Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2011 11:06 - И на Страстбург му писна от България
Автор: megafon Категория: Политика   
Прочетен: 9804 Коментари: 16 Гласове:
-46

Последна промяна: 13.05.2011 10:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Българският народ може да се е устремил към западно-европейските порядки и норми, но не така мисли българския съд. Шоуто, което непрекъснато организира нашата правосъдна система е добре наблюдавано не само от нашите европейски партньори, а и от съда в Страсбург. И тъй като на втория вече му писна от нашият „справедлив, бърз и ефикасен“ съд реши да му даде ултиматум в рамките на 1 година да се поправи и да започне да гледа дела по същество и най-вече да не ги отлага далечно и незнайно кога във времето. Явно наши съдии отдавна са овладели четвъртото измерение и добре жонглират с него. Повод за раздора стана поредните дела заведени от българи в Страсбург срещу нашата мила правосъдна система. Къде са сега защитниците на българската правосъдна система и да почнат да ми обясняват, че нашият съд е независим и никой не може да се бърка в суверенитета на нашата държава. Това е политически натиск върху справедливостта. Тинтири-минтири. Пълни глупости са това, и който го употребява да знаете, че със сигурност се е възползвал от "справедливостта" на Темида. Искането трябва да бъде изпълнено в рамките на годината след излизането на окончателните решения по двете дела. Според регламента България или ищците ще могат в тримесечен срок да обжалват днешното решение, след което 5-членен състав ще реши дали въпросът да се гледа от Голямата камара на съда, която взема окончателното решение.

     Стоян Димитров, обвинен за кражба, е чакал 9 години и 8 месеца окончателна присъда, въпреки че европейските магистрати намират, че делото му е било елементарно.

     Николай Хаманов – банков мениджър, бил лишен от възможността да упражнява професията си в продължение на 5 години и 3 месеца, тъй като срещу него били повдигнати сериозни обвинения за незаконни операции, които са ощетили банката, в която работел.

     Мария Фингер, българка, живееща в Германия, пък чакала 9 години и 10 месеца по дело за делба на имот.

     Според съда в трите случая е нарушено правото на честен процес в разумно време, както и правото на ефективно обезщетение, които трябва да бъдат осигурени от държавата по силата на Хартата на човешките права, която България е подписала. И това са една малка част от делата срещу нашата мила държава. Средногодишно в Страсбург се гледат около 700 дела срещу нашата държава. Средното изплащане на обезщетение варира между 10 хил. – 15 хил. евро. Всеки от нас може да направи елементарна сметка и да пресметне с колко ощетява „справедливият български и честен, неподкупен“ съд нашата държава.

    В решението на съда се казва, че забавянето по тези дела не се дължи само на пропуски на съдии, прокурори и на следователи. Отговорност трябва да се търси и за неспособността на държавата да предостави достатъчно ресурси, за да бъдат разгледани делата по ефективен начин, както и да организира правосъдната система по начин, че тя да отговаря на изискванията. Само по имотното дело вината се прехвърля на съдиите, които не назначили експертиза за спорния имат и не могли да съберат доказателства по спора.
     
    Ех, мила родна картинка, добре позната. Нека да вземем за пример последният случай с другарката Масларова. След едно годишен труд по делото от страна на държавата, изведнъж свидетелите по делото се отказаха от показанията си и получиха амнезия (парична). И прокуратурата вместо да образува дело за лъжесвидетелстване , тя си затвори очичките досущо като на самата статуя. В България образувани дела за лъжесвидетелстване няма и няма и да има. Цял живот няма да ми стигне да опиша примерите като по-горе, а за съдиите и за тяхното благосъстояние сигурно ще трябва да живея 200 години.

    България има все по-крещяща нужда от спец. съд и тези, които пречат на неговото създаване да му бъдат първите клиенти. Да, няма да се оправят нещата, защото съдиите в България са недосегаеми, те са над закона и това им дава възможността да използват съда прибиране на рушвети. В една правова държава трябва всички да бъдат равни през закона, а тези, които следят за неговото спазване да бъдат по-сурово наказвани. Ще минат години докато спец съда постигне желаните резултатите, но пък поне ще се намалят жалбите срещу България. И разбира се трябва да има политическа воля!



