Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2012 12:48 - Стачка има, стачка няма! А Синдикатите кой ще разследва?
Автор: megafon Категория: Политика   
Прочетен: 13442 Коментари: 24 Гласове:
15

Последна промяна: 22.01.2012 13:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
     Както и от нищото започна стачката така и по същият начин свърши. Както от КТ"Подкрепа" така и от КНСБ скандираха: оставка на правителството, оставка на министъра, оставка на ръководството. А миньорите се пъчеха на малкият екран и обясняваха колко им бил труден живота. Направо живи да ги оплачеш милите. За сравнение средната работна заплата в страната се движи от 500 до 900 лева. Началната заплата в мината "Марица - Изток"е 1300 лева. Средната заплата е 1600 лева, а максималната заплата минава 2000 лева. И това е без допълнителните отчисления "така наречените помощи" за ток, храна и дрехи. За Новата година всички миньори са получили по 1300 лева премия плюс 750 лева допълнителните помощи. Да го напиша в прав текст: Тези заплати за мираж за близо 95% от населението на страната. С оглед на кризата такива заплати вече трудно се дават и в София. Едва ли самите миньори не го осъзнават, че това което искат за увеличение на заплатите ще стане реалност. И какво се случи? Стачка, стачка и хоп тихо мълком стачката приключи и се съгласиха на 300 лева. И самите миньори можеха да си договорят тези условия, без да има нужда от гръмогласни, превърнали се по-късно в смехотворни словоизлияния. А защо тогава се стигна до стачката? До стачката се стигна след публикуване на няколко статии в различни медии, че синдикатите в България перат пари и получават около 200 млн. лева от членска маса. Никой незнае в България със сигурност колко на брой хора членуват в КТ" Подкрепа" и "КНСБ".

     По неофициални данни, тъй като твърди цифри синдикатите не предоставят, членовете на КНСБ са 607 хиляди, а тези на „Подкрепа” – около 150 хиляди. По устав на КНСБ от всеки член месечно се взимат по 3% от работната му заплата. Тъй като обаче тя варира при различните професии, сумата от членския внос на базата на 500 лв. месечно възнаграждение (под средното за страната). При тази калкулация излиза, че шефовете в КНСБ прибират по 15 лева от всеки членуващ. Крайната сума за година, само за синдиката на Пламен Димитров, възлиза на колосалните 120 млн. лева.

     Не случайно д-р Коснстатин Тренчев се облича ексцентрично и винаги е с лула в уста. И пуши навсякъде без да се съобразява. За него правила не важат! Неговото поведение издава, че хич не му дреме за стачкуващите, а гледа на тях като едни маса овце, на която по всяко време той може да стане овчаря "спасител". Този Тренчев, той ли е "най-големият" несменяем лидер? Лично на мен ми е по-интересно къде отиват тези пари? Каква е отчетността на Синдикатите? Дали плащат данъци? Дали са свързани с мафията? Къде бяха Синдикатите и защо не стачкуваха при закриването на мините на Ковачки? На Лукойл? Това са все много интересни въпроси? И кога най-сетне НАП ще им направи една проверка?


