Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2014 11:56 - Защо това правителство трябва спешно да си тръгне и да дойде ново?
Автор: megafon Категория: Политика   
Прочетен: 9152 Коментари: 12 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
Източник: ЕПА/БГНЕС
 

За една година правителството на Пламен Орешарски успя да сътвори повече беди от колкото всички други правителства на БСП взети заедно. Като се започне от министъра на здравеопазването, която след поредното интервю си призна, че е без помощна и не може да проведе никакви реформи. Но това е малка част над гръмотевичните бури, които са се струпали над правителството. Най-големият проблем на сегашното правителство е „Южен поток“.  Дилемата е ЕС или ГАЗПРОМ? Правилна външна политика или големи комисионни, които със сигурност вече са взети и най-вероятно изхарчени.

Министърът на енергетиката Драгомир Стойнев определено може да бъде наричан „Пинокио“  в сегашното правителство. Това може би и е най-лъжливият министър след 1989 година.  Само за последният месец май той беше поне 3 пъти публично опровергаван от ЕК на ЕС относно „Южен Поток“. Днеска отново е опроверган. (за повече инфо тук и тук).  Не е нормално български министър, който управлява най-силният отрасъл да проява такава държавна безотговорност и немарливост! В нормална държава  с нормално правителство отдавна щеше да бъде съден.

Защо се стигна до тук ЕК да запорира близо 90 млн. лева с опция да станат близо 700 млн. лева и да започне наказателна процедура срещу България. Всички общини в страната ще пострадат, защото парите са запорирани по програмата за „Регионално развитие“. Тук е мястото да кажа, че от началото на годината това е втората програма, по която Брюксел спира парите. Първата беше по програмата „Околна среда“. Изобщо тази година се оказва доста „весела“ за правителството.

Статията на вестник „Капитал“ от днес показва цялото писмо, което е получено в българското министерство. Причината да се стигне до обявяването му е уверението, което даде вчера министър-председателят Пламен Орешарски,  че такава процедура няма да бъде започната срещу България и това е лъжлива информация.  E, това не е ли достатъчно, което правителството извърши, за да си подаде оставката?  Какво още трябва да се случи, да ни изгонят от ЕС? Може би, с малко повече старание от страна на правителството и това ще се случи. И къде ще отидем? В Евроазиятският съюз, който лично за мен е обречен, защото нито една от тези държави не развиват никакви високи технологии нито са лидери на научно-техническият прогрес. Навремето когато съществуваше  СИВ се разпространяваше като виц, докато после се не оказа, че е било истина. Причината да се разпадне СИВ е, че всички членки развивали високи технологии с чуждо ноу-хау. И накрая им спрели резервните части и СИВ се разпаднал. Горе-долу същата ще бъде ситуацията и с Евроазиятският  съюз. Русия още си мисли, че е велика сила и, че от нея зависи нещо. Зависи, но не всичко!

Не трябва да си специалист по енергетика и геополитика, за да видиш, че другарят Путин ползва „Южен поток“ като демоклиев меч,  с който да разцепи  напуканата обща позиция на ЕС.  За момента е известно, че 50% от тръбопровода ще бъде строен от близката олигарска фирма до Путин „Трансгазстрой“, а бг частта ще бъде построена от фирми близки до обкръжението Василев  - Пеевски. Това е една и от основните причини да бърза това правителство потокът да бъде построен, за да може техни фирми да го построят.

Какво е притеснява ЕС и защо ЕК е против , започването на строежа без да бъде съгласувано със всички европейски норми и правила?

В същото време простото сравнение между българския участък на "Южен поток" и газопровода OPAL в Германия (който е сухопътното продължение на "Северен поток") разкрива притеснителни неща. От Варна до сръбската граница "Южен поток" ще транспортира 42 мрлд. куб.м газ на разстояние 541 км; 21 млрд. куб.м ще пътуват само 57 км до Провадия. OPAL има дължина 470 км и пренася 36 млрд. куб.м газ. Двата газопровода са 56-инчови и имат идентично работно налягане (според "Южен поток - България" това била единствената прилика между двата газопровода). "Южен поток" има двойно по-голяма приемателна станция и три компресорни станции с обща мощност 300 MW. OPAL има една компресорна станция с мощност от 96 MW, но преминава през много по-сложен терен. Към това трябва да се добави, че трудът и земята в Германия са доста по-скъпи отколкото в България. Цената на българския участък на "Южен поток" е "малко под 3.5 млрд. евро" по думите на Леонид Чугунов, шеф на инвестиционните проекти на "Газпром". Цената на OPAL - 1 млрд. евро.

