Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2015 11:56 - Гърция и ЕС. Кой кого го прецака?
Автор: megafon Категория: Политика   
Прочетен: 12979 Коментари: 25 Гласове:
7

Последна промяна: 09.07.2015 10:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На 5 юли в Гърция се проведе референдум, който за мен беше прах в очите на народа и типично по гръцки, правителството прехвърли отговорността върху него. Едва ли не народът е изпапал париците. Донякъде това е така, донякъде не е така. Нещата в гръцката криза се коренят още от времето на намесата на американската банка „Голдмън Сакс“ . Благодарение на нея,  Гърция е успяла да прикрива масивните проблеми с дълговете си и по този начин са помагали на страната да заобикаля критериите за финансова стабилност в еврозоната.

С помощта на сделка с банка "Голдман Сакс" гръцките власти са могли да прикриват от Европейския съюз дългове от порядъка на милиарди евро. Така през 2001 г., малко преди допускането на Гърция в еврозоната, банката е отпуснала на Атина заем от няколко милиарда долара, без да обяви това публично. Сделката била представена като покупка на валута, а не като заем. По този начин "Голдман Сакс" помогнала на Гърция да спази постановените от Брюксел правила по отношение на дефицита и страната да продължи да действа над възможностите си. Да, обаче както всеки се досеща банката е получила тлъсти комисионни, за да прикрива тази далавера. Според в. Ню Йорк Таймс сумата е около 300млн. долара.

В замяна на свежи пари гръцкото правителство се отказало от бъдещи приходи като летищни такси, магистрални такси и приходи от тотото за много години напред. Тъй като тези споразумения не били регистрирани като дългове, това заблудило регулаторите и инвеститорите върху истинското състояние на задлъжняването на страната. Така Гърция прикривала, че бюджетният й дефицит в ЕС всъщност е много над разрешените 3%, като т.г. стигна рекордните 12.7%.

Според външни анализатори, Гърция е почнала да затъва малко след 2002 година, когато разходите в публичния сектор са увеличени доста над макроикономическите показатели в държавата.  Стастическият съюз на ЕС още от 2006 година започва да алармира, че най-вероятно статистиката в Гърция с помощта на външни одиторски фирми е много кратно преправяна.

Нека да разгледаме нещата в цифри:
От падането на военната хунта през 1973г. страната е управлявана от еднопартийни правителства на двете големи партии, дясната Нова Демокрация (НД) и партията на социалистите ПАСОК (с изключение няколко месеца през 89г., коалиционно правителство на Левицата и НД). Общото между тях е, че са верни на доктрината „Принадлежим на Запада”.

1974г. – след падането на хунтата правителството на НД наследява дълг от 337 милиона евро (приравнени от тогава драхми в евро).
1981г. - правителството на НД предава на ПАСОК дълг        2 млрд. евро.
1989г. - правителството на ПАСОК предава на НД дълг    32,2 млрд. евро.
1993г. - правителството на НД предава на ПАСОК дълг      75 млрд. евро.
2004г. - правителството на ПАСОК предава на НД дълг  180 млрд. евро.
2009г. - правителството на НД предава на ПАСОК дълг    300 млрд. евро.
2011г. дългът е над 352 млрд. евро.

Къде отиват тези пари?

1.            След всяко ново правителство, държавия апарат се увеличава средно между 150хил. чиновника. Гърция е държавата с най-много голям държавен апарат на глава от населението. Заплатите в държавната сфера са около 2 000 евро.
2.            Гърция е държавата с най-ранна възраст на пенсиониране 57 години за мъжете и жените. В резултат на това има дупка в бюджета от 450 млн. евро, която от година на година се увеличава.
3.            Гърция е държавата и с най-много емигранти веднага след Италия. Това е огромно бреме за държавния бюджет.
4.            Военният бюджет на гръцката армия е 4.8% от БВП. Това е много голям процент на фона на икономиката.
5.            Почти никой не плаща данъци в последните няколко години. Държавата има да прибира близо 30 млрд. евро от населението.
6.            Според последни данни делът на сивата икономика в Гърция е около 150 млрд. евро.
7.            Гръцките граждани са изнесли пари в чужбина на стойност около 100 млрд. евро.

