Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2014 22:48 - Всички срещу Русия - 1ва част
Автор: megafon Категория: Политика   
Прочетен: 11377 Коментари: 21 Гласове:
14

Последна промяна: 11.05.2014 11:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вече няколко месеца сме свидетели на ожесточена гражданска война в Украйна. Подчертавам гражданска война, защото про-западните медии до момента не я определят така, а като война между про-руски активисти (сепаратисти) и местната украйнска власт, която е съставена от националисти. В темата са използвани материали от различни медии.

image

Защо се стигна до тук? Нека да хвърлим един кратък исторически поглед.

Украйна е държава със столица Киев. В чисто исторически план, Киев е столицата на старата руска държавност. За руснаците Киев е символа и част от руската държава в чисто исторически план. Те често наричат Киев „майка на руските градове” и го смятат за център на източнославянската православна цивилизация. За руската историография руснаците („великоруси”), украинците („малоруси”) и белорусите са трите народо-образуващи етноси на средновековната руска държава. След края на монголо-татарското нашествие, съдбите на руския и украинския народ се разделят. Киевска Рус се разпада и центърът на руската държавност се пренася на север, а югозападна Рус (днешна западна Украйна) е присъединена към е Жечпосполита, което представлява федеративно полско-литовско кралство с общ монарх. Това обаче не е краят. Ако може да се обобщи – от много векове назад чак до 1991г. територията, което днес наричаме Украйна, е под политическата власт на Москва.

Проблемът в Украйна обаче не произтича само то това, че има райони със смесено етнически и културно население. От много време страната е разделена на две – има две различни култури. Цивилизационната линия на разлома между Запада и православието минава през страната.

В началото на 90-те години руснаците съставляват 22 % от населението на страната, а рускоезичните украинци – 31 %. Обучението на по-голямата част от учениците в основните и средните училища се води на руски, макар че според конституцията това трябва да се случва на украински. Целта на налагането на украинския е така наречената „украинизация”, вместо наложената по съветско време „русификация”. Към момента споровете за това кой език трябва да е официален продължават – част от украинците настояват да се говори само на украински, друга част искат на места руският също да бъде официален. Друг елемент, който затруднява положението в страната е Кримският полуостров. Той е с преобладаващо руско население и е бил част от Руската федерация до 1954 г. Тогава обаче Хрушчов го предава към Украйна. След разпада на СССР, Русия се съгласява той да остане под владение на Украйна, а втората прави отстъпка, като му дава статут на особен автономен регион. Проблемът тук има нужда от историческа справка. За този полуостров Русия води няколко войни с Турция. Той векове наред е част от Руската империя. Самото население в Крим в момента определя Русия като своя родина и говори главно руски език. От страна на Украйна обаче това се счита за форма на сепаратизъм. През 1992г. там се провежда референдум, а гражданите с пълно мнозинство гласуват „За” отделянето на Крим от Украйна. Под натиска на Украйна обаче, това решение е отменено. Следва нов обрат – Руската Дума гласува за отмяна предаването на Крим в териториите на Украйна от 1954г.

image


Газовият въпрос продължава да е един от основните проблеми в руско-украинските отношения. Към момента Украйна е абсолютно зависима от руските газови доставки. От една страна, през годините, руската компания Газпром няколко пъти е спирала доставките за Украйна, поради неизплатени дългове. Също така има и няколко „дисциплинарни спирания”, направени с идеята евентуално да се възобновят регулярните плащания от Украйна. Това обаче води до нерегламентирано отклоняване на газ от страна на украинците. Това са само малка част от хронологията на  историческите събитията между двете държави, които доведоха днешната ситуацията.

Нека сега да направим една кратка хронология на събитията, които доведоха до гражданската война в Украйна. За мен това, което се случва там е гражданска война. Населението на Украйна се състои от  украйнци (77%) и руснаци (18%) и други.
В началото бе протестът срещу бившия украински президент Виктор Янукович. Междувременно кризата в Украйна се превърна в конфликт от международно политическо значение. Какво се случи от ноември 2013 до днес?
 
