Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2011 10:00 - Новата доктрина на Балканите, избори в Турция и защо България трябва да се страхува?
Автор: megafon Категория: Политика   
Прочетен: 17398 Коментари: 25 Гласове:
14

Последна промяна: 08.06.2011 10:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

  “Джамиите са нашите казарми, куполите им са нашите каски, минаретата са нашите байонети, вярващите са нашите войници.”
Реджеп Тайип Ердоган, министър-председател на Турция, 1998 година
Освен в България тази година и само след няколко дена ще има много важни и съдбовни избори в Турция. Защо изборите в Турция са важни за нас българите? Защо трябва да ни интересува коя партия управлява в Турция и с какви възгледи? Първо и основно Турция ни е съсед. Ние търгуваме с нея, въпреки че имаме отрицателно търговско салдо. Второ и първо по значение в България има приблизително 1 млн. турци и Турция все още оказва влияние на България чрез сателита си – ДПС.

Кой е Ердоган? Аз лично бих го сравнил с Волен Сидеров, без изобщо да преувеличавам. Реджеп Ердоган е роден на 26 февруари 1956 година, бивш кмет на град Истанбул. Навлиза в политиката още на 18 години, докато е полу-професионален футболен играч. През 2001 година създава „Партията на справедливостта и развитието“, а година по-късно печели изборите и си осигурява 2/3 от парламентарните места и за първи път имаме в Турция едно-партийно управление от 19 години. Първоначално турският министър-председател провежда редица реформи – създава нови закони, провежда политика на деноминация, овладява хипер- инфлацията и т.н. В медиите е наричан с прозвището Реформатора. И така логично през 2007 година печели за втори път изборите и за първи път от 52 години имаме управляваща партия, която след изкаран един мандат има увеличаваща се подкрепа. Това встъпление е много важно, защо то формира и най-добре показва настроението и симпатиите на народа, но има една много важна и съществена разлика. Ердоган провежда политика на тих ислямизъм. За първи път турците се стреснаха, че свободите и правата им се променят и това стана на 15 април 2007 година, когато над 150 хил. турци са скандирали в подкрепа на секуларизма, развявайки анти-ислямиски лозунги и портрети на основателя на съвременна Турция – Кемал Ататюрк. Тогава протестиращите заедно с действащия президент Сезер, виждат че основната идея на водещата ислямиста партия е да отслаби обществеността и да обезличи армията, която до момента е била стожер на демокрацията в Турция. Въпреки демонстрацията, политиката на Ердоган на „прочистване“ продължава с пълна пара. На всички ключови позиции са поставени верни членове на партията, които променят секуларната забрана да се носи ислямска забрадка от жени като символ на по-нисшето им положение в университети и обществени служби. Дни преди да сдаде поста Сезар се изказва, че Турция е паднала в плен и се е превърнала в мишена на „местни и чужди ислямиста“.

Още когато Ердоган спечели властта в Турция, в западната преса се появиха заглавия:"Исляма превзема Турция", "Край на демокрацията в Турция" и т.н. Да не забравяме един основен факт, а той е че лично Ердоган е съден за "подбуждане на религиозна омраза". Това изобщо не е демократично, хич даже.

Много важно уточнение, е че не ЕС отказва на Турция да стане член, а Турция не иска да даде права на малцинствата, така както нейните сънародници имат такива – например в България. В Турция живеят огромно население кюрди, арменци, които не могат да се похвалят със същите права като турците. Дори се стигна до там, че Ердоган директно заплащи малцинствата в Турция, че ако продължават да искат права, ще бъдат "експулсирани".  Тоест правилото на етническата толерантност, което е един от принципите на ЕС е нарушено. Като „напук“ на това правило Турция започна да иска все по-големи права за нейното малцинство в чужбина, отказвайки да даде същите на собствените си малцинства. И логично се стигна до 1 декември 2009 година, когато турският министър-председател развя укорително пръст на Швейцария да премахне забраната за строеж на джамии и минарета. След проведеният референдум 57% от населението отхвърлило идеята с „не“, на която Ердоган заявил, че това е проява на „ислямофобия“. Целта на Ердоган е съвсем проста: възраждане на исляма и обвързването на политиката с религията.