Какво ще бъде решението за Гърция?

1. Колкото и да ми е неприятно, от това, което трябва да напиша, част от външният заем на Гърция отново ще бъде опростен. Няма държава в света, която може да понесе бреме на външен дълг равняващ се на 175% от БВП. Той трябва да бъде опростен с поне едно 30%-40% и аз мисля, че това ще се случи. Нещата зависят единствено от самите гърци.

2. Гърция има спешна нужда от данъчни реформи с цел подобряване на събираемостта на данъците. Всички касови апарати да бъдат вързани към НАП. Данък ДДС да стане да стане равен на 23%, защото сега за хранителните продукти и лекарства един.

3. Масова приватизация на всички държавни предприятия. В Гърция повярвайте ми има доста.

4. Даване на плажовете на концесия.

5. Данък общ доход в момента до 50 000 евро в Гърция е 26%, което е ужасно ниско в сравнение с Германия. Там необлагаемият минимум е около 9 000 евро. Мисля, че в Гърция трябва да бъде по същия начин.

6. Трябва да се въведат касови апарати свързани с НАП в Гърция, защото нивото на контрабандата на гориво в Гърция е между 20%-40%. Разликата идва от различните методи на анализ.

7. В момента Гърция идеално място за далавера, контрабанда. Това нещо трябва да бъде спешно променено.

8. Гръцкият дълг трябва да бъде разсрочен от 20 години на 40 години, за да може реално да бъде върнат и да се стигне до компромисна ситуация. Разбира се, основната загуба ще бъде към Германия. Но в крайна сметка пък Германия настоя Гърция да получи пари, които просто им ги наляха без да имат никакви задължения към реформи. И съм убеден, че умишлено го направиха, за да може после тайничко да приватизират отделни отрасли.

9. Приемането на валутен борд като изход от кризата.

Реформите в Гърция не търпят отлагане. Почти съм убеден, че ЕС ще се наведе отново за Гърция, защото Grexit ще струва много по-скъпо, отколкото да опростиш още 30-60млрд. евро.

Част от вината трябва да бъде платена и от САЩ, защото благодарение на нея и доверието, което американските институции имат ЕС пострада най-много. Лично мое виждане е, че ЕС трябва да  създаде собствена институция, която да се занимава паралелно със всички страни членки, за да може пряко да следи макроикономическите показатели. Така ще бъде намален риска от фалшифицирането им.

В общи линии Гърция е чака ужасно трудно бъдеще, висока безработица и бавно и трайно обедняване на неселението с понижаване на заплатите. Няма как Гърция да не премине през този период. Дали ще напусне Еврозоната, това ще го реши самата Гърция. До момента няма съществуваш механизъм в ЕС затова как една държава може да се откаже от еврото и да напусне обшия монетарен съюз. Даже и да се върнат към драхмата, то курсът между драхма и евро ще бъде на база оценка на реалните макроикономически показатели на Гърция направени от международните финансови институции.  България също ще пострада от тази икономическа ситуация, защото нашият стокообмен е 2.8мрд. евро. Дали Гърция обаче ще напусне ЕС това безусловно са спекулации и няма да се случи. От създадената ситуация с Гърция и от това кой има интерес ЕС да бъде слаб сами може да се досетим!

