Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2014 09:00 - Сватба по сметка, развод по български – Пеевски срещу Василев
Автор: megafon Категория: Политика   
Прочетен: 4832 Коментари: 5 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
                                             снимка от webcafe.bg с лейк фейслифт



Картите отдавна са свалени на масата и войната се води с други средства. Няма значение кой какви козове е държал, вече значение има кой какъв гръб има. Дългогодишните приятели Делян Пеевски и Цветан Василев водят помежду си люта битка в борба за икономическо надмощие в разпределението на пай за милиарди.


Всички в държавата си задават въпроса как дългогодишни приятели с общи бизнес интереси и от едно котило се превърнаха в кръвни врагове?  


Делян Пеевски и Цветан Василев успяха да постигнат най-голямото срастване между политика, бизнес и медии за последните 25 години. Всички знаят, че Делян Пеевски е представител на ДПС в частност Ахмед Доган, а Цветан Василев е представител на червените пари и руски капитали на БСП. Отзвукът от разпадането на техните отношение ще даде голям отзвук във всички икономически отрасли и не на последно място икономиката е в застой. Превратите в управлението на „Булгартабак“, разпитите на мениджмънта на КТБ, заплахите между двамата и разделението по политически отбори - единият с Доган, другият със Станишев, е само зрелищната страна. Размерът на структурата, която Пеевски, Василев и политиците зад тях създадоха, обаче е толкова голям, че евентуалното й срутване ще засегне не само тях, но може да заплаши стабилността на финансовата система на страната. Тандемът обхваща около 10% от БВП на страната.



До миналата година изглеждаше, че тандемът е неразрушим и ДПС-БСП са създали машина за пари, в сърцето на която седи Корпоративна търговска банка. Същата тази банка беше захранвана с пари от държавни предприятия и финансира изкупуването на различни медии. Медиите и влиянието в съдебната власт се използва за лични интереси и разчистване на икономически и политически конкуренти на управляващите. Те от своя страна осигуряваха милиардни обществени поръчки за фирмите от групата и осигуряваха на банката достъп до финансиране. През последните години около КТБ бяха придобити колосални активи на стойност вече над 10 млрд. лева в различни сектори на икономиката. В интерес на истината никой не може да каже със сигурност колко са реалните активи, защото всички са скрити зад множество офшорни фирми и поставени лица, които много трудно могат да бъдат навързани, защото управлението на структурата е изцяло пирамидално и отговорът на този въпрос знаят еднолично Пеевски и Цветанов. Предполагам, че никой не е допускал, че може да се появи такъв разрив между двамата партньора и преди всичко добри приятели, които открито питаеха топли чувства един към друг. Както и в любовта всяка силна и страстна любов е изпепеляваща и се завършва със смъртта да един от двамата влюбени.

 

Защо се случи разривът тогава? Причината е фундаментална: краят на една финансова пирамида, дори такава, която е подкрепяна от медии и магистрати, идва, когато основата й спре да расте. Тези, които не я подкрепяха бяха директно купени. В един момент политико-икономическата групировка около КТБ стана толкова голяма, че местните ресурси започнаха да не й достигат. Точно в този момент управляващите решиха да дадат нови ресурси на групировката с появата на „Южен поток“. Тук е моментът да се каже, че никой не може да каже каква е цената на този поток. Все още нито премиерът, нито управляващите партии разкриват дали са подписали договор за строеж с „Газпром“ и на каква цена. Това, което се знае със сигурност е, че 50% се строи от хора близки до Путин, а другите 50% не са били разпределени в съотношение 25:25. От части това споменава в интервюто си по БТВ банкерът на КТБ.  Като се вземе под внимание, че БТВ е най-цензурираната медия от страната и, че  банкерът има дялово участие в медията не се учудвайте, че изглежда доста дирижирано.  С помощта на големите проекти „Южен поток“, „АЕЦ Белене“, АЕЦ „Козлодуй“. Потенциалната „печалба“ от тези проекти (разбирай кражба от държавата в частност от населението) от тези мегапроекти звучи толкова мащабно, че е давало надежда, че всички дупки от харчове за медии, политика и т.н. ще бъдат покрити. Може би и затова никой не казва реалната цена на тези проекти, колкото повече се откраднат пари, толкова по-добре за партиите.  Според интервюто на БТВ причината, за скандала е отношенията кредитор – длъжник. Господин Пеевски от миналата година е спрял да плаща кредитите си по „Булгартабак“ и това вече не може да бъде прикривано. Според публикации в интернет сумата е в пъти по-голяма и става въпрос за около 700-800 млн. лева, които са били отпускани на Делян Пеевски да купува най-различни бизнеси в страната, като Цветан Василев е получавал собственост в тези фирми чрез поставени лица. Към края на март активите на държавната банка са 1.7 млрд. лв., раздадените кредити са за 1.2 млрд. лв., а капиталът е близо 700 млн. лв. Капиталът на КТБ е 621 млн. лв., а активите й са 7.3 млрд. лв. Ако тези кредити са взети наистина от Делян Пеевски и умишлено е спрял да ги обслужва, защото самите те са замаскирани много добре и е невъзможно да се стигне и да се свърже с тях самият Пеевски.  Проблемите обаче на КТБ не се изчерпват само с Пеевски, но и с неразумни инвестиции на Василев.