В стремежа си Турция да се превърне във важен геополитически фактор в региона и в света, Ердоган заяви твърдите си намерения да играе ключов фактор и посредник във водените преговори между Палестина и Израел. По време на посещението си в САЩ той е заявил, че Хамас не е терористична организация, а политическа партия.
Трябва ли България да се страхува от Турция? Определено за момента не! Но с една голяма забележка, а то е, че трябва непрекъснато да следим ситуацията вътре в страната и това, което се случва в Турция. В България има близо 1 млн. турци, които са добре манипулирани от ДПС, а тя е основен проводник на турската политика в България. Изборите в Турция ще очертаят нейното бъдещо управление и външна политика. Политиката на Ердоган, е че Турция може да бъде сама на голямата сцена и да стане мост между Европа и Близкия Изток. Турция иска да бъде вече сама и да играе важен фактор и балансьор, за момента не може да се каже, че постигат голям успех. Защо трябва да се притеснява България от Турция? Поради няколко причини:
- българското разузнаване трябва да държи под контрол финансирането на ДПС и това, което правят ислямските (турските) емисари.
- по времето на управлението на Ердоган броят на турските емисари в България се е увеличил.
- Турция има най-много бройната армия в Европа и една от най-модерните.
- поради важното си гео-политическо и военно значение, в Турция на първо място има много американски инвестиции, военни бази от важно значение за Америка и това и дава няколко хода напред в управлението на външната си политика. Да си припомним скандала с Израел, при който Америка до последно беше страничен наблюдател.
- по време на скандала в София - "Баня Башъ" лично Ердоган размаха пръст от Турция и отправи заплахи по адрес на България, че ако не се намери решение на проблема с българските турци, Турция щяла да се намеси. Как и по кой начин не стана ясно.

Докато Турция размахваше укорително пръст на България, за по-малко от часове беше арестуван най-важният турски генерал Ервен и за същото време беше осъден и обвинен в умишлено изготвяне на преврат срещу министър-председателя Ердоган. За сега Европа мълчи по-този въпрос, а дали наистина в Турция се е готвел приврат незнаем. Но със сигурност можем да кажем, че този генерал не е получил справедлив процес и принципите и устоите на демокрацията отново са нарушени.  

Едно със сигурност е ясно – исляма настъпва, Европа и Балканите не същите. Много кратно Реджеп Ердоган цитира, че политиката на Турция трябва да стане отново силна, такава каквато е била през 16 век. Аз ще допълня, че тогава не успяха да влезнат в Европа през портите на Виена, но сега могат да го направят през малка България. А каква е връзката с джамиите и културния център в България, оставам вие сами да си направите изводите.

…/ Защото трябва да го признаем – има проблем в интеграцията на мюсюлманите, в основата на който е исляма. Да се отрича този проблем означава да се отрича реалността. Ако вие доведете тук 100 милиона турци мюсюлмани какво ще остане от нас?”
Никола Саркози, Президент на Франция