средна лихва по гръцките заеми е 2.6% на годишна база

image

нарастване на гръцкия дълг спрямо БВП на страната

image

и най-важният въпрос към кой е външният дълг

image
източник на картинките е Open Europe




Гласувай:
10


Вълнообразно


1. ok3223 - Гърция за 150 год.
08.07.2015 19:16
Е фалирала 5 пъти и този и е 6-я. И Гърция си е Гърция с огромни материални и всякакви други активи.
Като фалира и сега. Кредиторите остават на СУХО. И ГЪРЦИЯ ВЪЗКРЪСВА ЗА 6-ТИ ПЪТ И ПОЧВАТ ОТ НУЛАТА, ЗА КОЕТО ИМАТ СОЛИДЕН ОПИТ.
Международните лихвари, ЕС банките и МВФ, които за 20год. с лихви и върху лихвите са взели своето, сега плачат и реват за бонусите, допълнителните печалби, с който май ще се разминат.
С какво САЩ, ЕС, Япония, Люксембург примерно ще платят своите много трилионни борчове. Само с печатане с необезпечени с нищо книжни долари, или с нещо друго, което си е въздух под налягане. С какво ще си плати дълговете един Люксембург, които са около 3.5 трилиона, а те са мини държавица с един файтон хора. С КАКВО И КОГА? Защо Гърция е избрана да плаща само днес ?
цитирай
2. megafon - До 2
08.07.2015 19:25
Ами не е така. Гърция няма реално толкова развита икономика като Германия, а получава същите доходи. Гърция е фалирвала да, само че на практика тя е била във фалит още през 90-те години. Гърция е като човек, който е бил поддържан изкуствено жив с надежда да възкръсне. Няма как това да се случи. Гърция тръгна вече по пътя надолу. Каквото и да правят и струват тези пари трябва да се връщат. А кредиторите още нищо не са получили. Тепърва ще получават.
цитирай
3. ok3223 - НЕЩО МНОГО РИВЕШ
08.07.2015 21:05
ЗА ЛИХВАРСКАТА МАФИЯ В ЕС.
Но този път ще са с пръст в задника.
Изнесените от теб цифри са фалщиви.
ПРИ ДЕФОЛТ, ДЛЪЖНИКА ФАЛИРА, А КРЕДИТОРИТЕ ПОЛУЧАВАТ ОТ 3-ТЕ ПО -ДЪЛГОТО.
А Гърция почва от 0, и отново, за което има добра тренировк
След 5-ка, ще е ок с +
цитирай
4. podvodni - Е точно от такива безумни ( много ...
08.07.2015 21:24
Е точно от такива безумни ( много меко казано) политико-икономически анализи ултра-либералната икономика тотално се срина като нежизненоспособен модел.
Та значи, +Голдман Какс+ е отпуснал заем на Гърция. До тук добре! Всяка инвестиционна банка отпуска заеми на държави и корпорации под някакво обезпечение и с някаква лихва.
Но безумието на творението тепърва предстои - "Голдман Сакс" е гушнал комисионна.
Те тва е тъпизъм над тъпизмите!
Или банката е дала заем срещу обезпечение за което няма как да се вземе и цент комисионна, или е банка-просредник за което се плаща определена цена за трансферите или е банка която е уредила заема което също се заплаща някаква такса.
Друго - Гърция във валутен борд.
Та как ще стане тая работа?
Националната валута на Гърция е евро, която по някакво стечение на обстоятелствата е национална валута на Францияь, Германия и ред други държави.
Т.е. ако се въведе валутен борд на Гърция и нейната нацианлна валута, то би следвало, автоматично под валутен борд да изпадне цялата евро-зона.

А между тези два примера има още много такива умотворения които са достойни единственно за Театър "Сълза и Смях" !
цитирай
5. megafon - До 3
08.07.2015 21:25
Няма такова нещо. Това, че ти обявяваш фалит не те освобождава от отговорност да си върнеш борчовете. И в България го няма това нещо. След като нямаш пари, имаш активи. Почваш да се освобождаваш от активите, за да си върнеш борчовете. Аз не рева, а пиша. В случая Гърция сама иска парите, никой не е карал насила да ги взима!
цитирай
6. megafon - До 4
08.07.2015 22:00
Ако беше чел по-внимателно, а не по диагонал сега нямаше да питаш тези въпроси.
Да Голдмън Сакс или по-точно Съкс е отпуснал заем. Вие да не си мислите, че някой ще направи такава далавера без да получи комисионна? Нали все пак се фалшифицират макро-икономически показатели. Никой няма да го направи без пари. А ако Гърция напусне еврозоната единственото и спасение е валутния борд, а това трябва да се случи според политиката на ЕС. Ако не се случи ще има двоен стандарт!
цитирай
7. kbalenciaga - Задкулисието, световното, от там дърпат конците
08.07.2015 23:43