 

Кой с какви оръжия разполага?

 

Делян Пеевски май е в по-добра позиция или до момента резултатът е 1 на 0 за него. Делянчо разполага с партията ДПС или тя с него не се знае. Зад гърба си има мощни медии, а най-силните му позиции са в правосъдната система. Лично мое мнение е, че точно той изманипулира прокуратурата и МВР,че се подготвя неговото убийство и за целта трябва да бъдат обвинени близки хора от обкръжението на Цветан Василев. Това е същият подход на действие какъвто видяхме при Ахмед Доган. И до сега смятам и смея да твърда, че случката с Ахмед Доган е дирижирана постановка между него и „неговият нападател“. Идеята е да се гарантира живота на „жертвата“, който обявява, че публично се оттегля от политическият живот на страната. Същата ситуация имаме и тук. Ако Цветан Василев е дигнал мерника и е искал да убие Делян Пеевски и така да му взе неговата част от бизнеса (тъй като са съсобственици) сега вече това не е приложимо. За 20 години във властта ДПС успя да изгради много тесни връзки с МВР, прокуратура и съд. Нещо повече те директно нареждат на главният прокурор. Същият се появи по медиите и убедително твърдеше, че заплахата за убийство на Пеевски е реална и едва ли не те са успели да го разкрият благодарение на срс-та и ключови свидетели. Нищо такова след седмично търсене под вола теле в крайна сметка тримата обвинени бяха освободени моментално от прокуратурата, съдията отказа да образува дело    ,  а топката Цацаров я прехвърли директно на МВР. Поредната партенка. Разбира се, както можете да се сещате наказани няма, виновни също. Само, че след няколко години ще разберем отново от същите тези медии, че България е била осъдена от тримата „убийци“ да плати огромна сума пари от съда в Страстбург. Този скандал обаче освети много неизвестни в българската правосъдна система. Той реално показа кои са кукловодите и кой седи зад тях и защо при наличието на толкова факти за извършени престъпления от страна на близки до ДПС никога не са стигали до ефективни присъди.  Делян Пеевски няма банка, но работи по-въпроса. Близки от БНБ са споделили, че един заместник от управителите на БНБ е в близки отношения с депутата и се подготвя купуването на банка „Токуда“ на цена под пазарната.  Но с оглед на това, което се случи с КТБ няма да се учудя ако лично той сложи ръка върху всички нейни активи.

 

Цветан Василев изглежда в по-лоша позиция.  Зад него седи БСП обаче самата партия е раздирана от вътрешни конфликти за надмощие и е доста по-слаба икономически, но пък евентуално може да разчита на директна помощ от Русия. Все пак господин Василев управлява час от руските капитали в страната с помощта на ВТВ банк. Въпросът е дали ще му простят загубата от 700-800 млн. лева и дали това няма да му коства главата и бизнесът му тихо мълком да бъде преструктуриран, а самият Василев изхвърлен на улицата, а по-късно да последва и съдбата на друг банкер от близкото минало. Но нека все пак да видим с какво разполага Цветан Василев.  Има банка, но предвид състоянието и в момента все едно, че няма банка.  Има близки отношения със Сергей Станишев и Моника Йосифова. Заради загубата на евроизборите и двамата не са особено долюбвани в партията.  Има медии освен ТВ7 и Телеграф не са известни да притежава други. На първата загубата и е огромна като за 2013 е около 75 млн. лева. Това обаче не може да продължи вечно и нищо чудно скоро да бъде поставена на тезгяха.

