Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2012 15:01 - Полицейско насилие в България?!
Автор: megafon Категория: Политика   
Прочетен: 15738 Коментари: 23 Гласове:
12

Последна промяна: 20.09.2012 13:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

Една част от моите познати разправят, че сме били полицейска държава. И не само те. И по новините разни политици и наричащи себе си "политици" обясняват на дълго и на широко на българският народ как свободата на слово вече я няма. Ужас! Полицаите правели каквото си знаели, а хората се страхували от полицейско насилие. А съвсем друго пише по вестниците и дават по новините. Редовно слушам как полицай спрял за проверка автомобил и след като установил, че автомобила е обявен за общо държавно издирване, той бил жестоко пребит от непознатите вътре. Или четем следното нещо:".....полицай пак бе набит от украинка в курорта Златни пясъци", " цигани нападнаха и биха полицаи заради отнет микробус, съобщиха от ОД на МВР -Враца..." .Направо не мога да повярвам, какво се случва? Ние полицейска държава ли сме или бандитска? Ако първото беше вярно, то щеше ли второто да се превръща в ежедневие? И ако аз греша нека все пак да проверим какво значи "полицейска държава".

Полицейската държава е терминологично понятие с което се означава обществен строй, при който властта с всички възможни способи и средства се стреми да контролира социалния, икономическия и политическия живот на гражданите, инакомислещите, дисидентите и опозиционерите на властта. С помощта на правоохранителните органи (най-вече на тайните служби и тайната полиция) в полицейската държава се осъществяват преследвания и репресии, извън законовите правомощия на тези органи. Полицейската държава е характерна черта на тоталитарните или авторитарните обществени режими. Това определено не е вярно, ако това беше вярно нямаше да има такава ширеща се престъпност и хората да са обирани от едни и същи крадци по няколко пъти.

Тогава какъв е проблема? Защо се случва така? Ако погледнем статистката излиза, че ромските престъпления за 1 година в България са около 100 хил. от всички извършени през година - 140хил. Между 60% и 80% от затворниците във всички затвори в България се самоопределят като роми. Защо тогава българската полиция, българският съд не може да се справи с най-дребната и масова престъпност в България, която по статистика се извършва от ромите. Защо? Моето лично обяснение, е че полицаите ги е страх, защото веднага ще бъдат атакувани от най-различни организации, че не спазват правата на малцинствата. Тоест на полицаите са им вързани ръцете. Аз лично смятам, че решението на проблема е много елементарно. Ето например да вземем примера с иконописеца Опиц. Аз не мога да разбера, какво лошо има в това всеки един от нас да притежава пистолет в къщи без да се изисква разрешително, но да няма право да го изкарва навън. Ако го направи, бързо производство и 20 години затвор. Но лицето ще получава право да застреля крадец в неговата къща. Не виждам нищо лошо в това. Наистина. Идват една тумба крадци - 4-5 броя, ровят ми из мазето, гаража и т.н. Зареждам пистолета и излизам на двора. Докато им кажа стой, не мърдай те вече ме атакуват с ножове, брадви, мечове. И какво казва в случая Темида? Ако аз извадя пистолет срещу тях значи си превишавам правата. Трябва да нося с мен си брадва, нож или кама, видиш ли ти да сме равносилни. Или с голи ръце като Брус Лий. Това не е справедливо. Трябва да се разреши да можеш да ги застреляш престъпниците. Това е справедливост. Само така народа ще се прибори с престъпността. Никой друг, полицията не може да се справи, няма какво да се лъжем. Разбира се в началото доста хора ще отидат фира, но това е естественият подбор. Аз съм убеден, че ако това се случи след 1 година няма да има откраднати кокошки, обрана земеделска продукция, откраднати коли, обири на недвижими имоти и т.н. Давам ви пример за държава, която е разрешила този вид неизбежна самоотбрана. С удоволствие бих посрещнал един обществен дебат с цел разрешаване на този вид самоотбрана. Така хората ще станат по миролюбиви, повече ще се уважават и ще бъдат много внимателни един към друг. Трябва да има дискусия на тази тема, защото след като държавата неможе да ни осигури адекватна защита, трябва ние да можем да се защитим. В крайна сметка "моят дом е моята крепост". Дано да се започна подписка и да се промени закона, за да можем да се защитим адекватно.
 