image



Гласувай:
129


Вълнообразно


1. asthfghl - !
11.05.2011 15:46
И в същото време чуваме изявления от сорта на: "Имам пълно доверие в българското правосъдие!" Разбира се, това го казват по съображения, свързани с политическата коректност. Не е "политически целесъобразно" за която и да е обществена фигура да започне да говори истините такива, каквито са. Къде-къде по-лесно е да се пускат шумни кьорфишеци за пред публиката, за да й се замажат очите и да се отвлече вниманието от истинските проблеми. А в съдебната ни система те са на всяка крачка.
цитирай
2. megafon - Еми значи
11.05.2011 16:53
американския посланик е прав като казва истина директно в очите.
цитирай
3. asthfghl - 2.
11.05.2011 17:28
Абсолютно - а също така и онзи бивш немски дипломат, на когото наскоро се нахвърлиха, задето ни каза някои истини направо (като сме тръгнали да мерим с един и същи аршин)... ;)
цитирай
4. megafon - Да, но за разлика от немеца
11.05.2011 17:53
asthfghl написа:
Абсолютно - а също така и онзи бивш немски дипломат, на когото наскоро се нахвърлиха, задето ни каза някои истини направо (като сме тръгнали да мерим с един и същи аршин)... ;)

американския посланик казва и хубави неща за нашата държава, а немеца само лоши. Първо е нравствено поучително, а второто оплюващо, важна и съществена разлика.
цитирай
5. ketcakuatl - На обикновените хора у нас им е ясно ...
11.05.2011 18:04
На обикновените хора у нас им е ясно че след политиците, съда следва по-порнография.
цитирай
6. megafon - За да не изчезне.
11.05.2011 20:28
анонимен написа:
Забравяме едно много важно нещо-зад съдебната система стоят хора. Субективизмът е пропит изцяло в процесуалното право –какво точно имам предвид: От гледна точка на теорията/вероятно и законодателя,/ за да бъдат изяснени всички обстоятелства по едно дело трабва да се съберат всички доказателства, да се допита съда до вещи лица, които имат компетентни отговори и т.н. Дотук лошо няма. Но тъй като за почти нито едно от посочените действия няма срок /срок не като „до първото съдебно заседание” , а конкретен 15;30-дневен и т.н./, то се отваря ниша съдията да реши колко време е нужно. Уточнявам за страните по делото срокове има , но съда по свое усмотрение решава колко месеци да си остави между две заседания по конкретното дело например съгласно графика му. И така стигаме до субективизма. Или иначе казано колкото и перфектен да е закона на теория/а той съвсем не е такъв по ред причини/ в крайна сметка човешкия, личностен фактор наречен съвест,отговорност ,па дори и мързел определят времетраенето на един процес.

цитирай
7. megafon - Да ти кажа нищо не е ясно, защото 20
11.05.2011 20:34
ketcakuatl написа:
На обикновените хора у нас им е ясно че след политиците, съда следва по-порнография.

години няма промяна на статуквото. За съжаление двойният стандарт в правосъдието в България е очевиден.
цитирай
8. bogdan12 - Какъв да е българският съд
11.05.2011 20:49
като българите сме такива. Съдиите са хора като повечето българи - алчни, некомпетентни,арогантни и ... още много епитети мога да сложа. Мит е, че съдията е уважаван професионалист с опит, за който е въпрос на чест, а не просто работа да бъде съдия. Реалността е следната -купуваш си място в съдебната система, после си избиваш инвестицията ...работейки. Иска да видя как ще се наложи промяна на това статукво отвън.
цитирай
9. bogdan12 - и още нещо
11.05.2011 20:56
Всички знаем за поправката "Ванко 1". При силен лобизъм /подкрепен и с нещо повече от думи/ може да се прокара под формата на закон всяка идея. А законите са гредите, по които стъпват съдиите.Дори и най-своеволните не могат да "решат" нещо, което закона забранява.
И с голям апостроф -не всички съдии под един знаменател. Сигурно има и работни пчелички,обиращи многото черна работа на дребните дела.
цитирай
10. megafon - За да не изчезне.
11.05.2011 21:07
анонимен написа:
sadiite ne sa hora te sa alcni skaverni toest bilgari a bilgarin znaci mente cist bokluk nisto povece ot amonieva selitra

цитирай
11. megafon - За да не изчезне.
11.05.2011 21:58
анонимен написа:
Правните системи на почти всички европейски държави произлизат от римското право, именно от там е основополагащата сентенция „Правото е изкуство за справедливото и доброто”. Вес по-трудно ми е да сложа думи като право и справедливост в едно изречение и то без ирония. Един познат за 8 години дебла на съсобствен имот от половин декар -мина през всички инстанции, през някой повторно дори и накрая мъдро заключи: Правото в България е криво!
Моля копирай и този коментар, че страшна цензура има тук.