Ноември 2013: Бившият украински президент Виктор Янукович неочаквано се отказва да подпише договора за асоцииране с ЕС, преговорите за който се водят още от 2007 година. Янукович се обръща към Русия. Решението му предизвиква протести в цялата страна.

Декември 2013: Протестите срещу правителството се разрастват. Площад "Независимост" в Киев се превръща в централно средище на бунта срещу президента Янукович. Противниците на правителството окупират кметството и централата на синдикатите в столицата. При демонстрациите много хора са ранени от полицаи.

Януари 2014: Украинският парламент приема редица закони за ограничаване правото на демонстрации. Предвидени са и по-строги наказания за окупация и блокади на правителствени сгради, както и за "екстремистки призиви" в интернет. Решенията предизвикват нови протести. Стига се до тежки сблъсъци между опозицията и полицията. В края на януари, след разговори с опозицията, правителството заявява готовност за отменяне на новоприетите закони. Парламентът обявява амнистия за задържаните противници на правителство, но същевременно настоява за разчистване на уличните блокади и окупирани правителствени сгради.

Февруари 2014: Мерките на силите за сигурност срещу демонстрантите стават все по-брутални. Ситуацията се изостря.
20 февруари: Насилието в Киев ескалира. Полицията открива огън по демонстрантите. 80 души биват убити. Външните министри на Германия, Франция и Полша започват посредническа мисия.
 
следва продължение



Гласувай:
18


Вълнообразно


1. abadonka - Радвам се, че има кой да го напише...
09.05.2014 10:05
...както си е. Чакам с нетърпение продължението. Поздрави!
цитирай
2. megafon - Благодаря ви!
09.05.2014 10:54
abadonka написа:
...както си е. Чакам с нетърпение продължението. Поздрави!

Днес е 9ви май, "Денят на Европа" или "День победы". Благодаревие на Русия, Европа отхвърля нашествието на хитлеристите.

Изчаквах ситуацията около Украйна да се избистри, защото е прекалено динамична и бързо се променя политическата ситуация и има доста неверни факти и данни. Продължението ще го пусна днес, което е по-съществената част от събитията, които се случват въпреки дезинформацията от Европа по някои теми.
цитирай
3. otvorko - Хубав пост!
09.05.2014 14:28
Чакам с нетърпение продължението....
цитирай
4. getmans1 - Ии,
09.05.2014 15:56
защо ли, или защо сега или защото искаме децата ни да тръгнат по войни?!
цитирай
5. megafon - Никой не иска война,
09.05.2014 16:40
getmans1 написа:
защо ли, или защо сега или защото искаме децата ни да тръгнат по войни?!

нито руснаците, нито ЕС....Може би само САЩ искат........
цитирай
6. aboychev - ВИЕ ЗНАЕТЕ ЧЕ РУСИЯ НЕ ИСКА ВОЙНИ
09.05.2014 17:47
КАКТО И СЕ САЩ ИСКА ВОЙНИ
СТРАННИ "ЗНАНИЯ"
АМИ ТЯ САМАТА УКРАЙНА Е ЗАВЛАДЯНА ОТ РУСИЯ СЪС ВОЙНИ,
НО ТОВА НЕ СЕ ВМЕСТВА В "КРАТЪК" (И НЕВЕРЕН) "ИСТОРИЧЕСКИ" ПРЕГЛЕД,
КОЙТО НЕ ВКЛЮЧВА ДОРИ ВЪТРЕШНИТЕ ВОЙНИ В "РУСКАТА" ФЕДЕРАЦИЯ.
цитирай
7. kostadin - Не ми се поправят фактологическите ...
09.05.2014 20:22
Не ми се поправят фактологическите ти грешки Те са вплтени умишлено.
Какво ще кажеш за броженията в Белтия Италия Испания Франция Англия и т . н
Пък и думата капут означава на български презерватив Руснаците и те като нас предпочитат голият секс
цитирай
8. megafon - Хубаво е да се знае, че
09.05.2014 21:54
aboychev написа:
КАКТО И СЕ САЩ ИСКА ВОЙНИ
СТРАННИ "ЗНАНИЯ"
АМИ ТЯ САМАТА УКРАЙНА Е ЗАВЛАДЯНА ОТ РУСИЯ СЪС ВОЙНИ,
НО ТОВА НЕ СЕ ВМЕСТВА В "КРАТЪК" (И НЕВЕРЕН) "ИСТОРИЧЕСКИ" ПРЕГЛЕД,
КОЙТО НЕ ВКЛЮЧВА ДОРИ ВЪТРЕШНИТЕ ВОЙНИ В "РУСКАТА" ФЕДЕРАЦИЯ.