Погледнато по този начин, не е чудно, че много енергийни експерти смятат, че строежът на "Южен поток" е умишлено оскъпен, за да се увеличи печалбата за свързаните с властта компании. От това, разбира се, ще пострада България. Тъй като инвестицията е по-голяма, тя ще изплаща по-дълго, а дивидентът ще е по-малък. В същото време фирмите строителки ще реализират солидна печалба (а в "Стройтрансгаз" акционер е и "Газпром") за сметка на българския бюджет.

 image

Защо Брюксел ни обвинява, че „Южен поток“ не се строи според европейските правила?

Едно от основните противоречия около "Южен поток" е натискът на Брюксел газопроводът да спазва европейското енергийно антимонополно законодателство - т.нар. Трети либерализационен пакет. Той беше предложен от Европейската комисия през 2007 г. и влезе в сила през септември 2009 г. Ето защо Европейската комисия смята, че подписвайки през 2008 г. междуправителственото си споразумение с Русия за "Южен поток", България е била напълно наясно с това, че то ще бъде в противоречие с европейското право.

Споразумението изрично нарушава три от основните клаузи на третия либерализационен пакет - доставчикът на газ е и собственик на преносната мрежа, няма възможност за прозрачно определяне на тарифите и капацитетът на газопровода е резервиран изцяло от акционерите в него (вместо 50%). Смисълът на тези три изисквания е да се засили конкуренцията. Ако това се случи, например при електроенергията, клиентите да могат да получават ток не само от НЕК или ЧЕЗ, но и от всички играчи на пазара.

Какво следва?

Единственото решение е това правителство да си подаде оставката, защото изчерпи кредита си на доверие пред Брюксел. От случващото се в момента най-страшното е, че министър-председателят и министър на промишлеността и енергетиката Драгомир Стойнев лъжат най-нагло българският народ и не обясняват истината за спрените пари от Брюксел.  От тези пари ще пострадат най-вече общините, а кой ще им възстанови средствата никой не знае.  Решението на проблема минава единствено през нови парламентарни избори, които да тръгнат да решават проблемите на това. Лично мое мнение е, че политическата ситуация в България е много сложна и Русия тепърва ще играе основна роля в политическият живот на страната!

 
п.с. Явно ДПС също загрижени за външната политика, след като днес са заявили, че искат нови парламентарни избори до края на годината.




Гласувай:
28


Вълнообразно


1. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
05.06.2014 13:36

Орешарски - вън !!!

цитирай
2. megafon - По принцип не го удобрявам
05.06.2014 13:51
tutankhamon661 написа:

Орешарски - вън !!!


управлението, но не бих искал да има парламентарни избори. Не е добре за страната и на нас ни трябва стабилно управление. За съжаление управлението на БСП е прогнило и няма друга алтернатива освен избори.
цитирай
3. asthfghl - ...
05.06.2014 16:32
Източник на втората картинка: http://www.novinite.com/articles/150556/Bulgarian%20Socialists%20Officially%20Name%20Oresharski%20Candidate-PM

Казвай ги тези неща.
цитирай
4. megafon - Специално горе съм написал за теб
05.06.2014 16:52
asthfghl написа:
Източник на втората картинка: http://www.novinite.com/articles/150556/Bulgarian%20Socialists%20Officially%20Name%20Oresharski%20Candidate-PM

Казвай ги тези неща.

, но кой да гледа...И това не е източника!
цитирай
5. dimat - Ами,понеже сте капацитети,
05.06.2014 19:48
обяснете,за каква "диверсификация" става въпрос,чрез "Южен поток",в смисъл,към него да се включвали и други тръби,след като,доколкото ми е известно:
1)Тръбата се финансира САМО от "Газпром";
2)Тръбата идва от Русия,по дъното на морето и така влиза в България.Кой,откъде и как ще се включи в тръбата,някъде по дъното на морето
3)Ако приемем,че се осъществи интерконекторна връзка с Гърция,то не се ли явява "Южен поток" източник за диверсификация,спрямо тръбата от Гърция.В случай,че го няма "Южен поток",тръбата от Гърция не заема ли монополно положение;
4)Ако тръбата на "Южен поток" се запълва изцяло с руски газ,тогава какъв смисъл би имало включване към нея на друга тръба.това би станало,ако по начало тръбата не може да се запълва с руски газ.Това обаче би влязло в противоречие с начина на финансиране.В този случай би трябвало да има и други източници на финансиране.