Гласувай:
12


Вълнообразно


1. asthfghl - По повод на полицейската държава:
19.09.2012 15:11
Това, че властта в дадена полицейска държава се стреми да контролира живота на хората чрез тайните си служби, не означава и че не може да има престъпност в съответната държава. Политическият контрол над населението е едно нещо; контролът на престъпността - съвсем друго. Особено в случаите, когато въпросната престъпност (особено едрата и организирана) живее в симбиоза с въпросната власт.

Примери за полицейска държава, където държавата контролира живота на населението, но и контролира престъпността: Великобритания, Сингапур, Китай.

Примери за полицейска държава, където държавата контролира живота на населението, но се е сраснала с престъпността: Русия, Украйна, отчасти Италия.

Примери за държава, където държавата не контролира живота на населението, но контролира престъпността: Дания, Холандия, Норвегия, Швеция, Финландия, Нова Зеландия.

Примери за държава, където държавата не контролира живота на населението, но се е сраснала с престъпността: Колумбия, Мексико, Косово.

Това в коя от горните 4 графи спада България, оставям на аудиторията сама да определи. Очевидно тук ще има разнобой на мненията. ;)
цитирай
2. bogdan12 - Отдавна съм се убедил, че хората
19.09.2012 22:05
ежедневно боравят с термини, чието значение си мислят, че знаят. Или другата крайност чули една дума и я повтарят, без да се замислят и изградят свое мнение по въпроса.
Гранцата между наказание за извършено престъпление и зачитане правата на извърштеля е много тънка и мое мнение е, че се спекулира с нея. Твърде модерна сега е дискриминацията и тя се размята като лозунг, когато трябва и когато е крайно неуместна. Бих казал дори, че се използва много умело.
Истината е точно такава- на "кокошкарско" ниво сме оставени да се оправяме сами. И ужасно си прав /автора/, че ако посегнат на най-билзките ти не мислиш, а се защитаваш инстинктивно, а после си превишил правата си. Къде ти справедливост тук?!?
Не мога да кажа, че не ме вълнува какво се случва в държавата и какъв контрол упражнява тя над "едрите риби" , но предпочитам сигурността в дома си и спокойствието за семейството си дори и да е с повече правомощия на полицията. Защото от полицейско насилие се притесняват тези, които вършат нещо не съвсем чисто. Ако си обикновен честен човек никой няма да се занимава с теб.
цитирай
3. injir - Да. Трябва да имаш право на самоз...
19.09.2012 22:30
Да. Трябва да имаш право на самозащита. Време е законът да бъде променен.
цитирай
4. apostapostoloff - Не законът, а Конституцията!
20.09.2012 00:45
Конституцията трябва да се промени и в нея да се запише онова, което е добавка в американската конституция: "Народът има право да носи оръжие!"
цитирай
5. d3bep - Държавата ни не е точно полицейска, ...
20.09.2012 00:53
Държавата ни не е точно полицейска, но определено има полицейщина.
Нямат абсолютни права полицаите.
Само правото:
- да са безнаказан ии закона да не важи за тях;
- и задължението да изпълняват месечен, годишен идневен план за глоби. Според мен скоро ще им трябват и касови апарати .ТОва изобщо не са полицай и не е полиция, за никакъв Х*Й не стават. Общо погледнато. Единици са читави. Три пъти съм ги търсил за помощ, и трите пъти аз им свършвах работата - издирване на открадната вещ, на автомобил, на доакзателства и прочие и трите пъти не ми вършеха никаква работа, благодарение на тях нещата биваха прецакани, а последният път дори очевидно помогнаха на престъпника и го инструктираха как да се отърве от проблема...

Н оза глоби са страшни.
Чувам че на един приятел му сложили 2000 лева глоба ,че на стикера на магазиан му - плод зеленчук - не пишело адреса. Пишело Мол, Фирма, Телефон ,адреса го нямало... Ше кажеш че е банка с клонове, а не квартален плод зеленчук и магазина му е единственият адрес...
Ужас са тотален. Еничари, изнудващи хората за пари, нищо общо с реда и престъпността си нямат и постоянно лалат че те фащали, съда пускал, а на практика те са гнилото звено в 90% от случаите. Ама нали боко ги подклажда.

"Художникът" - ил ипо право цъековен далавераджия не ми го фали.
Застрелял е невъоръжен човек, докато оня е бягал, в гръб. С преправен газов пистолет. И съседките пищят, забавлявал се е дад хваща улични котки и кучета в капани и да ги разстрелва.
Исега се моли на бога и плаче.
Малка присъда са му дали ,аз бих му дал по - голяма.
Приемрно п о- малка заради убийството, маакр че си е убийство, а не самозащита, но в допълнение максимални присъди за жестокост към животйните и за незаконно оръжие.
Ше лежи повече от 10 години тогава. Иконописеца.