image

image



Гласувай:
14



1. hamstera - Целта на радикалния ислям е да води ...
09.06.2011 09:27
Целта на радикалния ислям е да води своя джихад. Сега те не воюват, воюват само терористите- ескремисти. Останалото също е тероризъм - те целят исляма да завземе територии. Входът към Европа е България! Ако ни е им позволим да правят каквото искат, това значи, че им отваряме вратите към Запада, а ако го направим, нито една европейска държава няма да ни подкрепи за Шенген, или за каквото и да било друго! Правете си изводите!
цитирай
2. megafon - Напълно съм
09.06.2011 11:47
съгласен с теб. И на есен като влезнем в Шенген, всички турци, които напуснаха България ще искат отново да си вземат българско гражданство и шенгенка виза. Така, че точно това ще се случи, ако не се вземат директни мерки.
цитирай
3. megafon - Моята надежда
09.06.2011 17:11
анонимен написа:
Ердоган е силен водач, каквито България за съжаление не е раждала през последните 120-130 години... По-слабтие трябва да урмат за да дадат място на по-силните.. нашата мизерна татковина е обречена, 7 милиона, 1 милион турци, 1 милион цигани, 400 хил българо-мохамедани с турско самосъзнание, 2 милиона пенсионери... И колко останаха българите, плюнка в морето на фона на 100 милионна фанатизирана Турция... Времето за съжаление ще го потвърди
е в кюрдите. Те да претопят турция. Иначе си прав, че сме обречени, в случай че не се вземят мерки.
цитирай
4. sarmatin - мммм
09.06.2011 23:51
Не разбирам политиката на толерантнос към турците в българия ,към хора който преди малко повече от 100-на години са се снимали с отрязани български глави.Фона на деня всеки тукашен турчин живее поне 5 пъти по добре от средностатистическия българин с исключение на турците селяци,цигани и пумаци с турско самосъзнание - беспорен факт,цялото наше пенсионерско и предпенсионерко население се възхищава от високия морал в турските сериали и не ги пропуска през целия ден ,джамий в всеки град на места че и по две три, пита се докога за това ли се биха и умираха Левски, Ботев и хилядите други.
цитирай
5. otvorko - Тепърва
10.06.2011 22:21
Турция ще става все по-могъща и силна и България ще стане част от Турция отново. Скоро ще ви поробим.
цитирай
6. megafon - Нищо не се знае,
11.06.2011 08:58
Турция е държавата, която има почти 10% ръст на икономиката от 5 години насам. Скоро ще и прегрее и нищо чудно, да последва съдбата на Гърция и да се появи финансова криза.
цитирай
7. megafon - Земетресение
12.06.2011 00:38
в Турция, точно преди изборите. И Бог е против ислямизма.
цитирай
8. megafon - Както се очакваше.
12.06.2011 19:49
Национализма в Турция спечели, дупе да им е яко на българите. Учете турски език и се гответе да си смените вярата. Добре дошли в анадола.
цитирай
9. megafon - За вас и за сегашните историци е владичество.
12.06.2011 23:30
анонимен написа:
Имам чувството че обичате да пишете за неща за които нямате понятие.
Никой народ не желае да живее под чуждо владичество. Така че ви разбирам за това което пишете за Османското владичество, но все още да пишете робство е просто незнание на историята. В главите ви е все още наученото от тъпите комунисти. В онези години всеки владетел се е борил да разширява владенията си, така че ако българите бяха по силни щяха да завладеят турските земи. Искам да ви припомня че в Римската империя, Византия и Османската империя е имало повече демокрация и справедливост отколкото в днешните държави.
А за ислямизацията на Турция не се притеснявайте, по голяма част от народа е за светската държава.
Между другото най голямото добро което може да направи Ердоган на Турция е да оттегли кандидатурата за членство в ЕС, който е пред разруха.
ЕС може да се спаси ако приеме Турция за пълноправен член.......

За моя прадядо е било робство. И същото правят и сега чрез ДПС, само че по друг начин.
цитирай
10. megafon - E къде е Левски, сега? Ами Ботев?
12.06.2011 23:44
анонимен написа:
megafon написа:
анонимен написа:
Имам чувството че обичате да пишете за неща за които нямате понятие.
Никой народ не желае да живее под чуждо владичество. Така че ви разбирам за това което пишете за Османското владичество, но все още да пишете робство е просто незнание на историята. В главите ви е все още наученото от тъпите комунисти. В онези години всеки владетел се е борил да разширява владенията си, така че ако българите бяха по силни щяха да завладеят турските земи. Искам да ви припомня че в Римската империя, Византия и Османската империя е имало повече демокрация и справедливост отколкото в днешните държави.
А за ислямизацията на Турция не се притеснявайте, по голяма част от народа е за светската държава.
Между другото най голямото добро което може да направи Ердоган на Турция е да оттегли кандидатурата за членство в ЕС, който е пред разруха.
ЕС може да се спаси ако приеме Турция за пълноправен член.......

