Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2015 14:51 - Как се краде ток в България? И какво е решението!
Автор: megafon Категория: Бизнес   
Прочетен: 10285 Коментари: 5 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     До преди известно време аз бях от другата страна, когато по медиите се споменаваше за кражба на ток, докато един ден не се случи и на мен. Оказва се, че кражбата на ток в България, нашата мила родина е повсеместно деяние. Да, правилно прочетохте масово в България се краде ток и от българи, само, че те го правят по-интелигентно и по-трудно за хващане. А най-големият проблем е, че полицията изобщо не я интересува.

 

     Нека да въведа малко яснота по случая как се краде ток. Има 2 начина.

    Първият начин за кражба на ток е да се вържеш преди електромера. Това става много често по селата и по-малко в града. В повечето случаи става със съдействието на служител от енергийната компания и кражбата е трудно уловима. Крадецът може да бъде уличен само при внезапна проверка от страна на ЕВН, а ние знаем, че такива не се правят освен ако няма донос. При този начин на кражба полицията веднага съдейства, защото ел. преносната мрежа и електромера са собственост на енергийната компания. Почти винаги се стига до условни присъди и заплащане на отраднотото количество ток.

 
     На нас обаче по-интересен ни е вторият начин на краба на ток, а той е след електромера. Там отговорността е изцяло на собственика на обекта и никой не носи отговорност изключение на самия собственик. С една дума ако изключите всички у вас и електромера върти и извикате енерго-разпределителното дружество , те ще констатират, че кражбата на ток се извършва след електромера и това вече не е техен проблем. С други думи не ми дреме, до момента, в които не спреш да си плащаш сметката за тока. Какво следва? Обаждате се в полицията и те ви казват, че не са електротехници и че енерго-разпределителното дружество трябва да констатират (според тях по закон енерго-разпределителното дружество  отговоря за цялата преносна мрежа, което не е така и показва, че полицаите изобщо не познават законите) кражбата на ток, да напишат протокол, който да бъде съставен в присъствието на полицаите. Да, ама не. Това няма как да се случи, защото нито един служител на енерго-разпределителното дружество  няма такива правомощия. Моето мнение е, че това е умишлено направено в закона, за да помогне на самите дружества да избягат от отговорност. По същият начин може и кабелният оператор да избяга от отговорност като каже например, че до входа на блока има сигнал. В крайна сметка всички ние сме клиенти на енерго-разпределителните дружества и те са длъжни освен техните финансови интереси да защитават и нашите. Така мисля, че е редно.

 

    Така постепенно собственикът на обекта навлиза в един омагьосан кръг, от който няма излизане. Имайте предвид, че като напишете в Гугъл "кражба на ток от съседи" и става нещо страшно. Започват да излизат статии от типа "Съсед преби съсед, защото краде ток от него" и т.н.

    Сега ще ви обясня какво трябва да направите, но за малките населени места е на практика невъзможно, то да бъде приложено. Всъщност може, но може да ви струва по-скъпо от самия откраднат ток.

 

    Когато забележите, че някой ви краде и вече с помощта на ЕВН/ ЕОН/ЧЕЗ сте установили, че се краде ток след електромера, първо трябва да бъде ужасно тихи и да не споделяте с никой нищо, включително и с полицията. Тя на този етап не може да ви помогне. Трябва бързо тихо-мълком да намерите лицензиран енерготехник, който да бъде и вещо лице към съда, много по-лесно ще бъде за вас да докажете, че наистина става въпрос за кражба на ток. Ето точно тука се крие разковничеството. За големите градове София, Пловдив, Бургас се намира, сравнително лесно, но за останалите места ще трябва да помолите специалиста да дойда до вашето населено място. Това ще ви оскъпи услугата и трябва да прецените какво точно ще правите. Ще го съдите крадеца или ще го заплашите да ви плати тока от датата, когато мислите, че се е включил нелегално. Лично аз направих точно това. След като дойде специалиста, той ще ви направи констативен протокол с точно описание на самата кражба, схема (може да има, може да няма), какво устройство е било включено ако може да се установи и евентуалната консумация на ток. Ако ще викате полиция го правите в момента на самата констатация с вещото лице, ако няма да викате правите нотариална заверка на този документ и му обяснявате на крадеца, че можете да го съдите по всяко време. Това е най-чистият вариант. За съжаление нашата държава е държава на абсурдите и всички органи си измиват ръцете. Не ви съветвам да пускате жалба писмена в полицията или в прокуратурата. Срокът за разглеждане обикновено е 30 дена, а докато предприемат мерки може и да минат 40-50 дена. Ако въпросното лице, което краде ток има познати в полицията, прокуратурата веднага може да се откачи от вашата ел. мрежа и вие на практика горите. Надявам се да ви отворя очите и да бъде бдителни особено когато става въпрос за кражбата на ток след електромера!




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. megafon - Минусът на тази
03.08.2015 15:25
статия го разбирам като несъгласие с това, което съм писал и че има хора, които удобряват кражбите на ток!
цитирай
2. rumyn - по лесно и евтино ще е, според мен, ...
04.08.2015 12:57
по лесно и евтино ще е , според мен,
ако подадете заявление в енергото че желаете да ви се сменят захранващите кабели от таблото към жилището с цел, че са остарели и са пожаро- опасни.
ремонта ще ви коства пари, но от таблото ви до жилището ще се положат само новите кабели които няма да имат връзка с кабелите на крадеца.
този вид кражби са възможни само при строежа на жилищата иначе се вижда как някой си е направил мост от ваш кабел към неговото жилище.
т.е.
ще бъде отстранена веригата на която някой се е прикачил и нека си е прикачен вие ще сте с нова захранваща верига.
цитирай
3. megafon - Да това е възможно,
04.08.2015 15:49
rumyn написа:
по лесно и евтино ще е , според мен,
ако подадете заявление в енергото че желаете да ви се сменят захранващите кабели от таблото към жилището с цел, че са остарели и са пожаро- опасни.
ремонта ще ви коства пари, но от таблото ви до жилището ще се положат само новите кабели които няма да имат връзка с кабелите на крадеца.
този вид кражби са възможни само при строежа на жилищата иначе се вижда как някой си е направил мост от ваш кабел към неговото жилище.
т.е.
ще бъде отстранена веригата на която някой се е прикачил и нека си е прикачен вие ще сте с нова захранваща верига.

няма гаранция, че като си смените кабелите някой друг няма да се включи отново в мрежата и да краде. В случая аз търся наказателна отговорност или финансово обезспечение. Идеята е, че следващият път ако се включи вече директно ще го пратя на топло.
цитирай
4. kvg55 - Много полезно писание.
05.08.2015 03:01
Много полезно писание.
цитирай
5. megafon - Благодаря. Надявам се, че съм бил
05.08.2015 15:33
kvg55 написа:
Много полезно писание.
полезен с моите съвети.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: megafon
Категория: Политика
Прочетен: 2563485
Постинги: 194
Коментари: 3754
Гласове: 2059
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930