image



Гласувай:
16


Вълнообразно


1. bogdan12 - Думата синдикати някак автоматично се свързва със стачка
22.01.2012 14:19
То и има защо да е така – публично винаги са на челна линия като ще се шуми около стачка. Като че ли само така оправдават съществуването си като защитници на интересите на работещите. Ама защо все така публично. Мое мнение е, че в България ролята и функциите на синдикатите се е поизвратила като почти всичко. Синдикатите са лост на власт. Използват маската на правозащитници, за да лавират и шантажират /малко силно казано/ властта.
Къде отиват парите им е един много хубав въпрос!
цитирай
2. анонимен - по-полекичка със заплатите
22.01.2012 19:20
абе колега пробвай да се информираш действително за заплатите на повечето работници в мините ако не успееш започни работа там и после коментирай
цитирай
3. megafon - Точно това са заплатите,
22.01.2012 19:23
абсолютно официално потвърдени и от самите миньори и от управлението на мината.
цитирай
4. анонимен - Приятелю, питаш кой ще ги разследва ...
22.01.2012 20:24
Приятелю, питаш кой ще ги разследва - ами никой, защото ръководствата им са удобна подлога за правителството, удобен параван, че уж се преговаря с работниците, че уж нещо се обсъжда...Да са заели и отстоявали досега някаква принципна позиция? Абе как за някакви подписки пред НС ли беше правиха проверки за ЕГН, за всякакви допуснати волно или неволно грешки, а тук никакви проверки от ревизори, НАП, прокуратура. Ама никой не ни е виновен. Някой да ви кара насила да плащата членски внос? Аз така си и ги отсвирвах до последно и не съм им плащал и стотинка. Ако е за защита на интереси, има събрания на пълномощниците, избирайте за там читави хора, а не подлоги.
Приятна вечер на всички!
цитирай
5. megafon - Така е, но според мен
22.01.2012 20:28
правителството ги е страх да ги разследва. Страх ги е защото синдикатите лесно може да накарат някой да скандират въпреки желанията им. Видяхме в БДЖ, в мините. Имаше хора, които откровено и честно си заявяваха, че не искат да стачкуват, но са принудени от синдикалистите.
цитирай
6. анонимен - Пак ти казвам, удобни са а не че ги е ...
22.01.2012 20:45
Пак ти казвам, удобни са а не че ги е страх от тях. Да не би да стачкуват, ако ги погнат от НАП и разни други ревизори, или да докажат обективно чл маса. И всеки е роб, колкото сам позволи, как ще те накарат насила да стачкуваш. Ама все търсим да си измием ръцете с някого.
Лошото е, че на поколения се втълпяваше да не мислят, че Партията ще нахрани, утеши и избърше дупенцето на всеки. И масата бездушни и безволеви родители създаде маса бездушни и безволеви младежи, невидяли светъл пример.
Макар че поклон на младите за наченките на гражданско общество!
цитирай
7. podvodni - Абе образ, как ще те накарат да из...
22.01.2012 20:49
Абе образ, как ще те накарат да извършиш нещо което не желаеш? Най-вече синдикатите ?
Ей хора, опитайте се да мислите с главите си!!!!
цитирай
8. megafon - Съгласен съм,
22.01.2012 20:59
но имаше такива изказвания на стачкуващи по новините. Явно е възможно.
цитирай
9. анонимен - Net iplemon
22.01.2012 21:23
megafon всичко ти е с бели коци ... а уж сметки праиш...
недей да парлайш като нищо не знаиш...
То бива буламач, ама туй надмина всичкото...
цитирай
10. megafon - Да не си от
22.01.2012 21:37
си от синдикатите.
цитирай
11. bogdan12 - На думи никой нищо насила не може да ни накара...
22.01.2012 22:22
В реалността не винаги е така. Синдикатите са авторитет сред работещите, малко като майка дето уж гали с перце, ама посмей да не се съобразиш. Пък и хората са едно стадо...
Обикновения работник понякога и не разбира игрите на синдикат/властимащи -на него му се казва: "стачкуваш за повече пари", пък всеки иска повече.
В последните години се приеха със закони и наредби с които се подобряват условията на труд на работещите и се цели защитата на труда им. Инициативата за законодателни промени дали идва от синдикатите. Натискът не е единстевния начин.
цитирай
12. tutankhamon661 - megafon
22.01.2012 23:30
Ама той, Тренчев, такава душица, бе!
Сърце и всичко дава за хората.
Тези стачки, спор да нема, са точно за добруването на народеца.

