:04
Тъпо, неграмотно, некомпетентно :). А и тенденциозно :).
Леки корекции - "Марица -Изток 1" и "Марица - Изток 3" работят от началото на 2011 г. и тяхната цена изобщо не е толкова завишена, особено като се приспаднат парниковите квоти, които се спестяват, а те първа ще нарастват.
За ВЕИ-тата тия 12 000 МВТ са изсмукани от пръстите :) Да не говорим, че е изключително, ама изключително некомпетентно и тенденциозно ВЕИ-тата да се слагат под един знаменател при положение, че в това понятие влизат ВЕЦ, ветрогенераторни системи и фотоволатични системи. Само за сведение на автора - През 2008 г. Норвегия е произвела 142,4 TWh от ВЕИ и не виждам нито цената на тока им да е фрапираща, нито да има протести за непосилни сметки за ток.
И за да не го приемеш като голо заяждане ще ти кажа истината за настоящата ситуация каква е, защото я знам.
Понеже управлението на ПП ГРОБ е много компетентно и организирано му трябваха близо 3 г. да разбере, че благодарение на проекта АЕЦ "Белене", (държа да отбележа и с тяхно сериозно участие, за да не остане някой с грешното убеждение, че са виновни само предишните) зее една огромна яма от 3,5 млрд. дефицит в бюджета на НЕК, който поради некадърството на Трайчо се считаше, че е само 400 млн. Тогава с пълненето на тая яма бяха натоварени ЕРП-тата (края на 2011г) На тях това естествено ама хич не им хареса и лятото видяхме как орязаха тока на ВиК Добрич и оставиха Добрич региона без вода, заради неплатени 10 млн. дългове за бая години. Тогава тиквеното правителство сгря, че номера да товарят ЕРП-тата няма да мине, защото общини, общински и държавни предприятия им дължат над 200 млн. и ако вземат да им резнат тока и оставят половин България без вода тиквеното правителство си заминава за седмица. Тогава отидоха на пазарлък и си стиснаха ръцете на варианта тази дупка да се прехвърли на ВЕИ-тата и на потребителите. На първите им натресоха такси, а на вторите им вдигнаха цената с 16% средно.
Това е положението.
цитирай
6. alexdb - за либерализацията
12.02.2013 23:15
И в допълнение на твоите тежнения за либерализация на пазара. Пич моли се пазара за битови абонати да остане регулиран. Резултатът от така бленуваната от теб пълна либарализация на пазара в сегашния му вид и в сегашната ситуаци ще доведе до скок на цените на битовите потребители най-малко със 100%. Това е и една от причините поради която гласувах твърдо не на проекта АЕЦ Белене. Защото по регламентите на ЕС при един напълно либерализиран пазар електроенергията следва да се продава на търгове в общоевропейски мащаб. Предполагам, че не е трудно да се досетиш, че при подобно положение тока на най-бедния ще стане значително по-скъп, а на най-богатия значително по-евтин и беше и е налице огромен риск от еветуалното изграждане на един АЕЦ Белене тока от него да заминава примерно за Германия, Австрия или Италия на изгодни за тях цени, а разбира се целия масраф на бъде покрит от булгар будала. Либералният пазар е изгоден за богатите. Защото за Германия не е проблем да си напазарува ток от Козлодуй или хипотетично Белене на търг за цена от 10-12 е.ц. на киловат (при положение, че техтия микс без данъци, акцизи и т.н. излиза около 17-18, а прод. цена е 25 е.ц), но за теб да си пазаруваш ток от АЕЦ за тези пари ще бъде убийствено - това ще ти докара в най-добрия случай цена около 40 ст.
Така че по-леко с подобни коментари и призиви. Наивниците са за това да ги доят. ЕС-то и свободния пазар са като тепих за свободни боеве - ако си голям и добре подготвен за теб нещата са ОК, но ако си дребен и неподготвен направо ще те смачкат.
цитирай
7. bogdan12 - До alexdb
13.02.2013 10:16
Пич, ти сметки за ток не плащаш ли! Няма довод на света, който да ме убеди, че конкуренцията е лошо нещо и видите ли по-добре си е монопола. И то оставен без контрол монопол! Имаме опит с пазара на мобилните оператори от преди години! Забрави ли? Гледай малко по-реално на ситуацията, стига заучени лозунги!
цитирай
8. megafon - До Alexdb
13.02.2013 10:22
Благодаря ти за коментарите. Няка да са се съглася с вас, защото в моята статия е изразено мнението на специалистите. И това са факти, предполагам, че ако сте искали сте могли да ги намерите в нета. В случай, че не ви се занивама ви давам няколко линка, които можете да ги прочете и едно разследване на Диляна Гайтанджиева.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/10/07/1921030_cenata_na_toka_ot_tec_marica-iztok_1_i_3_moje_da_padne/