По глобално този казус с гръцките заеми.
ЕС направи предложение на Гърция, което е ясно, че не само е неизпълнимо, но и ако бяха го приели гърците, бяха увеличили данъците и намалили пенсиите, то икономиката им ще стане в още по тежко положени. Което логично означава по малко възможност за връщане на дългове.
На практика тези предложения от ЕС към Гърция са идиотски.
И тук възниква въпроса защо са ги направили тогава?!
Отговора е в последно случилото се.
Гърците казаха "НЕ", което разбира са знаели от ЕС.
Така на практика ЕС помага на Ципрас да затвърди лидерската си позиция.
Защо лидерите на ЕС правят това?
Няма ли така да тласнат гърците към по сериозни връзки с Русия?
Дали това няма общо и с Цирка, който спретнаха зедно - Русия, Запада, Беркут, Порешенко?
От където започна подновяването на Цирка наречен Студената война между Запада и Русия.

Според мен няма да сложат и да оставят на такъв голям пост Ципрас ако и той не е в Играта.
Залитне ли Гърция след време към Русия, Студената война ще загрубее и ще се засили още повече...
Вероятно на световната Олигархия не и достатъчно да настройват хората на Земята в стил "Разделя и владей" само по посока на тероризма и ИДИЛ.
Вероятно имат нужда от по-силно противопоставяне, като включат и Студената война.
Не само по периферията на противопоставянето между Запада срещу Русия , която и при Украйна, но и по навътре...например при Гърция...
цитирай
8. kbalenciaga - А да, да отговоря и на въпроса кой кого прецаква
08.07.2015 23:48
Логично разбира се, олигарсите германци, олигарсите руснаци, олигарсите украинци, олигарсите гърци, ЗАЕДНО, прецакват германския народ, руския народ, украинския народ, гръцкия народ.
Това е.

"РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ"!
цитирай
9. megafon - До 7
09.07.2015 00:05
Да прав си, че ЕС тласна Гърция към криза. Обаче, защо Гърция не взе мерки за нарастващият вътрешен дефицит още през началото на влизането на еврозоната? Защо гърците не взеха мерки още при Папандреу? Даже още преди това? Защо гърците са свикнали да минават метър. Затова хората казват коварен като грък. Защо гърците спряха да си плащат данъците? И това е от години. Държавата има да прибира 100 млрд. евро. Защо другите държави да издържат Гърция? Гърците сами се тласнаха. Изгода от тази ситуация има САЩ и Русия. И двете не искат силен ЕС. Ако Европа откаже да даде пари на Гърция, тя е приключила. Ще се върнат в натуралното стопанство с размяна на стоки и услуги. И знаете ли кое е най-важното нещо? Никой не обича бедни, мрънкащи и мързеливи приятели. Така, че следващото, което може да се случи ако Гърция не предприеме мерки е да остане без приятели! Най-пародоксалното в случая е, че Турция откликна на помощта, а гърците ги мислиха за враг номер 1.
цитирай
10. megafon - Съгласен!
09.07.2015 00:13
kbalenciaga написа:
Логично разбира се, олигарсите германци, олигарсите руснаци, олигарсите украинци, олигарсите гърци, ЗАЕДНО, прецакват германския народ, руския народ, украинския народ, гръцкия народ.
Това е.

"РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ"!

