Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2013 15:02 - Партиите гледат на гласоподавателите като на малоумници
Автор: megafon Категория: Политика   
Прочетен: 15338 Коментари: 18 Гласове:
10

Последна промяна: 23.04.2013 17:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageГодината е 2013, а дата ще бъде 12 май. Това е датата на поредните парламентарни избори в България. Като всяка демократична република, на всеки 4ри години народът избира поредната доза управляващи. Всичко щеше да бъде в рамките на нормалното, ако самите партии не гледаха на гласоподавателите като на хора малоумници. Българските партии оценяват своят електорат като хора, които немогат да мислят и самите те незнаят кое за тях е най-доброто решение.  Разбира се, че има известна доза истина за част от народа, които не желаят да упражнят правото си на глас без да имат основателна причина. Аз се чудя на хората, които пък всеки път гласуват за една и съща партия, която продължава да лъжи хората всеки път с едни и същи лъжи.  Специално за тези избори, партиите почнаха да обещават и неща, които са абсурдни да се случат. Неща, които граничат с научната фантазия и няма как изобщо да бъдат реализирани не в близките 4 години, ами 10.
image
Да вземем например партията БСП в амбицията си да спечели изборите, техният лидер Сергей Станишев започна да обещава абсолютно абсурдни неща. Да вярно е, че профила на техният гласоподавател са роми, пенсионери, олигарси, но това не означава, че трябва да се подиграват с останалите. Не може лидера да излезне на събрание и да обещае, че ще открият за цялото си управление 250 000 работни места. За  сведение на читателите, Обама обеща при вторият си мандат на управление да открие 500к работни места. Нали сами разбирате колко абсурдно звучи? Фантастика. Повишаването на минималната работна заплата от 310 лева на 450 лева е също толкова абсурдно. С по 10% да я увеличават на година няма как стане 450 лева. Изобщо програмата на БСП е най-налудничава, което пък мен ме навява на мисълта, че те и най-силно драпат до властта. Явно техните интереси от предишното управление на ГЕРБ са били най-силно засегнати. То няма един бизнесмен, който е гравитирал около БСП да не бъде разследван. Даже бившият съветник на Георги Първанов, Пешо Сумиста е следствен за оглавяване на престъпна групировка, рекет, отвличания и т.н. БСП-то даже обещаха премахването на пълната забраната за тютюнопушенето по заведенията и връщането на разделението за пушачи и непушачи. Пълен абсурд.

imageДа вземем програмата на „Граждани за България“. Тя е също толкова абсурдна, колкото на БСП, те даже са поставили и срок 2 години да открият 150К работни места. Чиста лудост е това. Те ако спечелят властта няма да могат за 4 години да разберат целият държавен апарат, а какво остава да си изпълнят обещанието.
В програмата на „ГЕРБ“ е записано, че ще привличат по 5 млрд. лева преки инвестиции на година и ще създадат 12 000 работещи предприятия. За инвестициите според мен лично около 3 млрд. лева е много по-реално на година и да създадат около 4000 предприятия работещи. Възстановяване на ДДС в рамките на 7 дни. Абсурд с оглед на сега създадената процедура, не по-малко от 15 дена за напълно изрядни фирми, а за всички останали  1 месец. Но и тука са раздавали щедро, но пък са по-скромни от други партии.

В програмата на партия „АТАКА“  е също толкова абсурдна и с фантастични елементи на БСП. Едно абсурдно предложение е намаляването на данък ДДС на 15%. Както знаем данък ДДС е пряк данък и аз не знам дали тези хора от партия „АТАКА“ осъзнават, че това намаление всъщност ще им изиграе лоша шега и постъпленията в бюджета рязко ще намалеят.  А другото куриозно предложение е нулева ставка ДДС за основни хранителни продукти и лекарства. О, Боже…. В България прясното мляко се изкупува imageна цена 40 стотинки, а се продава в магазините на цена от 1.50 до 2.00 лева. Проблема тука не е в ДДС, а в задушаването на пазара от страна на производителите. Пазара има нужда от регулация, а не от премахване на ДДС. Не искам да мисля как с тези предложение те изобщо ще могат да вържат бюджета. ДДС е 12% от бюджета на България. А предложението за национализация на предприятия е граничещо със свещена тъпота. Нали разбирате, че тези намерения са само едно добро пожелание адресирано до най-тъпата прослойка в България.

