Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2016 10:38 - Пещера Магурата - фотопътепис
Автор: megafon Категория: Туризъм   
Прочетен: 3484 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 12.05.2016 17:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Пещерата Магурата се намира в Северозападна България, на 17 км от гр. Белоградчик, във варовиковата Рабишка могила (461 м надморска височина). Тя е една от най-големите и най-красиви пещери в България. Състои се от главна галерия и три странични разклонения. Общата дължина на откритите галерии е около 2500 м.

Температурата в пещерата е 12 градуса целогодишно. Най-посещавана от туристи е през лятото.

Според геоложки проучвания образуването на пещерата Магура е започнало преди около 15 млн. години. В една от залите са разкрити праисторически рисунки, издълбани в скалата и изрисувани с прилепно гуано (тор). Фигурите изобразяват танцуващи женски силуети, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, животни, звезди, оръдия на труда, растения. Рисунките датират от различни епохи - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха. Слънчевият годишен календар от късния неолит, открит там, е най-ранният слънчев календар, открит досега в Европа. Той е изрисуван по стените на залата светилище и на него са отбелязани поне 5 празника, както и 366 дни.
 

Пещерата притежава едни от най-богатите по форма и размери образувания - сталактити, сталагмити, сталактони, синтрови джобчета, пещерни бисери, „пещерно мляко”. С внушителни размери впечатлява „Големият сталактон” с височина над 20 м и диаметър на основата 4 м. „Падналият бор” пък е най-големият сталагмит в изследваните български пещери с дължина над 11 м и диаметър в основата 6 м.

Пещерата се използва и за производството на шампанизирано вино, което отлежава при естествени условия, сходни с тези, използвани при производството на френско шампанско. Снимането с фотоапарати и камери в Магурата е позволено. В съседство с пещерата се намира Рабишкото езеро - най-голямото по площ вътрешно езеро в България, чиято дълбочина достига 35-40 м. Езерото има тектонски произход. Предлага идеални условия за сърф, плуване, лов и риболов и е една от предпочитаните туристически дестинации.

Това е входът към пещерата, трябва доста да се внимава, защото стълбите са хлъзгави!

image

Това са вътрешните красоти на пещарата. Много е хубава, но не е най-хубавата пещера според мен в България!

image

Има доста зали в пещерата, една от тях допълнително се заплаща, на нас ни го казаха след като бяхме вече влезнали в пещерата.

image

image
 

Вътрешната пътеща между отделните зали на пещарата е много добре осветена, дръжте се здраво, защото е много хлъзгаво. Като цяло пещерата е добре поддържана и осветена. Не липсват и типичните драсканцити по стените от "патриотични" българи.


image

image

image

image

image
 

На изход от пещерата ви очаква една огромна изненада!

image

Тази пещера за разлика от другите има един вход и един изход. Изходът е с невероятна гледка точно към Рабешкото езеро.  Страхотна природа и красота.

image

п.с. за отправна точка на вашето пътешествие можете да използвате комплекс "Магурата" намире се в близост до тази пещера, пещерата Венец, която ще бъде следващата тема в моят блог и Белоградчишките скали. Всички, които спят в комплекса ползват и намаление в пещерите.




Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Поздрав.
12.05.2016 11:23
Прекрасно е. Върнахте ме към хубави спомени оттам.
цитирай
2. megafon - Радвам се, че ви харесва.
12.05.2016 13:57
rosiela написа:
Прекрасно е. Върнахте ме към хубави спомени оттам.
Природата там е уникална! Заслужава си да бъде посетена поне веднъж.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: megafon
Категория: Политика
Прочетен: 2552679
Постинги: 194
Коментари: 3754
Гласове: 2059
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031