За моя прадядо е било робство. И същото правят и сега чрез ДПС, само че по друг начин.


Дали дядо ти е видял турчин ? Падишаха не го е интересувало каква вяра изповядваш / даже колкото повече християни поданици има толкова по добре за него / а колко данъци постъпват в хазната

Сигурно ще се обърнат в гроба....
цитирай
11. megafon - Не съм млъкнал,
12.06.2011 23:50
просто на вашите "тролски коментари", ви отвърнах с имената на Левски и Ботев. А ЕС няма да се разпадне, дали ще бъде под друго име и форма няма значение. А Турция все по усилено върви към Путинизация.
цитирай
12. megafon - Да не би да считате, че когато сме били
12.06.2011 23:53
анонимен написа:
нека да не забравяме че е имало 500 год. мир по тези земи

под Османско робство (за мен е такова) е имало траен мир по тези земи? Вие определено сте учили нечия друга история, но не и българската.
цитирай
13. megafon - Да как работи? На ясно ли сте, че
12.06.2011 23:59
анонимен написа:
Между другото не съм гласувал никога за Ердоган, защитавам не него а делата му.
Работи неуморно....
Левски и Ботев са Колоси .....
За съжаление единият предаден , другият убит от българи

Ердоган смени всички хора с демократични разбирания и на техните места, постави ислямисти? Тези гръмки изказвания в статията, не са мой. Явно и политическата ситуация не следите в Турция, затова ще ви е обясня: Ердоган ще промени управлението на Турция от парламентарна в президентска държава по модела на Путин. И ще се кандидатира за президент и пак ще оправлява. Турция върви към авторитарно управление.
цитирай
14. bogdan12 - Преди да тръгнеш да "модернизираш" историята
13.06.2011 00:01
малко се замисли и ако имаш толкова съвест- засрами. В уюта на съвремието, в което живееш, удобствата, с които разполагаш, свободата която имаш, си станал едно разглезено Хлапе. Не ти се налага да правиш избор, не рискуваш живота си, не те е страх. Имаш Свобода. Ето това са нямали през вековете РОБСТВО.
Жалко и безлично е да моделираш историята и погазваш Българското самосъзнание. Бъркаш МИР със СТРАХ. Макар че явно добре знаеш какво е страх, щом пишеш анонимно!
цитирай
15. megafon - А за изказванията,
13.06.2011 00:14
че заплашва малцинствата? Каква демокрация в Турция ми пишите по модел на Франция и САЩ? Турция ще си остане в Анадола и там ще си бъде. Докато Турция не се модернизира и направи реални реформи, като да даде права и свобода на малцинствата, няма да пребъде. А този икономически разстеж със сигурност не е плод на Ердоган. И тепърва ще видим, как икономиката им ще гръмне. Примера със САЩ е очевиден.
цитирай
16. megafon - И още нещо
13.06.2011 00:20
той провежда референдум, за да управлява отново и отново. Турците се усещат на къде отива страната и започнаха да правят опити. Например случката с генерала осъден, за по малко от 24 часа. Ако бяхте прочели статията нямаше да дискутираме факти, които вече са добре описани и познати на света.
цитирай
17. megafon - Къде видяхте права за кюрдите,
13.06.2011 00:25
арменците? Турция и досега ги гони и изтребва първите. Нима 25 млн кюрди имат собствена тв, изучават майчиния си език в училищата? Възможно ли е един демократичен лидер, да отмени закона за носене на забрадка в обществените места? Не виждате ли, че Ердоган действа в тясна връзка с религията, за да ви държи в подчинение?
цитирай
18. megafon - Ами потърсете в интернет
13.06.2011 00:30
анонимен написа:
затова няма такъв случай дело да свърши за 24 часа.
който го е писал е излъгал или е имал предвид че съдът е решил да бъде задържан.