Украйна е държава, която е изкуствено създадена благодарение на Руската революция. Ако не си запознат, то има история можеш да я прочетеш.
цитирай
9. megafon - Кои неща са
09.05.2014 21:55
kostadin написа:
Не ми се поправят фактологическите ти грешки Те са вплтени умишлено.
Какво ще кажеш за броженията в Белтия Италия Испания Франция Англия и т . н
Пък и думата капут означава на български презерватив Руснаците и те като нас предпочитат голият секс

фактологически грешки? Можеш ли да конкретизираш?
цитирай
10. planinitenabulgaria - Във блога има внедрили се ченгета
09.05.2014 22:21
със задача от Центъра да манипулират и лъжат хората. Един от тях дори е коментирал, да го изкоментират манафите дано.
В продължанието трябва да намерят място две от многобройните пречини,
довели до днещшното дстатукви в Украйна. Първото е геноцидът на Сталин срещу украинците, когаго през зимата 1936/37 г. от глад умират вежду 3 и 7000000 украинци, според други източници - 9000000. Украинските мафиоти обаче получават висши държавни постове. Брежнев принадлежи към Днепърската мафия, която произвежда двигателите за ракетите, специализирал като политически мафиот за употреба където се наложи бе Черненко. Изяснете и дейността на Степан Бандера, когото гавази на Хрущо убиха в Германия.
Етносът на Крим също е нещо важно. Татарите са етнически българи, ислямизирани от турците преди стотици години. Какво стана с тактарите, които поискаха да се отделят от СССР когато съветските войски се вмърнаха на Крим, опишете и това.
Сега с темата "Украйна" се проституира. Време е обаче да се появят и сериозни статии, в които коментиращи с картончета не трябва да бъдат допускани.
И още нещо има - руски граждани да се отърват от Русия се преместиха в Украйна. А тези, на които вестници като "Правда" и "Известия" дават трибуна са агенти на КГБ. Ченгетата там, както и навсякъде дърпат конците на управниците.
Разпадът на ткомунизма преминава в олигархия, а при нас - до цигани и простотия. А хората, отраснали в лъжа са с промити мозъци и така са кастрирани от възможността да направят нещо смислено. Това е много страшно, защото светът върви напред. Изостаналият...отмира.
цитирай
11. megafon - За ваша информация
09.05.2014 22:40
Сталин не е руснак и е правил геноцид не само срещу украинци, но и срещу руснаци. А самите украинци са избили толкова много евреи и поляци, че могат да си съперничат със Хитлер.
цитирай
12. getmans1 - Ей,
09.05.2014 22:53
аз не съм от тях, бат. „Баир будала“!
цитирай
13. getmans1 - А това, сериозно .....
09.05.2014 23:16
megafon написа:
Сталин не е руснак и е правил геноцид не само срещу украинци, но и срещу руснаци. А самите украинци са избили толкова много евреи и поляци, че могат да си съперничат със Хитлер.


Е несериозно! В миналото в имперските държави са натоварвали пограничното население с по различни „обязаности“ а от друга всеки се е възползвал от това.
А замислете се, на война целта преди всичко е оцеляването ето например, наша България, тихичко „Осанна“ за 48 000 спасени Евреи и гръмко „Разпни го“за 11 000 не спасени Македонски евреи.
Народа го е казал, „ Така са живели така са умирали, така са ги погребвали“!

