Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2016 08:00 - Ние преди Румъния ли сме или след нея?
Автор: megafon Категория: Политика   
Прочетен: 2901 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Eто от такива теми ме втрисва и се обърквам. Сега седя и се чудя, чудя се и седя и почвам да си мисля: " Ние аджеба преди Румъния ли сме, заедно ли или след нея?" Не мога да разбера къде се намира България на картата на инвестициите. Преди Румъния ли сме, заедно рамо до рамо или след нея? Ако сме преди нея, както премиерът онзи ден по телевизията ме уверяваше, че сме много преди Румъния, защо не съм чул такава колосална инвестиция в нашата държава през последните 5 години. Някой да е чул някоя фирма да е инвестирала над 100 млн. евро в нашата икономика и да е открила хиляди работни места? Аз лично не съм прочел никъде, даже не знам дали имаме такъв инвеститор от такъв висок клас. И не мога сега да разбера, ние аджеба преди Румъния ли сме? Ако това е така, защо нямаме такива инвеститори или по-големи? Или при нас идват много повече, но по-дребни. Май, си въобразявам. Не, най-вероятно съм в грешка, ние сме рамо до рамо. Ако това е така, защо нашият стандарт на живот не е равен на румънският? Сега последно май сме много след Румъния.... Но пък премиерът заяви, че в България няма корупция и затова нямало министри в затвора. Вече почнах да се чеша по главата, аз ли съм луд, те ли са луди, всички ли сме луди... Но като разсъждавам в дълбочина, някак си ми идва, че те са луди, аз съм нормален, даже доста нормален човек.  Обясняват ни разни врели ни кипели по телевизията, които са много далече от реалността. Щото реалността е една - изостанали сме доста от европейските инвеститори. Имам усещането, че при нас идват мишките, които не гледат да инвестират, а да врътнат някаква схема и после дим да ги няма от тази държава. Вие какво мислите по въпроса или само ще се чешите?



Гласувай:
5



1. paulbjork - зависи от гледната точка
24.03.2016 15:20
Сравненията с Румъния последните години, уви са прекомерно политизирани, но ще споделя мнение като човек работил в София, в Букурещ и в Марсилия с румънци.
Опорна точка за сравнение 1 - привлекателност за собствените си граждани. Тук България печели. До сега не съм срещнал нито един румънец, който да иска да работи в бъдеще в Румъния. Отделно познавам и Българин и Англичанин работили там 5 години, които не желаят да чуят за там. За сравнение повечето ми приятели български емигранти са на мнение, че след някоя друга година ще се върнат в България.
Опорна точка за сравнение 2 - икономика, доходи и паритет на покупателната способност. Тук Румъния ни превъзхожда, но съвсем малко. Имат разпознаваема марка в света - 'Дачия', каквато ние нямаме. Сравнявайки обаче паритета на покупателната способност в София и в Букурещ - в България е по-добре.
Опорна точка за сравнение 3 - административна структура. Тук според мен има равенство. Като количество качествени пътища на глава от населението сме по-добре, но Румъния има огромната привилегия да има над 20 големи града, в които да се вижда работещ пазар и конкурентност - за сравнение в България са 4.
Опорна точка за сравнение 4 - хора. Огромния плюс на Румъния е демографията. Не един румънски колега ми е разказвал, че има по 4 или повече братя и сестри. В България са малцинство семействата с повече от едно дете. Католическата религия има много силно влияние в тяхната култура и това е тяхно фундаментално предимство.

Като цяло считам, че Румъния се справя по-добре от България, но съвсем малко. И тази моя оценка е валидна за последните 70 години. И двете страни в сравнение с Германия, Франция, Италия, Великобритания и Испания са с десетилетия назад.
цитирай
2. megafon - Да прав си, обаче
24.03.2016 21:19
нека да видим цифрите. Отвсякъде сме зле........http://clubz/37267-bylgariq_i_rumyniq_%E2%80%93_koj_kogo_zadminava_v_cifri
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: megafon
Категория: Политика
Прочетен: 2564295
Постинги: 194
Коментари: 3754
Гласове: 2059
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930