за генерала. Има информация бол. Стига да има малко желание от ваша страна.
цитирай
19. goro7777 - Ей !!! Всички вие които само глаголствате, глаголствате и само глаголствате за опастността!
13.06.2011 18:17
ПРАВЕТЕ ДЕЦА, ПРАВЕТЕ ДЕЦА, ПРАВЕТЕ ДЕЦА.
СТИГАААААААААААА СЛОВОБЛУДСТВО.
НАКВО ЩЯЛО ДА СТАНЕ?!?! АКО ВСЕКИ ОТ ВАС НЯМА ПО 5 ДЕЦА - ИЗТИЧАТЕ В КАНАВКАТА НА ИСТОРИЯТА
цитирай
20. megafon - За да не изчезне.
13.06.2011 21:19
анонимен написа:
Само искам да вметна, че САЩ периодично наливат пари в икономиката на Турция, като я използват за собствени интереси и като си дръпнат парите започва хиперинфлация. Така, че и Ердоган си има кой да му дърпа конците.

цитирай
21. megafon - За да не изчезне.
13.06.2011 21:19
анонимен написа:
ПОМИЯ И НЯКОЙ СИ ВЬОБРАЗЯВА ЧЕ ПИСАЛ НЕЩО ЧЕ И РЕКЛАМИРАТ ТОЯ Е ЗЕТ НА КЮРД И ПОЛУЧИ 90 ПРОЦЕНТА ПОДКРЕПА ОТ ТЯХ И 100 ПРОЦЕНТА ДЕСНИ ГЛАСОВЕ ВЬЗХОДА НА ПАРТИЯТА МУ СЕ ОБЯСНАВАМ ЧЕ НАРОДА СЕ ОБИДИНИ ЗА ДВЕ НЕЩА МОРАЛ И ИДЕНТИЧНОСТ БРАТСВО

цитирай
22. megafon - Направил съм достатъчно.
13.06.2011 21:20
goro7777 написа:
ПРАВЕТЕ ДЕЦА, ПРАВЕТЕ ДЕЦА, ПРАВЕТЕ ДЕЦА.
СТИГАААААААААААА СЛОВОБЛУДСТВО.
НАКВО ЩЯЛО ДА СТАНЕ?!?! АКО ВСЕКИ ОТ ВАС НЯМА ПО 5 ДЕЦА - ИЗТИЧАТЕ В КАНАВКАТА НА ИСТОРИЯТА

Все пак трябва да ги изуча и да им дам старт в живота.
цитирай
23. sarmatin - ппп
26.06.2011 01:38
otvorko какво ще поробиш е цигански циганин, в джагалия"турция"има два,три града и сичко друго е диарбекир и пущинак, otvorko отзад ли си отворен та такава голяма уста отваряш
цитирай
24. анонимен - Няма ли модератори ?
20.11.2011 16:53
otvorko написа:
Турция ще става все по-могъща и силна и България ще стане част от Турция отново. Скоро ще ви поробим.

Госпожи и господа администратори , няма ли кой да изтрива подобни изказвания ? Ако някой побликува подобен коментар в Турция не ми се мисли какво ще му се случи ! А на otvorko ще му кажа че е желателно да не разбирам кой се крие зад този никнейм !
цитирай
25. анонимен - История
12.12.2011 20:13
За всички загубенаци ще спомена, че кюрдите си имат и телевизия с канали само на кюрдски, и достатъчно права, но всички освен тях очакват Турция сама да им отстъпи територия. Всички злословия се базират на омразата към турците, само защото като народ успяха да се запазят във време, когато всички мислеха, че с тях е свършено. Арменците с помощтта на руснаци не избиваха ли турци, за да си освободят територия, а? А другите държави по времето на ПСВ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: megafon
Категория: Политика
Прочетен: 2564293
Постинги: 194
Коментари: 3754
Гласове: 2059
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930