цитирай
11. planinitenabulgaria - Нищо лично:
09.07.2015 00:28
Прониквам в блогове, в които проникват коментиращи тролове, картотекирам ги.
А за гърците, спомнете си периода 1946/49, какво стана, къде отидоха след това гръцките партизани, къде са сега децата им, които доживяха да бъдат амнистирани и да "зарабоотят" в родината си, да основат там партия СИРИЗА. От създадената ситуация с Гърция сигурно някой има интерес да се използва тя за подриване на ЕС. Тук троловете имат думата, един от коментиращите сигурно ще се допълни /от друг свой ник/.
Моята цел обаче е друга: Аз квалифицирам троловете на платети и на заразени с вируса на Маркс - бетонни глави, промити мозъци, кимченунове, маркспутинки и още няколко вида. Днес имах добро попадение.
цитирай
12. megafon - До 11.
09.07.2015 00:40
Абсолютно съм съгласен. Икономическата бомба за мен е заложена от САЩ, чрез Голдмън Сакс. Умишлено, целенасочено и подхранвана във времето, за да стане атомна бомба. За мен основно САЩ искат ЕС да бъде слаб, да го разединят, а Русия се възползва от ситуацията. Защо не и Китай? Докато всички спорят, те купиха пристанището Пирея.
цитирай
13. staler - грците ги помпа еуропата и саш още от ...
09.07.2015 03:44
грците ги помпа еуропата и саш още от седемдесетте години по полит.причини/южния фланг на нато,силното влияние на местните комунисти и пр. непазарни аргументи/.ес беше истински съюз/ що-годе равностоини страни членки 10на на брои/до преди 25-6 години,след което се превърна в нещо по абсурдно от сив даже./орел,рак и щука впрегнати в руска троика,ма орела се го извърта на шведска троика/.гърция е като лека настинка на хив-позитивен пациент.сега като му предпишат на тоя убавец лечение съгласно транс-атлантическото сътрудничество,въобще ше забравите за грция.
цитирай
14. kbalenciaga - До 9.
09.07.2015 09:22
Е логично. Не гърците са взели решенията, а тяхната Олигархия. Чрез измами, манипулации, лъжи.
Така както българската олигархия(червена, комунистическа) след 1989г. по заповед на Запада успя да унищожи, съсипе, разпродаде българската икономика!
Защо българите позволиха това да се случи?
Логично, защото, чрез подлогите на Олигархията са мамени, лъгани, дезинформирани, така както и гърците.
Гърците са ги заплашвали с Турция, което не е много безпочвено.
И от там са заробили гръцкия народ със заеми като са закупили ненужно много от немски и френски производители гаубици, танкове, кораби, подводници.
НО, с огромни лихви! Първо били с лихва 6% на година. А сега лихвата е вдигната на 10% на година!

А тази огромна като количество военна техника за малка Гърция трябва и да се поддържа. От къде ще купуват части? Точно така, пак от немците и французите.
Хайде още разходи.
Отделно за тази техника е нужен и обучен персонал(войска), за които се плащат големи заплати.
Още разходи.
И така с натрупване на тези разходи + огромните лихви стигаме до днешното положение на Гърция.

И това умишлено е направено както от гръцките олигарси, но така и от европейските олигарси - немски и френски!
Това е отговор кои са виновни. А именно виновни не са Русия и САЩ, а управляващите Гърция и ЕС.

Другия Мит, другата голяма лъжа с която се опитват да промиват мозъците на хората е тази, с която казват, че гърците били мързеливи и играели Сиртаки, пък германците плащали.
А всъщност Гърция преди кризата от 2008г. е имала БВП колкото на Австрия!
Над 300 милиарда долара на година.

Така че и тази голяма измама и манипулация не върви при информирани и с непромити мозъци хора.
цитирай
15. megafon - Да гръцката олигархия
09.07.2015 09:49
е виновна с участието на САЩ. Ако европейският съюз имаше собствена одиторска фирма и се прави паралелен одит, то нещата нямаше да бъдат такива. По официална информация лихвата на гръцкият заем е от 2% до 3.6% в зависимост от различните години. Специално за теб качих графика
цитирай
16. asthfghl - Един цитат:
09.07.2015 10:11
"Когато чуя, че германците били поддържали висока морална позиция по въпроса за някой дълг и че са убедени, че дълговете трябва да се изплащат, си казвам: какъв майтап! Германия е страна, която никога в историята не е изплащала дълговете си. Тя няма никакво право да поучава другите нации.

...В действителност, Германия е най-добрият пример за страна, която през своята история никога не е плащала външния си дълг. Нито след Първата световна, нито след Втората световна война. Затова пък, тя често е принуждавала другите нации да плащат, както например след Фернско-пруската война от 1870 г., когато Германия изисква огромни репарации от Франция и в крайна сметка ги получава. Френската държава е страдала в продължение на десетилетия заради този дълг. Историята на публичните дългове наистина е пълна с такива иронии. Тя рядко следва вижданията ни за ред и справедливост".

