Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2011 10:00 - За министър Трайков, популизма* и руските империалистични цели
Автор: megafon Категория: Политика   
Прочетен: 3551 Коментари: 0 Гласове:
192

Последна промяна: 31.03.2011 15:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        image


      През последните две седмици се нагледах на популизъм за цените на горивата в страната. То не беше по телевизията, радиото, вестниците, интернет ами даже се стигна и по форумите да се появяват платени писачи. Някой столични вестници стигнаха до там, че обявиха тарифа от левче на пост, по която се плаща на писачите във форумите да списват определени мнения по няколко пъти на ден. Това е един от най-елементарните начина за манипулация на общественото мнение. И във всички тези мнения се прокрадват няколко изцяло лъжливи тези наслагвани от противниците на правителството, относно цената на горивото в България, а те са:
 
-          Иван Костов за мен лично популист номер едно след Станишев, прокарва тезата, че България може сама да намали акциза на горивото, ей така едностранно. Ами г-н Костов явно сте малоумен и незнаете, че България е подписала договор за присъединяване към ЕС и всяка такава промяна трябва да бъде първо разрешена от Брюксел и второ съгласувана и ратифицирана от останалите държави членки. Практически невъзможно да се случи.  Тази теза се поддържа още от БСП и РЗС, т.е. бъдещите управляващи според „социолозите“ същите, които предсказаха краха на Герб на предишните избори. Лошо няма.
 
-          Отново Иван Костов пусна тезата, че Бойко като личен приятел е било достатъчно да се обади по телефона на Валентин Златев и онзи хоп видиш ли веднага ще свали цените. Като по американските филми, но в български вариант. Но тъй като Бойко е лош не иска да го направи, защото така пълни джоба на Валентин Златев и Лукойл ставали по-богати. Истината, е че Бойко нищо не може да направи на Златев, нито може по някакъв начин да го принуди. Най-малкото г-н Костов вие не сте преподавател по политикономия и сега сме 21 век и в България има свободна пазарна икономика. Представете си каква олелия ще настане в ЕС, Русия ако се разбере, че държава притиска частна фирма. Да не забравяме, че лично вие продадохте рафинерията на руснаците за смешните пари от 105 млн. долара, при условие, че никога не е била на загуба и можеше сега да е най-добрата държавна фирма. Нищо не налагаше тази приватизация освен да обслужите чисто частно партийни руски интереси.
 
-          Прокарване на тезата, че в България бензина е бил най-скъп от всички държави в Европа. Една бърза справка показва ясно от таблицата, на кое място се намираме ние (таблицата е във втората част на статията). Истината, е че България е на предпоследно място по доходи от глава на населението, защо сме стигнали дотук и тука решението е трудно, няма как да се дигнат рязко доходите на хората.
 
-          Друга съществена причина дизела да бъде по-скъп от бензина, е че първият има по-висока производствена цена и втората съществена причина, е че г-жа Кунева е договорила еднакви акцизни цени на бензина и дизела. Ние на практика сме единствената държава в ЕС, която има еднакви акцизни ставки. Няма ли кой да е пита на практика, това не е ли прокарване на интереса на „Лукойл“ и заробване на икономиката на страната ни. Дизелът е основно гориво в цели икономически отрасли, а оттам и тяхната конкурентоспособност намалява за сметка на увеличаващите им разходи. Тази на практика елементарна грешка може да доведе до стотици хиляди безработни. Световната тенденция показва, че процентът на дизеловото гориво непрекъснато се увеличава и ако преди съотношението е било 20% на 80%, то сега всеки трети кара дизелов автомобил. А каква ще случи в бъдеще времето ще подскаже. 
  
image
 
Обяснението на думата "популизъм" ще бъде в продължението на статията
 

Край на първа част
image 




Гласувай:
192


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: megafon
Категория: Политика
Прочетен: 2552811
Постинги: 194
Коментари: 3754
Гласове: 2059
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031