На предпоследно място реших да поставя програмата на партия „ДПС“, разбира се не и по значение. Програмата на партията е доста постна, без да има конкретни и обвързващи числа и по този начин си запазват вратичка за изход в случай, че нещата се объркат. Не бих казал, че е програма, която с нещо да привлече избирателите  и да ги накара да гласуват за тях. Но пък всички знаем, че ДПС има най-твърдият електорат от всички партии в страната и там се гласува под строй.

imageПартията на Иван Костов ДСБ има за мен най-разумна платформа от всичките, но пък и най-скромна. И ако трябва да правя оценка на платформите, неговата е поставям редом с тази на ГЕРБ, като възможно най-реални и постижими. Но най-интересното и най-важното е, че в програмите на партиите се пишат едни и същи неща, които после изобщо не се изпълняват. Например в програмата на тройната коалиция беше залегнало либерализация на енергийния пазар. За тази прословута либерализация вече се говори едно десетилетие и досега никой нищо не е направил по въпроса. Напротив ние при тяхното управление станахме още по-зависими от Русия. Така, че драги избиратели тези партийни програми са прах в очите на избирателите, лошото е, че ще трябва да гласуваме.



Гласувай:
14


Вълнообразно


1. bogdan12 - "...ако самите партии не гледаха на гласоподавателите като на хора малоумници."
23.04.2013 15:20
Колкото и крайно да звучи според мен избирателите /изобщо българите като цяло/ са точно такива. Колко хора са си направили труда да потърсят, прочетат програмата на която и да било партия? Гледат популистичните рекламни клипове и това е - нямат информация, щото не търсят такава. Повечето хора още преди да прочетат вече знаят за кой ще гласуват - не мислят, не смятат, не сравняват.
Отношението на партиите и лидерите щеше да е различно, ако имаше опониране, спорене, ако някой им казваше :това е фантастика. Разпростираш се, докъдето и доколкото ти позволяват да го напарвиш.
цитирай
2. asthfghl - ...
23.04.2013 17:51
Пропусна да анализираш обещанията на досега управлявалите. Защо ли?

Дали няма нещо общо с формулираната по-горе категория хора, "които пък всеки път гласуват за една и съща партия, която продължава да лъжи(?) хората всеки път с едни и същи лъжи."
цитирай
3. asthfghl - ....
23.04.2013 17:53
Всъщност имаш два-три реда споменато и за ГЕРБ, трябва да ти се признае.

> Но и тука са раздавали щедро, но пък са по-скромни от други партии.

Доста скромно, наистина.
цитирай
4. megafon - Ами скромно е с оглед
23.04.2013 17:59
asthfghl написа:
Всъщност имаш два-три реда споменато и за ГЕРБ, трябва да ти се признае.

> Но и тука са раздавали щедро, но пък са по-скромни от други партии.

Доста скромно, наистина.

на другите партии е скромно.

-----------------------------------------------------------------------
ЗА ГЕРБ:
програмата на „ГЕРБ“ е записано, че ще привличат по 5 млрд. лева преки инвестиции на година и ще създадат 12 000 работещи предприятия. За инвестициите според мен лично около 3 млрд. лева е много по-реално на година и да създадат около 4000 предприятия работещи. Възстановяване на ДДС в рамките на 7 дни. Абсурд с оглед на сега създадената процедура, не по-малко от 15 дена за напълно изрядни фирми, а за всички останали 1 месец. Но и тука са раздавали щедро, но пък са по-скромни от други партии.
-----------------------------------------------------------------------------

А вие дали се запознахте с управленските програми на партийте или коментарите оттук-оттам? Хубаво е да се запознайте и сами да прецените, коя какво обещава и какво е изпълнила. Не наизуст. Ако чете по-внимателно ще си спестите излишни коментари.... На Костов програмата също е много реалистична, защо не коментирате?
цитирай
5. blogerka - Не знам само
23.04.2013 19:51
защо винаги избираме по-малкото зло ? Защо губим шанса да изберем доброто?
цитирай
6. asthfghl - 4.
23.04.2013 21:23
НиЙ може Й да сме се запозналЙ с програмЙте на партиЙте, откъде знаЙте, че не сме.