-- Томас Пикети
http://www.zerohedge.com/news/2015-07-06/piketty-germany-has-never-repaid-its-debts-it-has-no-standing-lecture-other-nations
цитирай
17. chetohche - Демокрацията е отменена, банките ...
09.07.2015 10:12
Демокрацията е отменена, банките те правят васал, като дадат толкова колкото поиска да дадат на олигархията. ДЕМОКРАЦИЯТА Е ОТМЕНЕНА, ОТМЕНЕНА. БАНКИТЕ НАЛАГАТ САМО ДЯСНА ПОЛИТИКА НА ОСТЕРИТЕТ В ЗАВИСИИТЕ ОТ ТЯХ СТРАНИ. и искат от Сириза да води политика отрицателна на изборната им кампания. финансовият интернационал - 666 - Приемете дясната политика или фалирате. Каквато наложихме в България, заради уж огромен неизплатим дълг. А техният дълг беше само 48% от БНД през 1989г. https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:GRC:DEU:CUB:CHL&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false НИЩО НЕ ПОСТИГНА ГЪРЦИЯ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ИКОНОМИЧЕСКА ОБЩНОСТ, СЪЗДАДЕНА ДА СПИРА СТОКИТЕ И ВЛИЯНИЕТО ОТ ИЗТОЧНИЯТ БЛОК. МНОГО СМЕ НАГЛИ, ЧЕ НЕ ОТЧИТАМЕ СПАДЪТ НА БВП НА ГЪРЦИЯ ОТ НАЛОЖЕНИЯТ ДЕСЕН КУРС НА ГЪРЦИЯ И ОСТЕРИТЕТА, ТАКА ДЪЛГЪТ ИМ - ТОЕСТ ВОДЕНИЧНИЯТ КАМЪК НА ВРАТЪТ ИМ - ЩЕ ИМ ТЕЖИ ПОВЕЧЕ - ПОНЕЖЕ СИЛАТА ИМ Е НАМАЛЯЛА С ЕДНА ЧЕТВЪРТ. И КАКВО ГЕРМАНСКО ИКОНОМИЧЕСКО ЧУДО НАЛОЖИХМЕ ПРОПАГАНДНО, ЛЪЖАТА ИСТИНА СТАВА, НО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ. Германия 1970г. 2750 долара БВП на глава, ШВЕЦИЯ 4670 долара на глава, 1970г. - Гърция 1500 долара на глава, 1980г. - 5 915 долара на глава - Гърция, Германия - 1980г. - 12 000 долара на глава, шведите - 16 856 долара на глава БВП - 1980г. https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:GRC:DEU:CUB:CHL:SWE:CHE:FRA:HUN&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false
цитирай
18. kbalenciaga - 15. тази графика, която си качил е поредната брънка от Голямата измамна схема
09.07.2015 11:50

Немски и френски частни банки, да дадат заеми на 2,6% лихва?
Защо по медиите казват тогава, че лихвения процент за Гърция от 6% се е вдигнал на 10%?

Но тук ме подсещаш да те питам, защото и тази тема е Табу.
Как се получава така, че от частен дълг за Гърция, от немски и френски банки, го правят държавен?

Защо като не могат да си вземат парите френските и немските банки, не фалират?!
Ами разпределят невзетите заеми на останалите граждани!

Например един частник колбасар да дава на версия, до момента в който престанат да му връщат заемите. И той вместо да затвори, да фалира, ще прехвърля този дълг на държавата, на останалите граждани?

Просто е абсурдно, което са направили олигарсите в Германия и Франция относно банките.
А на всичкото отгоре боравят с необеспечени със злато или други активи пари.
Най-просто казано печатат едни хартийки, които ги дават като заеми, купуват се всякакви стоки с тях!

Защо щом е така, България да не си напечата един 100 милиарда евро например.
Да се дадат на българите, да направят заводи, предприятия, да се развие икономиката, образованието, медицината, културата...
А после като обеднеят немците, когато китайците ще им изритат предприятията от Китай, защото ще правят вече същите стоки, но на по ниски цени, и вече във свои предприятия и заводи.
Да идват в България безработни немци, които да са нископлатени работници и да вършат най-мръсната и тежка работа?
Каква е пречката това да се направи?
След като вече го правят и в САЩ, и в Германия, и във Франция.
цитирай
19. megafon - Ами гръцкия дълг
09.07.2015 12:00
наистина е с най-ниската лихва и това може да се види по-всякакви отчети. Всяка една частна банка може да си продаде дълга на трети лица. Това е масова, световна практика. Ако сте малко запознат с Бретън-Удската система щеше да разбереш, че златото отдавна не се ползва за обезпечение на валутата.
цитирай
20. kbalenciaga - 19
09.07.2015 13:10

Е тогава защо в България не се раздадат едни 100 милиарда евро по посочената от мен по горе схема?