Лесно е да се реве в угода на нашите западни господари,при това,винаги в наш ущърб.Нека си спомнят големите любители на запада,дали си мръдна и малки пръст същия по време на голямата газова криза.И въобще спомнете си,кога западът и преди всичко ЕС е помагал с нещо на страната ни,освен с водопад от санкции за щяло и нещяло.В същото време, засипа със стотици милиарди евро,безвъздмездно,Гърция.(не са виновни гърците,искали,дали им.)
цитирай
6. megafon - До 5
05.06.2014 22:44
За да не ви цитирам целият отговор, ще пиша по долу.
1. "Диверсификация" означава България да получава газ различен от руският. Например Турция получава и Иран, като от Русия получава около 60%. За разлика от нас Турция в момента има изградени терминали за втечнен газ за доставки и от други страни.
2. Както прочетохте българската част от газопровода е ужасно скъпа. Тя е по-скъпа от газопровода "Опал"и това е основната причина поради, която ЕК даде препоръка, че трябва да се проведат честни и открити търгове. До момента такова нещо в България изобщо не се е случило и няма и да се случи.
3. Южен поток няма заобикаля Украйна. Това е основната идея. Русия и преди и сега не е продавала газа на България по пазарни цени. Например всеки може да си купи барел нефто по борсовата котировка за деня. Не така обаче стои продажбата на газ. България купува най-скъпата газ в ЕС от Русия на цена от 360 долара за 1000 куб. м газ.
4. Никой не реве на западните господари, напротив те искат ние да купуваме по-евтина газ, а не по-скъпа. Когато България се вържи към Турция тогава моментално цената на руската газ ще поевтинее. За мен е странно как ЕС милее повече за България отколкото нашите политици. Всички от БСП включително говорят за печалбата от "Южен поток" ще е около 200 млн. долара, но никой не може да каже със сигурност колко ще бъде. ЕС не е против "Южен поток", а против скъпото му строителство!
цитирай
7. breeze - Няма "ново" правителство.
05.06.2014 23:00
Ако има покажете го.
цитирай
8. megafon - Все още няма.
05.06.2014 23:23
breeze написа:
Ако има покажете го.

Както каза обаче Лютви Местан преброени са дните на сегашното!
цитирай
9. chetohche - ПФУУУ
06.06.2014 02:04
ако нещо може да бъде то ще бъде. засега най евтин е газта от русияя..

http://www.shofior.com/fuel-prices ЗА КВА ТУРЦИЯ БЪЛНУВАШ БЕ ДЕБИЛ НЕМОРАЛЕН И ЛАЙНЯН???

ФАШКИИТЕ ДЕСНИ ДА ГИ ОЧИСТИМ ОТ ЗЕМЯТА

Защо частното не си извоюва сама по-евтина е ефективна държава, железници, магистрали, метро, болници?? Има острови има пустини, да почват. Пък и преди социалната държава, те са имали тази възможност. Хайде поне един град да направят, който да е без администрация и обществени фирми, всичко да е частно и евтино, ефективно, безопасно, направо да имат дефлация – нали я обичат, и тогаваа всички ще се присъединят към тях. http://www.dokumentalni.com/?p=3220
Има комуни много по светът, и те могат без държава, като показват БВП от порядъка на 300 000 долара на човек. Но няма неолиберализъм - дясна утопия, осъществена някъде, дори в един град или пустиня, като покаже че няма нужда от администрация и фирми които да са общи, а всичко да е от взаимна изгода, и да е евтино качествено и безопасно. но комуната не е утопия.


цитирай
10. megafon - До 9
06.06.2014 10:40
Това е последният мираж. Руската газ никога не е била най-евтина и цяната и не се определя по борсови котировки, а по тесни партийни връзки. Изключение правят държавите, които си имат алтернативни доставки. От всички държави в Европа само България няма възможност за доставка на друг газ!
цитирай
11. alexs - Ако има нещо нередно по южен поток ...
06.06.2014 11:40
Ако има нещо нередно по южен поток нека се предоговорят изгодни за България условия а не по принцип да се спира това би било изгодно за бандеровците от Западна Украйна нека България си гледа своя интерес така или иначе си получаваме руска газ защо трябва да минава през Украйна и да зависим от тях нека си решават украинците проблемите....вероятно газпром би бил склонен на някои отстъпки в полза на България иска се политици които мислят за българските интереси а не такива да защитават руските американските и украинските интереси .....ами запада ако мислеше за България щеше да инвестира в черноморски платформи и щяхме да получаваме достатъчно газ от черноморския шелф за диферсификация че и да и да станем износител
Да това правителство трябва да си тръгне но не трябва бивши провалили се отново да се връщат на бял кон!
цитирай
12. megafon - До Алекс
06.06.2014 11:55
Алекс точно това иска ЕС и те не желаят да го спират. ЕС има нужда от "Южен поток", но държат да бъде направен първо по-евтин и съобразен с всички еко норми и стандарти. Не случайно ЕК каза, че не е нормално потокът "Опал", който е много по-сложен за изпълнение от "Южен поток" да струва по-евтино. На ЕС и в частност ЕК много добре им е ясно, че в България са взимани рушвети на поразия. Вижте само карта от вестник "Капитал", за това кои държави как са обвързани с Русия.
http://www.capital.bg/shimg/oo_2284119.jpg
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: megafon
Категория: Политика
Прочетен: 2553076
Постинги: 194
Коментари: 3754
Гласове: 2059
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031