 

Силата на Пеевски и Василев дойде именно от симбиозата на бизнеса и медиите с държавата (в лицето на всички власти, включително и съдебната) и сега съвсем логично войната също се води презмрежата от политици, магистрати и журналисти, които двамата контролират.

 

Какъв ще е резултат от цялата тази битка? Лично мое мнение е, че тази война е глътка за нормалният и честен бизнес в страната. Публична тайна е, че ако двамата изчезнат от тази държава бизнес атмосферата рязко ще се подобри. И Делян Пеевски и Цветан Василев са сложили огромна ръка на голяма част от печелившият бизнес в страната с чисто силови методи от времето на мутрите. На първият това си е му стил и начин на поведение, докато вторият работи с ръкавици и е доста по-прикрит. Разликата идва от интелекта с външният вид в комбинация позволява да го разберем преди хората да са заговорили.

КТБ всъщност носи основния риск от този конфликт. Ако войната продължи да се води така, както е тръгнала, разплитането неизбежно ще стигне до въпроса за лошите кредити, които през последните пет години „Банков надзор“ на БНБ, както и Комисията за финансов надзор се правят, че не забелязват. Отделно Делян Пеевски постепенно премества парите на контролираните от него дружества и заплашва, че държавата може да изтегли парите на своите компании, които в момента са в КТБ. Тази игра между БСП и ДПС може да превърне държавата в жертва и да заплаши цялата финансова система и да доведе до свалянето на валутният борд. Основният извод, който може да се направи е един и той е много плашещ. Няма прокуратура, съд, няма МВР, няма финансово разузнаване, няма държавни интереси и политика с една дума няма нищо. Има само държавата на Пеевски, която е повсеместна корупция и октопод в държавата управляван от ДПС и самият Делян. Лично мое мнение е, че победителят ще се казва Делян Пеевски. Как ги виждам аз нещата? До 1 седмица БНБ с един от двата купувача на КТБ (акционерите от Оман и ВТВ банк) са появили интерес да закупят банката. Едно от условията най-вероятно ще бъде гаранция от държавата, че балансите са реални и протекция от старите акционери. Времето на Цветан Василев приключи със сигурност. Какво ще стане с неговите фирми, които имат кредити към КТБ най-вероятно тихо мълком ще бъдат проданени и ще бъде изгонен и от там. България ще стане Пеевски. Жалко, че в България няма патриоти, които да ни лишат от присъствието и на двамата……..

 




Гласувай:
13



1. otvorko - Браво страхотна тема!
23.06.2014 10:34
И аз да вметна, че Цецо е вече пътник-off
цитирай
2. ochevidec - Силна тема, но няма да
23.06.2014 13:15
се съглася с теб за Пеевски. И него ще му бият шута!
цитирай
3. diminen - сватба:-)
23.06.2014 14:45
Хапнали, пийнали и се скарали за братската подялба.
Hа пияна глава става точно това:-)
цитирай
4. megafon - Нали? Доста мислих върху заглавието жалко, че залога
23.06.2014 14:54
diminen написа:
Хапнали, пийнали и се скарали за братската подялба.
Hа пияна глава става точно това:-)

е съдбата на няколко милиона души, които си получават заплатите от там и е въпрос на оцеляване. А други просто се правят на важни!
цитирай
5. andri - АКО ПЕЕВСКИ И ВАСИЛЕВ НЕ СЕ БЯХА "СКАРАЛИ" ПУБЛИЧНО
13.07.2014 10:56
банката щеше все още да си работи както досега.

Скандалът беше добре режисиран, но се провали заради "политическото" говорене на лидерът на европейската партия у нас...и какво да очакваме от един пожарникар,макар и генерал.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: megafon
Категория: Политика
Прочетен: 2552699
Постинги: 194
Коментари: 3754
Гласове: 2059
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031