Щом като валутата не е обезпечена, означава че всеки може да си печата пари и да си купува каквото си иска.
Може да си купи и цяла държава.
Банките могат да си начукват по електронен път колкото си искат пари. И после да ги дават чрез поставени олигарси в различните държави да заробват народите по схемата, с която се опитват да заробят гърците.

Къде е смисъла от всичко това?
Къде тук е пазарната икономика?
цитирай
21. megafon - Казах, че не са обезспечени със злато, а не
09.07.2015 15:25
kbalenciaga написа:

Е тогава защо в България не се раздадат едни 100 милиарда евро по посочената от мен по горе схема?

Щом като валутата не е обезпечена, означава че всеки може да си печата пари и да си купува каквото си иска.
Може да си купи и цяла държава.
Банките могат да си начукват по електронен път колкото си искат пари. И после да ги дават чрез поставени олигарси в различните държави да заробват народите по схемата, с която се опитват да заробят гърците.

Къде е смисъла от всичко това?
Къде тук е пазарната икономика?

че нямат покритие.

оличество пари в обращение е обемът на левове и монети в обращение, според стандартната класификация на БНБ. Размерът им може да се види в баланса на управление емисионно като пасив на баланса. За нуждите на макроикономическия анализ, освен този паричен агрегат се следят тесните пари(М1)-парите в обращение(монети и банкноти) + безсрочните депозити, широките пари(М3) и паричния агрегат (М2), който представлява сборът на тесните пари и срочни депозити и книжа, които могат бързо да бъдат превърнати в пари. В условията на валутен борд, размерът на паричния агрегат М1 трябва да бъде покрит от резерва на банката. Това предполага по-малка гъвкавост в монетарната политика и не позволява парична експанзия чрез парите в обръщение(банкноти и монети), което пък е ограничаващ фактор в оборота. Наличните пари са в пъти по-малко от реализираните моментни обороти и при нужда от налчно разплащане се получават забавяния в реализацията в определени моменти. Потокът от финансови средства към и от страната се отразява в позиция "финансова сметка" на платежния и баланс.

Лихвата е цена на парите, дадени на заем или възнаграждение за раздялата с ликвидност.
цитирай
22. kbalenciaga - Какво покритие имат
09.07.2015 18:42

Трилионите заеми взети от САЩ и Германия?!
цитирай
23. staler - "лихвата е цена на парите, ...
09.07.2015 19:18
"лихвата е цена на парите,дадени на заем или възнаграждение за раздялата с ликвидност"-звучи доста романтично на фона на изискванията за капиталова адекватност в съвременното банкиране.а те са нещо от рода на игра на руска ролетка.
цитирай
24. megafon - Долара е обезпечен
10.07.2015 00:25
kbalenciaga написа:

Трилионите заеми взети от САЩ и Германия?!

ужким с американски ценни книжа, държавни акции, облигации, това е по-документи. Но долара е световна резервна валута и никой не знае със сигурност освен Федералния резерв. САЩ е единствената държава където печатането на пари принадлежи на частна банка. В Германия е по-сходен начин. В интерес на истината не можеш да им хванеш схемите никога, защото в САЩ всички финансови институции са собственост на САЩ или са тясно обвързани и зависими със САЩ.
цитирай
25. megafon - Ето това е много
10.07.2015 09:59
шум за нищо...

http://www.vesti.bg/pari/evrozona/poslednoto-predlozhenie-na-gyrciia-kakvo-sydyrzha-to-6039189
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: megafon
Категория: Политика
Прочетен: 2553149
Постинги: 194
Коментари: 3754
Гласове: 2059
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031