В америка, където е разрешено оръжието ,всяка година има поне по един масов убиец. Колко немасови има, не знаем.
При нас, които сме луднали и озлобени, ен знам кво ше е.
не ни трябва свободно оръжие, ние не сме с всичкия си, но наистина шри нахлуване в лично жилище(а не преспиване в маза, както е случаят с Опис), бих казал че границите на самозащитата трябва да се разширят.

Поздрави!
цитирай
6. astoni - Ужасиите продължават
20.09.2012 09:09
Не само полицейска, а и авторитарно управление има. Страшно е! Не ми се живее в такава държава, в която ада продължава. Нищо положително не виждам да се променя от страна на управляващите към народа. Насилието от страна на полицейщината също е видна с просто око. Мизерия и геноцид са се стоварили върху всички ни.
цитирай
7. nemo86 - немо
20.09.2012 10:33
Аз съм за промяна на закона в момента съм решил проблема с един самураиски меч и една бухалка вече 3 пъти ме обират 4 път или аз или те ако имат огнестрелно оръжие и ме затрият държавата какво ще каже тогава.Едно нищо защото няма да ги хване.
цитирай
8. megafon - Точно така, трябва да се промени закона.
20.09.2012 11:23
Защото българският народ с общи сили ще се пребори с престъпността, а не полицайте, които нямат права и даже не могат да използват и оръжие при задържане.
цитирай
9. анонимен - Ами с две думи...
20.09.2012 14:09
Армията ни е 30 000 души, полиция - 65 - 70 000...
Значи врагът не е външен, а вътрешен! Така излиза, според мен. :)))
цитирай
10. megafon - Според статистиката през 2010 в
20.09.2012 15:31
БГ е имало 32 000 полицаи. В настоящето не се знае точно колко са, но със сигурност са по-малко. Според мен лично причината е, че БГ полицията няма достатъчно правомощия, а съдът е ниско ефективен. Да не говорим, че в полицията редовните униформени полицай 80% са със средно образование и самите те са некадърни.
цитирай
11. анонимен - KOMUNIST
20.09.2012 21:19
НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ ТОЧНО КЪДЕ Е ПРОБЛЕМА, НО ПОНЕ МИСЛИТЕ И РАЗСЪЖДАВАТЕ, А ТОВА НЕМИНУЕМО ЩЕ ВИ ОТВЕДЕ ДО ПРАВИЯ ПЪТ.
МОЯТА ВЕРСИЯ Е СЛЕДНАТА ---- В БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА СА ТОЧНО МАЛКО ПОД ИЛИ НАД 65 000 СЛУЖИТЕЛИ НА МВР. НИТО СА МНОГО НИТО СА МАЛКО. ПРОБЛЕМА Е , ЧЕ КАДЪРНИТЕ СА ОКОЛО 10% И СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ РАБОТА В ПОЛИЦИЯТА БИВАТ ДЕМОТИВИРАНИ ДА СЕ БОРЯТ И ЗАПОЧВАТ ПРОСТО ДА ВЕГИТИРАТ. ПРИ ТОТАЛИТАРНИЯ РЕЖИМ ПОЛИЦИЯТА/МИЛИЦИЯТА/ БЕ НА МНОГО ВИСОКО НИВО. СМЕЯ ДА ТВЪРДЯ, ЧЕ МИЛИЦИЯТА БЕ В ПЪРВАТА ТРОЙКА В СВЕТА. ПО РАЗКРИВАЕМОСТ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ОКОЛО 82%. МОЖЕ И ДА