Всичко друго е от лукаваго!
цитирай
14. aboychev - 8. megafon - Хубаво е да се знае, че
10.05.2014 07:10
РЕДВО Е ДА ЗНАЕТЕ ЧЕ ИСТОРИЯТА НЕ ЗАПОЧВА ОТ РОССИЯ
И ЧЕ МНОГО СТОЛЕТИЯ ПРЕДИ РУСИЯ УКРАИНСКАТА ДЪРЖАВА СЪЩЕСТВУВА ПОД РАЗЛИЧНИ ИМЕНА НО С ЕДИН И СЪЩИ ЕЗИК И КУЛТУРА - ТЕ СА БЪЛГАРСКИ,
УКРАЙНА Е ОТ 350 ГОСИНИ ПОД РОССИЙСКО-СССРско РОБСТВО, А
РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ Е ПРАВОПРИЕМНИК НА ПОРОБИТЕЛЯ Й, КАТО СИ ПРЕПИСВА И ПРИСВОЯВА ЕЗИКЪТ НИ И КУЛТУРАТА Й.
АКО ТИ НЕ СИ ЗАПОЗНАТ СЪЩО МОЖЕШ ДА ПРОЧЕТЕШ.
НО ИЗКЛЕЖДА СИ ЗАПОЗНАТ ЗАТОВА СЪКРАЩАВАШ ИСТОРИЯТА.
цитирай
15. alexs - Накратко казано Украйна е руската ...
11.05.2014 08:25
Накратко казано Украйна е руската Македония!
цитирай
16. vmir - Пропускаш ролята на руските титушки, които тероризираха мирните в началото демонстранти на Майдана.
11.05.2014 09:53
Отвличаха хора и ги захвърляха пребити извън Киев. Имаше и починали между тях. Помня поне едно семейство убити по този начин пенсионери, протестирали мирно преди това. Огромната част от жертвите са причинени от проруски терористи, милицията не беше агресивна. Агресията беше внесена отвън, но вместо да сломи протестиращите, тя ги сплоти и ожесточи. Провокираната самоотбрана и ожесточението срещу насилниците беше използвано от провокаторите, за да представят украинците за фашисти.
цитирай
17. asthfghl - . . . както си е. Чакам с нетърпение ...
11.05.2014 17:57
abadonka написа:
...както си е. Чакам с нетърпение продължението. Поздрави!


Не се налага да чакаш. Спокойно можеш да си го прочетеш в:

http://chronicle.bg/hronologiya-na-haosa-v-ukrajna/

откъдето е копирано.
цитирай
18. megafon - Това е само 1/5
11.05.2014 23:06
asthfghl написа:
abadonka написа:
...както си е. Чакам с нетърпение продължението. Поздрави!


Не се налага да чакаш. Спокойно можеш да си го прочетеш в:

http://chronicle.bg/hronologiya-na-haosa-v-ukrajna/

откъдето е копирано.

от цялата тема. Ти точно затова ли се хвана?
цитирай
19. abadonka - Какво като е копирано
12.05.2014 09:21
Почти всички теми в блога са копирани от някъде с изключение на стихчетата и разказите, които са авторски. Не виждам нищо лошо да си ги коментираме и тук.
цитирай
20. megafon - Няма смисъл да влизаш в полемика с
13.05.2014 10:39
abadonka написа:
Почти всички теми в блога са копирани от някъде с изключение на стихчетата и разказите, които са авторски. Не виждам нищо лошо да си ги коментираме и тук.

интернет трол. Лично той копира по няколко пъти на ден и все още си "мисли" че снимките в нета растат по сървърите....
цитирай
21. zaw12929 - ТАКА Е: " За руснаците Киев е ...
25.01.2020 06:10
ТАКА Е: " За руснаците Киев е символа и част от руската държава в чисто исторически план. Те често наричат Киев „майка на руските градове” и го смятат за център на източнославянската православна цивилизация. За руската историография руснаците („великоруси”), украинците („малоруси”) и белорусите са трите народо-образуващи етноси на средновековната руска държава.."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: megafon
Категория: Политика
Прочетен: 2553179
Постинги: 194
Коментари: 3754
Гласове: 2059
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031