Честно казано, трудно ми е да следя мисълта на автора с всичките тези нескопосани правописни грешки, които за жалост не се изчерпват с тази на снимката.

Все пак ще отговоря на тази част от въпроса, която успях донякъде да разбера поради сравнителната (и вероятно за жалост временна) кохерентност на мисълта на питащия. Костов държиш да коментирам? Ами това, което мога да кажа е, че между предизборна платформа и реално изпълнение на обещания има огромна разлика. Особено в случая на такива като Костов, на които сме им се нагледали достатъчно, за да знаем на какво всъщност са способни и за какво се борят.
цитирай
7. asthfghl - 5.
23.04.2013 21:25
Защото повечето хора мислят твърде елементарно. И се задоволяват с трохи, когато могат да имат целия хляб. Защото така е по-сигурно и им е по-удобно и лесно. Защото хората нямат време и нерви да се занимават в дълбочина с тези неща - както се видя и през последните няколко месеца.

В крайна сметка всеки народ си е заслужил управниците си.
цитирай
8. megafon - Отново коментирате
23.04.2013 22:27
asthfghl написа:
НиЙ може Й да сме се запозналЙ с програмЙте на партиЙте, откъде знаЙте, че не сме.

Честно казано, трудно ми е да следя мисълта на автора с всичките тези нескопосани правописни грешки, които за жалост не се изчерпват с тази на снимката.

Все пак ще отговоря на тази част от въпроса, която успях донякъде да разбера поради сравнителната (и вероятно за жалост временна) кохерентност на мисълта на питащия. Костов държиш да коментирам? Ами това, което мога да кажа е, че между предизборна платформа и реално изпълнение на обещания има огромна разлика. Особено в случая на такива като Костов, на които сме им се нагледали достатъчно, за да знаем на какво всъщност са способни и за какво се борят.

на изуст. Винаги ли слагате каруцата пред коня? А вие така и така трудно разбирате.....
цитирай
9. megafon - Защото сме си такъв
23.04.2013 22:33
blogerka написа:
защо винаги избираме по-малкото зло ? Защо губим шанса да изберем доброто?

народ, винаги сме чакали някой друг да ни "оправи".
цитирай
10. asthfghl - 8.
23.04.2013 22:51
Опитай се да минеш отвъд клишираните отговори поне веднъж - за разнообразие. Вярно, изисква известни усилия, но какво пък. Струва си да се опита.
цитирай
11. larryone - Статията е добра дори много, но не ...
24.04.2013 06:50
Статията е добра дори много,но не съм съгласен със "задължителното гласуване".Да се ходи на избори би имало смисъл единствено ако БСП и ГЕРБ се откажат от тях,а това те няма да направят.Системата е пропорционална и ако гласуват дори само трима купени индобългари (да не кажа цигани),вече имаме вот,а ако двама от тях са гласували примерно за БСП имаме и изборна победа.Другите формации нямат техните пари и както стоят нещата у нас с копуването на гласовете,нямат и шанс.
Мнението ми за икономическите платформи на трите най-големи партии е,че са пълен въздух.Просто няма как да се случат.Пример - откъде повече работни места и кой ще ги създаде - държавата ли? Социализмът отмина и създаването на трудова заетост не е нейна работа.Тогава кой? Може би олигарсите? Защо им е да го правят - може би за да угодят на Станишев,Кунева или Борисов? Та тези лица финансират и партиите и съдиите и не им пука особено.Същото е валидно и за повишаването на доходите - такова няма да има,защото едрият бизнес не иска.Отново - защо да го прави? Както се вижда,българите се съгласяваме да работим и за 200лв. - тогава? Що се отнася до здравната система - работя в нея и въобще не ми се коментират и без това рехавите и под сурдинка давани обещания.И прочее...
Съвсем съзнателно и търпеливо изчетох фантастиката наречена партийни програми на ГЕРБ,БСП и ДСБ и това е мнението ми - няма да се изпълнят.Ама ние май си го знаем.
цитирай
12. megafon - Току-що БСП обявиха, че ако вземат
24.04.2013 09:53
властта ще премахнат стандартите за качество на храните, тоест всеки ще може да произвежда храна от боклуци и да я продава за нормална храна. Пример купуваш кашкавал на него нищо не пише, но той не е направен от прясно мляко, а от палмова мас. Честито на печелившите.