НЕ ЗНАЕТЕ, НО ТОЗИ НЕОСПОРИМ ФАКТ БЕ ОЦЕНЕН ОТ ЗАПАДНИТЕ СТРАНИ И ПРЕЗ 80 г-НИ ТЕ ИЗПРАТИХА СВОИ ЕМИСАРИ, КОИТО НА МЕСТО В БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ЗАПОЗНАЯТ С МЕТОДИТЕ НА МИЛИЦИЯТА. НЕ САМО ЧЕ СЕ ЗАПОЗНАХА НО ДОРИ И ГИ ПРИЛОЖИХА ТАМ. В МОМЕНТА ТОЧНО ТЕЗИ МЕТОДИ ИМ ПОМАГАТ В БОРБАТА С ТЕРОРИЗМА. ПРОБЛЕМА НА ТОТАЛИТАРНИЯ РЕЖИМ НЕ БЕ МИЛИЦИЯТА И НИКОГА НЕ Е БИЛ. ПРОБЛЕМА СЕ КАЗВАШЕ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ. ТОЧНО ТЯ СЕ БЪРКАШЕ В РАБОТАТА НА МИЛИЦИЯТА И ТЯ КАЗВАШЕ, ТОЗИ НЕ ГО ЗАКАЧАЙТЕ ЗАЩОТО Е ПАРТИЕН ЧЛЕН, А ТОЗИ ТРЯБВА ДА ГО ГОНИТЕ ДО ДУПКА ЗАЩОТО Е ВРАГ НА НАРОДА. ТОЧНО И ЗАТОВА ИСТИНСКИЯТ КРИМИНАЛИСТ МРАЗЕШЕ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ. МНОГО МОГА ДА ГОВОРЯ ЗА ТОГАВА И СЕГА. ТОГАВА ЗА ДА СТАНЕШ МИЛИЦИОНЕР ТЕ ПРОВЕРЯВАХА ПО ТРИ ГОДИНИ И ТО НЕ КАКЪВ Е БИЛ ДЯДО ТИ И БАБА ТИ. АКО НЕ ЗНАЕТЕ ЗА ДА СТАНЕШ ПРОСТ МИЛИЦИОНЕР СЕ УЧЕШЕ ПО ПЕТ ГОДИНИ. ИМАШЕ ТАКИВА УЧИЛИЩА ОТ СЕДМИ КЛАС. СЛЕД ТОВА ДА СТАНЕШ ОФИЦЕР ОЩЕ ПЕТ ГОДИНИ В СИМЕОНОВО. СЕГА ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ В ДНЕШНАТА ПОЛИЦИЯ / КАДРИТЕ НА ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИЦИЯ СА ЗАВЪРШИЛИ АГРОНОМИ, ПСИХОЛОЗИ, ИНЖЕНЕРИ, И Т.Н. / МИ ТЕ НЯМАТ НЕОБХОДИМАТА КВАЛИФИКАЦИЯ . НЕДЕЙТЕ ДА ОБВИНЯВАТЕ СЪДА. ЗА ДА БЪДЕ ОСЪДЕН, КОЙТО И ДА Е ПЪРВО, ПОЛИЦИЯТА И ПРОКУРАТУРАТА ТРЯБВА ДА СА СЪБРАЛИ ГОДНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА. ТОВА ОБАЧЕ РЯДКО СЕ СЛУЧВА, ЗАЩОТО ДНЕС СЪВЕТИТЕ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ СА ЗАМЕНЕНИ ОТ СЪВЕТИТЕ НА ДЕЙСТВАЩИ ПОЛИТИЦИ, КОИТО КАЗВАТ СРЕЩУ КОГО ДА СЕ ЗАПОЧНЕ И СРЕЩУ КОГО ДА НЕ СЕ ВОДИ НИЩО...................
цитирай
12. анонимен - 65 000
20.09.2012 23:38
може да е броят на всички. Но тях нас не ни интересува, а само тези, които са на улицата. Трябва да се разреши оръжие, това е бъдещето.
цитирай
13. анонимен - комунист
21.09.2012 00:06
СТИГА С ТОВА ОРЪЖИЕ. ТОВА Е ГЛУПОСТ. В АМЕРИКА КАТО Е РАЗРЕШЕНО ---- ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВА Е СТАТИСТИКАТА, ТОЧНО ОБРАТНОТО НЕ Е НАМАЛЯЛА, ПРЕСТЪПНОСТТА, А НАПРОТИВ... ТОЗИ КОЙТО ВЕЧЕ ВИ ВЛИЗА В ДОМА ЗНАЕ ЧЕ ИМАТЕ ОРЪЖИЕ И Е ГОТОВ НА НАЙ БРУТАЛНИ ДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ ВАС. И КАКВО ВМЕСТО ДА КАРАМ ДЕЦАТА МИ ДА УЧАТ И ДА СЕ РАЗВИВАТ, АЗ ДА ГИ ВОДЯ НА БОКС И НА СТРЕЛБИЩЕТО, ЩОТО ВИЖДАТЕ ЛИ ВСЕКИ ВЕЧЕ МОЖА ДА СТРЕЛЯ И ДА БИЕ. ТОВА СА ГЛУПОСТИ. А МИ ДРУГАТА СТРАНА НА МЕДАЛА, ДА НЕ СТАНЕМ КАТО В ЩАТИТЕ, КОЙТО Е СЪРДИТ НА УЧИТЕЛИТЕ ИЛИ НА РАБОТНОТО МЯСТО ВЗИМА КАЛАШНИКА И ПОЧВА НАРЕД, ТОВА ЛИ ИСКАТЕ..... ЗАЩОТО ТОВА Е КРАЙНИЯ ВАРИАНТ НА ТОВА КОЕТО ПРЕДЛАГАТЕ.