цитирай
12. bogdan12 - Защото
11.05.2011 22:44
анонимен написа:
ЗАЩО ЖУРНАЛИСТИТЕ РАЗГОВАРЯТ И ЗАДАВАТ ВЪПРОСИ НА ПРОКУРОРИ
А НА СЪДИИ НЕ-ПРОКУРОРИТЕ СЪЩО СА НЕЗАВИСИМИ,НЕ СЪМ ВИДЯЛ НА ЕКРАНА СЪДИЯ.ИСКАМ ДА ВИДЯ МУТРАТА И ДА ЧУЯ ОТГОВОРА НА СЪДИЯТА КОИТО
ЗА 16 000 000 ОТКРАДНАТИ ОТ КОВАЧКИ ДАДЕ УСЛОВНА ПРИСЪДА


съдиите, както и депутатите, не могат да бъдат държани отговорни /поне според закона/ за решенията си. Така е преценил, така е отсъдил - професионална отговорност няма,щото няма шеф. И да ти каже две думи пред журналистите все е тая -що да си прави труда, да си разваля спокоствието.
цитирай
13. megafon - За да не изчезне.
11.05.2011 23:00
анонимен написа:
ЗАЩО ЖУРНАЛИСТИТЕ РАЗГОВАРЯТ И ЗАДАВАТ ВЪПРОСИ НА ПРОКУРОРИ
А НА СЪДИИ НЕ-ПРОКУРОРИТЕ СЪЩО СА НЕЗАВИСИМИ,НЕ СЪМ ВИДЯЛ НА ЕКРАНА СЪДИЯ.ИСКАМ ДА ВИДЯ МУТРАТА И ДА ЧУЯ ОТГОВОРА НА СЪДИЯТА КОИТО
ЗА 16 000 000 ОТКРАДНАТИ ОТ КОВАЧКИ ДАДЕ УСЛОВНА ПРИСЪДА

цитирай
14. schumpov - Съдебната система е най-яркият ...
13.05.2011 19:57
Съдебната система е най-яркият пример за комунестическия строй. Кои са съдиите, прокурорите, следователите, адвокатите. Всички те или родителите им са членували в БКП. Само до преди десетина години, ако си завърщил право и не си комунист не можеше да бъдеш съдия, прокурор, адвокат, следовател даже милиционер.Тъй като БКП е партия на терористи, разбойници и техни ятаци, цялото комунистическо законодателство защитава престъпниците.Помислете за неща които лично знаете.Има ли осъден комунист за убийство, за грабеж, за изнасилване или "злоупотреба". Те вината я приемат с мезе. Най-масовите убииства и грабежи са след 9.9.44.Няма осъдени - такива били времената. Национализираха имущество от незаконно забогатялите буржоа - в "името на народа"(на кой народ)ЗАКОН ЗА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА. Настаниха се да живеят в чуждите къщи ( според тяхнете закони две стаи за едно семейство са много) Пак по тяхните закони не можеш да притежаваш повече от един жилищен имот. Когато те, комунистите се награбиха достатъчно и вече имаха по два и повече, измениха закона. Не можеше да притежаваш, фабрика, работилница дори занаятчииски инструменти. Измениха закона и гласуваха за масовата приватизация.(върнаха построеното от народа на народа - на кой народ) Не може да се отчаква съдебната система да действа нормално, ако законодателството и съдопроизводството са в ръцете на престъпници. Няма крупно престъпление в България, в което да не са замесени съдии, адвокати, прокурори, милиционери, бивши и настоящи комунисти.
цитирай
15. bogdan12 - В допълнение на гореказаното
13.05.2011 22:04
Пенсионираните полицаи, които са твърде млади за истинска пенсия/около 40-45г./ след като приключиха работа се ориентираха бързо към другата страна - станаха адвокати и то по наказателно право.Чудесно се нагласиха: първо познават всички свои бивши колеги и така лесно се работи за интереса на клиента. Знаят пропуските в системата и умело ги използват. Едва ли е етично, но пък съвест е една отдавна забравена дума.
цитирай
16. megafon - За съжаление,
13.05.2011 22:24
сте много прави. Примера с Масларова си е точно на място и с главния прокурор Борис Велчев. Всички знаем как е заел тази позиция и кой е дядо му.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: megafon
Категория: Политика
Прочетен: 2564346
Постинги: 194
Коментари: 3754
Гласове: 2059
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930