http://www.dnes.bg/izbori-2013/2013/04/24/bsp-standartite-za-hrani-dovedoha-do-ryst-na-cenite.186369#comment-newest
цитирай
13. sepuko - Да - Да
24.04.2013 11:14
..ами че ние сме си малоумници, щом толкова време си ги избираме и преизбираме, и си им плащаме и си им пляскаме.Щом толкова време си само си лаеме и си блееме и се чудим защо!
"Напред! - живота е сражение за по-изгодно положение." - беше казал поета.
цитирай
14. megafon - В България
24.04.2013 12:03
sepuko написа:
..ами че ние сме си малоумници, щом толкова време си ги избираме и преизбираме, и си им плащаме и си им пляскаме.Щом толкова време си само си лаеме и си блееме и се чудим защо!
"Напред! - живота е сражение за по-изгодно положение." - беше казал поета.

войни няма. Пет века сме били под турско владичество, сега 10 века не можем да се оправим.
цитирай
15. bringo - Малоумна нация
24.04.2013 12:52
Много ясно, че партиите ще гледат към избирателите като малоумници, защото самите избиратели са си малоумници. Един нормален човек като мен ще задраска или скъса цялата бюлетина и ще им каже: "Баста боклуци". Само малоумници ще избират малоумници.
При така представените партии смея да кажа, че нито една не е способна да извади България от дъното, в което се намираме в момента. Аз ако имаше такава партия, която е способна на това, щях да работя с тази партия и да стана първият и член.
Уви, няма никакви програми, а само обещания и лъжи. Друго е да се подпишеш за определени идеи, които трябва да изпълниш или да подадеш оставка. Програмната политика на партията наруши ли се, принуден си да подадеш оставка, защото това ще си противоречи с устава на партията. Такъв закон трябва да има за всички партии! Лесно е да обещаваш преди избори, за да ги спечелиш, трудно е да изпълниш обещанията. Обещанията са за печелене на избори, не за друго!
цитирай
16. oranjevia - Така е. Най-трудното е да осъзнаеш ...
25.04.2013 22:40
Така е.Най-трудното е да осъзнаеш каква електорална единица си.Още по-трудно и задушаващо е да разбереш,че демокрацията е игра с предопределени резултати,в която медийни магьосници насочват мисленето на електоралните единици,оставяйки малко място за свободно творчество.Това е друг начин за контрол над масите,различен от религията.
цитирай
17. megafon - А най-тъпото в цялата тази ситуация,
26.04.2013 10:34
че част от гласоподавателите са чисти 100% мазохисти. Те ги лъжат, мачкат ги, третират ги като овце, но продължават да им вярват и да се надяват на чудеса. Това е една от причината да има толкова лъжливи политици, винаги ще се намерят група "умници", които да гласуват за тях.
цитирай
18. born - "А предложението за нацио...
29.04.2013 16:22
"А предложението за национализация на предприятия е граничещо със свещена тъпота. "
Интересно защо подобно предложение/решение е граничещо с тъпота. И то свещена ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: megafon
Категория: Политика
Прочетен: 2552892
Постинги: 194
Коментари: 3754
Гласове: 2059
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031