цитирай
14. анонимен - До 13
21.09.2012 14:56
То и сега е така, с разликата, че твойте деца пак не могат да се бият и да стрелят. Колкото повече хората го проумеят, толкова по-добре. Може би като пострадаш от техните набези бързо ще си промениш мнението. Аз на село съм обиран само за 1 година 10 пъти!!!
цитирай
15. анонимен - KOMUNIST
21.09.2012 17:07
ЕДНО Е ДА СИ ОБИРАН, А СЪВСЕМ ДРУГО ЗАСТРЕЛЯН. А КАЖИ МИ ЩОМ КАТО РАЗЛИКАТА Е ,ЧЕ САМО МОИТЕ ДЕЦА НЕ МОГАТ ДА СЕ БИЯТ И ДА СТРЕЛЯТ, ТОВА ЗНАЧИ ЛИ ЧЕ ВСИЧКИ ДРУГИ МОГАТ. АКО Е ТАКА ЗА КАКВО ВИ Е РАЗРЕШЕНИЕ СТРЕЛЯЙТЕ СИ БИЙТЕ СЕ И НЯМА ДА ВИ ОБИРАТ, АКО ТЕБЕ СА ТЕ ОБРАЛИ ДЕСЕТ ПЪТИ, ТО ЗНАЧИ ТИ НЕ МОЖЕШ НИТО ДА СТРЕЛЯШ, НИТО ДА СЕ БИЕШ ИЛИ ПЪК НЯМАШ КУРАЖА ДА СЕ ИЗПРАВИШ И ДА СЕ ЗАЩИТАВАШ
цитирай
16. анонимен - Ти какво мислиш,
21.09.2012 19:32
че ще ми се случи, ако ме хванат крадците? Да не си мислиш, че ще ме гледат и пита с мед ще ме посрещнат. Пази Боже да ме срещнат!!!
цитирай
17. анонимен - KOMUNIST
21.09.2012 20:40
мисля, че коментарите на №16 и 14 не са свързани по темата и не са свързани и с и моите коментари и като такива, явна не са по темата, която мисля че не е опиц и да вземем оръжие в ръцете вместо държавата, напротив темата май е "Полицейска държава --- полицейското насилие в България.
цитирай
18. mero2 - Като че ли
21.09.2012 22:37
всички държави са на път да станат полицейски.
цитирай
19. анонимен - Добра дискусия,
23.09.2012 10:52
която може да продължите тук: https://www.facebook.com/DaPosporim
цитирай
20. анонимен - Добра дискусия,
23.09.2012 10:56
която може да продължите тук: https://www.facebook.com/DaPosporim
Дали българите заслужаваме това управление?
цитирай
21. анонимен - vxxCKmRMNJrLE
27.10.2012 08:27
wxzgot <a href="http://vrlhobqkgwws.com/">vrlhobqkgwws</a>, [url=http://vmgsfoibusjt.com/]vmgsfoibusjt[/url], [link=http://cjyrilzhbaaq.com/]cjyrilzhbaaq[/link], http://mgiikwpcqdfc.com/
цитирай
22. анонимен - aiffMVpBpVAlHRakyWr
28.10.2012 02:57
yme76E <a href="http://bbuofvmqqkdn.com/">bbuofvmqqkdn</a>, [url=http://vlssflemhwhz.com/]vlssflemhwhz[/url], [link=http://rlxsaqywekin.com/]rlxsaqywekin[/link], http://vpxwugldmzmv.com/
цитирай
23. анонимен - vODRdxtExtzR
30.10.2012 04:20
e6GKU1 <a href="http://rubblsmtotwn.com/">rubblsmtotwn</a>, [url=http://qwvrrumjytnl.com/]qwvrrumjytnl[/url], [link=http://gittyoqrzzrn.com/]gittyoqrzzrn[/link], http://aituoeisoarn.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: megafon
Категория: Политика
Прочетен: 2552885
Постинги: 194
Коментари: 3754
Гласове: 2059
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031