http://www.dnevnik.bg/zelen/biznes/2009/03/26/695957_kvoti_moje_da_ohladiat_ambiciite_za_investicii_v/

http://temanews.com/index.php?p=tema&iid=54&aid=1435

http://money.bg/news/id_1055470685

http://tv7.bg/news/economy/9474302.html

Относно либерализацията на пазара със сигурност ще е по-добре от сега. Както знаем от учебниците по икономика, няма по-лошо от монопола за клиентите. Възможно е да поскъпнат, но може и да поевтинеят и да се по-добри значително качеството на услугите. Което е само един плюс за крайните потребители, а конкуренцията изпълнява ролята на санитар в един бизнес.
цитирай
9. alexdb - Пич, ти сметки за ток не плащаш ли! ...
14.02.2013 18:22
bogdan12 написа:
Пич, ти сметки за ток не плащаш ли! Няма довод на света, който да ме убеди, че конкуренцията е лошо нещо и видите ли по-добре си е монопола. И то оставен без контрол монопол! Имаме опит с пазара на мобилните оператори от преди години! Забрави ли? Гледай малко по-реално на ситуацията, стига заучени лозунги!


Пич, айде пак да прочетеш поста ми и да обърнеш много специално внимание на израза "в сегашния му вид и в сегашната ситуаци" и тогава говори за лозунги. Айде да те питам и като как ще направиш истинска либерализация, като мрежата ти е частна?
И само не знам какво либерализирано вида в пазара на мобилните услуги?
А относно поевтиняването просто сънувай. Не съм фен на монополите, но съм още по-малък фен на фасадната либерализация.
А при реалното положение на пазара у БГ-то за намаляване на цени само може да мечтаеш. То така или иначе от 2015 г. ще го видиш. Айде да кажем, че ще замотаят нещата още половин или една година за битовите потребители, повече няма как да стане. И тогава пак ще си поговорим и ще си спомняш, че съм ти казал, че цените на битовите потребители ще треснат най-малко средната цена за такива в ЕС демек около 20 е.ц. и тогава ще те питам колко хубаво нещо е либерализацията :)
цитирай
10. alexdb - до megafon
14.02.2013 18:36
Ох, не само тези материали съм изчел ами още цял куп. Цитирането на книжки и реалностите са две коренно различни неща.
А за пазара това са глупости. Никъде в света няма либерализиран енергиен пазар. Има имитация на такива. А както вече ти казах не виждам нищо хубаво и някаква полза за българите от това, че АЕЦ Козлодуй ще продава енергията си на търгове и е съвсем естествено имено благодарение на прехваления пазар тоя ток да отива в Гърция, Италия и Германия по елементарната причина, че те могат да платят повече за него, тъй като там е доста по-скъп.
Качеството няма да ти се подобри, даже напротив, защото тогава самите ЕРП-та, чиято собственост е мрежата ще насочат инвестициите си навън, а не навътре, защоно на тях пак благодарение на любимия ти пазар ще им е по-изгодно да изнасят и тогава просто няма да има кой да ги спре да го правят.
Мисля, че по времето на Жан Виденов видя какво значи пълна либерализация на пазара на пшеница. При така отворен и либерализиран пазар тогава просто житото директно замина на корабите за там, където го купуват по-скъпо, а за тук останаха трици и то в малък обем. С тока ще е същото.
У територията БГ нещата много отдавна са изпуснати и с така лелеяната от теб либерализация по-скоро България ще се превърне в Турция или Индия, отколкото в просперираща европейска страна. За 4 г. от влизане в ЕС с тези дадености резултата е точно такъв - европейски цени, висока безработица (която те първа ще расте), неконкурентна индустрия и т.н. При тези условия даже чужди инвестиции тук вече няма. Друга тема е колко хубаво нещо са те. В дебелите книжки дет ми ги цитираш пише, че тия пусти чужди инвестиции са супер, ама май понеже повечето от авторите са от развитите страни са пропуснали някои дребни подробности и детайли, като например, че чуждата инвестиция е нещо добро и двигател само ако е в определени граници. Пробвай ти да правиш бизнес със 50-60 или 100% външни средства и тогава ще видиш за какво иде реч :)
цитирай
11. megafon - Свободен енергиен пазар разбира се в
15.02.2013 17:45
чистия смисъл на думата няма никъде. Това е като да търсите съвършенната конкуренция, в учебниците е има, в реалността не. Никой няма да иска да купува тока на АЕЦ Козлодуй, защото докато стигне до там ще е неумоверно скъп и нерентабилен. Разбира се, че тока ще поскъпва никой не си е мислил, че ще поевтинее.
цитирай
12. megafon - Вече н-ти поред
18.02.2013 13:59
ден "бунтовете" продължават за мен лично без резултатно. Най-много да "изгори" още един, двама.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: megafon
Категория: Политика
Прочетен: 2553118
Постинги: 194
Коментари: 3754
Гласове: 2059
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031