А Тренчев от година на година тлъстее ....
цитирай
13. penchoan - Няма голяма полза от локални ста...
23.01.2012 00:46
Няма голяма полза от локални стачки. Правителството може да се стресне само от национална стачка.
цитирай
14. анонимен - Цирк !!!
23.01.2012 01:38
Хубава и таз`! Кой? Кой е тоя дето ще стряска правителството? Синдикатите? Е, това е вица на годината! То правителство, синдикати, "опозиция" и медии стряскат целия народ, но последния продължава да им вярва. Я, за тая стачка как гръмнаха ТЕЛЕ-визионерите: " 10% увеличение на тока", "Колко ще поскъпне тока".
Бате ви, последователя на Тато ви има поръчка да изпълнява. И кой друг да му се притече на помощ освен платените приятелчета - синдикалисти!?
А това, да им правят ревизии на Подлога и Кани си Бе-е-е-е-е-е-е, може да го предложите на някой сценарист. Би могло да стане добра фантастика.
цитирай
15. urilozev - Прав си Sande,
23.01.2012 07:48
има доста "свещенни крави".Поздрав.
цитирай
16. анонимен - Ти въобще
23.01.2012 09:47
Ти въобще знаеш ли какво значи да работиш като миньор, бе? Много ли ти се виждат 1600лв. заплата? Що не питаш колко пари взимат дупетатите в парламента и дали вършат повече работа от един миньор?
цитирай
17. анонимен - яс ьяех
23.01.2012 10:38
Не ми се прави на миньор.Тая ямя дето я ровите няма общо със забоите,ама нищо.
Плачете че сами си кунувате ЛОПАТИ, да не са златни? и по внимателно,не ги чупете.Много "квалификация "се иска да копаш а? смешници сте щото тия дето ви водят още по дълбоко в КАЛТА Ви натирят.
цитирай
18. анонимен - Аман от разбирачи. То миньори, с...
23.01.2012 11:23
Аман от разбирачи.То миньори, синдикалисти, ревизори...Мегачоне, не плачи на чужд гроб, че може и на хуя да му лееш сълзи.Като ще нищиш темата, що не си направи труда да разбереш, че половината членски внос остава за самите синдикалисти по места и се използва за подпомагане на самите тях.Но хайде холан...Ти сметна и парите на фермерите, а сега и на миньорите-к'во те е налегнало това сиромахомилство бе човек.Щом некадърниците от ГЕРБ обещават нещо и се подписват, аз да не съм правен у дупе да си трая и да не си искам заработеното.А разсъждавайки за политиката на ББ се замисли дали не става въпрос за купуване на гласовете на цели съсловия с обещания за плащане според резултата от изборите(капарото е обещанието, а при спечелване-парите).Е мнението ми е, че герберите са купили гласовете на тези хора(справка-победа на ГЕРБ и в местните избори), но не искат да си платят.Само че са обещали да плащат с ПАРИТЕ НИ, а не с гербаджийски пари.
цитирай
19. анонимен - Синдикатите в България са поредните урудливи създания на прехода
23.01.2012 12:59
Какво представляват "нашите" синдикати и по-точно ръководствата им. Една група от тарикати, които се крият зад маската на работническата солидарност и справедливост, а всъщност мотивите за съществуването им в тоя им вид са съвсем различни и прозаични. Т.нар. представителни синдикати, като КНСБ и Подкрепа, бяха формирани и структурирани както и партиите след 1989г. Бяха организирани от бившите служби, бившата партийна върхушка и стопанска номенклатура, за да се получи имуществото на бившия комунистически профсъюз. Само вижте кой беше първият председател на КНСБ. Т.нар. проф. Кръстьо Петков-доказан агент на ДС, участвал и преди прехода, и след него в множество машинации и пране на пари. От това имущество, най-вече многобройните тлъсти имоти, се печели безотчетно и се обогатяват едни хора, които пет пари не дават за правата на хората от наемния труд. Все пак трябва да проверим дали не ги контролира Сметната палата. Но дори да водят пълна отчетност, това няма да промени факта, че техният мотив за съществуване като "синдикалисти" е чисто финансов.
цитирай
20. анонимен - до 20 ан.
23.01.2012 14:30
Бе уе, ако не си член на синдикат, "к'во ти грди уйо за мойо главу" както казват сърбите.Всеки сам решава да се включи ли в синдикат или не.И к'во ги заподмятахте синдикатите?Таратайчо и неговите подчинени забъркаха тая каша.Както и Мършата забърка оная с фермерите.Сега хер Флик мъти водата и на Цвъко.И всичко това е, защото УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ СИ ДЪРЖАТ НА ДУМАТА И СЕ ОТМЯТАТ ОТ ПОДПИСИТЕ СИ.Само телето не се дърпа като го карат на заколение.И може би гербери(мерки за тъпота).
цитирай
21. megafon - Синдикатите са доста виновни.
23.01.2012 14:35
Синдикатите забъркаха кашата с БДЖ и със мините. И те го правят от време на време, за да подъжрат напрежение и да имитират работа. Тренчев вече 20 години е несменяем. Къде отиват парите? Аз съм убеден, че те са само параван за едни много големи далавери.
цитирай
22. plamo - Поредната поръчка, а megafon? Да ...
25.01.2012 12:58
Поредната поръчка ,а megafon? Да разкриеш конспирацията на синдикатите и лакомите ,миньори които цял ден си бъркат в носа и представете си искат пари за ремонт и подмяна на машините и съоръженията за подобряване на условията на труд.А покрай това и ако успеят да получат и някой лев премия за милионите тонове въглища които са добили над плана,тогава наистина спокойно ще могат да бъдат дамгосани като виновници за повишаването на цената на тока от твоите работодатели.
цитирай
23. megafon - До 22
25.01.2012 13:20
Непозна! Това е поредното тролене от анонимен блог. А сега си помисли кой изпълнява поръчка.
цитирай
24. plamo - Типично в твой стил. Изкарваш ня...
27.01.2012 12:06
Типично в твой стил. Изкарваш някого "агент ",или му поставяш друг удобен етикет и готово.Лошото е ,че сегашното отношение към синдикатите е силно повлияно от писанията на такива като теб ,които през целия си живот не са забили дори и един пирон,а се упражняват в словесна еквилибристика на гърба на най-отрудените :миньори,работещите в БДЖ , обикновените земеделци и животновъди.Затова когато някой тръгне да си защитава правата ,обществото вместо да го подкрепи, както е във всяка нормална страна се настройва срещу дръзналия да надигне глава,от такива като теб.Не напразно е казано,че в Българският АД няма нужда от надзиратели ,сами си натискаме главите надолу. И резултата е на лице :разделят ни и мачкат поединично.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: megafon
Категория: Политика
Прочетен: 2553086
Постинги: 194
Коментари: 3754
Гласове: 2059
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031