Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2014 16:22 - Готова ли е България за санкции от САЩ и ЕС? Нови шамари за сегашното управление.
Автор: megafon Категория: Политика   
Прочетен: 8618 Коментари: 16 Гласове:
9

Последна промяна: 07.06.2014 16:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Ако до преди няколко години България беше отличник в усвояването на европейски пари през периода 2009 – 2013, то не така стоят нещата. Дойде моментът, в който България е директно заплашена от ЕС и САЩ, че освен парите, които са спрени по програмите „Околна среда”, „Регионално развитие” ще има нови санкции. Новото двадесет е, че ще бъдат спрени парите по програма „Конкурентноспособност” и, че ще бъдат наложени персонални санкции на всички български компании и банки, които вземат участие в строежа на „Южен поток”.  Много неприятно, но факт…

 Повод за това станаха думите на американският посланик в България, която тя публикува в личната си фейсбук страница. Ето и част от събощението, което беше публикувано на официалната страница на посолството:

 „В отговор на действията на Русия в Украйна Съединените щати включиха Стройтрансгаз и нейните клонове в Списъка на САЩ за налагане на санкции срещу определени лица, публикуван на 28 април т.г. Тези санкции забраняват всякакви бизнес отношения от страна на американски граждани със Стройтрансгаз и замразяват капиталите на тази компания в Съединените щати.

 Санкциите са част от по-широките усилия от страна на международната общност да държи Русия отговорна за нарушаване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

 Съветваме българските фирми да избягват да работят с фирми и лица, санкционирани от САЩ. Фирми или физически лица, които предоставят материална подкрепа на Стройстрансгаз, могат също да се окажат под ударите на санкции от страна на САЩ.

 Разбира се, че това съобщение не е особено приятно, защото освен България и ЕС знаят много добре, че имат нужда от руският газ. Една от причините САЩ да иска ограничаването и забавянето на строежа на „Южен поток” е надеждата американските компании да слючат договор с европейски партньори за добиване на газ по тоест така нареченият метод „fracking”.

 Дълбоката истина е, че този договор не е изгоден за България и това го знаят всички в българското правителство. Според последни политически коментари на една от причините, че разкола в пратилеството, е че ДПС е направило рязък завой към западните европейски партньори, докато БСП държи твърд курс към Русия. Това между впрочем е единственото твърдо решение, което това правителство е взела за едногодишният си мандат на управление.

 В момент на икономическа криза в България, прогресивно разстяща дупка в държавният бюджет, падаща събираемост на приходите и вземането на нов заем от 1.5 млрд. евро на фона с икономически санкции наложени върху най-силните български фирми поставят нашата икономика не в състояние на позиция партер, а направо в директна смърт. Само до момента парите по спрените програми са на стойност около 3 млрд. лева. Тук е мястото да се спомене, че част от парите са платени от държавният бюджет (това е условие по програмите), а сега програмите са спрени.

Защо „Южен поток” не е печеливш за България?

 

1. По договора, който е подписан има много неизвестни. ЕК се произнесе и каза, че обявените цени са много високи и той не е изгоден. Никой не знае крайната цена. Някои казват, че е около 3.5 млрд. евро, но по-скоро се счита, че реалната е 3.8 млрд. евро без ДДС. Цената на проекта е важна,тъй като от нея ще зависи каква ще бъде печалбата на Българския енергиен холдинг.Колкото е по-висока първоначалната инвестиция, толкова по-висок ще бъде рискът акционерите да не получат дивидент. За „Газпром“ това не е проблем - руската компания ще прибере част от печалбата от самия строеж (газовият гигант е акционер в основния изпълнител - руската „Стройтрансгаз“) и след това ще печели от продажбата на природния газ. Инвестицията на БЕХ обаче трябва да се изплаща от евентуалните дивиденти.

 

2. Българското правителство умишлено заблуди ЕС, че препоръките ще бъдат взети под внимание. Лично министър-председателят потвърди при срещата си Барозу, че всички забележки ще бъдат коригирани. Нищо такова не се получи, напротив подписа се договор за започването на строежа.

 

3. Кабинетът излъга, че няма да има санкции. Не само, че няма да има ами такива шамари ще ядем, че българската икономика може отново да влезне в дълбока икономическа криза заедно с международна изолация, от които връщането назад ще бъде много трудно.

 

Настъпва голяма „веселба”

 

Последният слух, който се появи в американските медии е, че кредитният рейтинг ще ни бъде понижен някъде около 13 юни. В немските медии открито се появиха официални документи от немското разузнаване, че Москва директно пише закони в България и упражнява пълен контрол върху правителството. Нека да добавим и финансовото здраве на държавата, което се влошава, проблема с ЕРП-тата, защото кризата там също се задълбочава ще очакваме едни много „весели месеци” в, които България и Господ да слезне на земята няма да може да и помогне.

 

Какво трябва да се направи?

 

Лично мое мнение е, че сегашното правителство е изчерпало своят кредит на доверие и спешно парламента трябва да гласува оставката на правителството и президентът да назначи служебно. Проектът „Южен поток” трябва да бъде замразен докато не се изпълнят условията на ЕС като и цената да бъде напълно коригирана. Новото правителство ще бъде изправено пред множество проблеми възстановяване на доверието на европейските партньори, пускане на парите по спрените програми. Някой задава ли си въпроса, че Бургаската община ще фалира заради спрените пари от 150 млн. евро по програма „Регионално развитие”. Но пък имаме заем от 1.5 млрд. евро. Страхотно!

 

Знаете ли най-жалкото е, че ЕС и Барозу са по-загрижени за българската икономика отколкото българските ни политици. Ще завърша краткото си експозе с дефиницията за глупака: „Да знаеш истината, Да виждаш истината,но все пак да вярваш на лъжи.”

п.с. Докъде стигнахме, а? Копаем дъното и от държава сочена за пример станахме нарицателно на троянски кон в ЕС.




Гласувай:
14


Вълнообразно


1. getmans1 - Срамуваме се да си признаем как елементарно ни вкараха в техния коловоз с празното дърдорене на русофило и фобски теми а самата БСП реве че заради това е загуби
07.06.2014 17:15
След 25.05. ще ви се повръща !

Така ще ви се повръща, че отърване няма да има поне няколко години, такъв ще е махмурлука от Руско -Украинската водка !

Разбирам и съчувствието, и подкрепата ви но не разбирам наивноста ви!
В случая малко национален егоизъм няма да ви е излишен!
/това го писах десет дни преди изборите, с пълното съзнание че ни се готви номер/


цитирай
2. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
07.06.2014 19:45

Друг път поне е имало премиер, чиято дума се е чувала - най-малкото в собствената му партия.

Този път няма. Орешарски е трагична гледка.

цитирай
3. germanwoman - даваЙ Решения Жоре, не сАмо чаРш...
07.06.2014 21:09
даваЙ Решения Жоре,
не сАмо чаРшаФи......
цитирай
4. megafon - БСП пожертва
07.06.2014 21:18
tutankhamon661 написа:

Друг път поне е имало премиер, чиято дума се е чувала - най-малкото в собствената му партия.

Този път няма. Орешарски е трагична гледка.


Орешарски така както навремето го направи с Жан Виденов. Подиграха се с него. И за всичко това е виновен Сергей и Моника.
цитирай
5. planinitenabulgaria - Това правителство е поставено в режим на изчакване
07.06.2014 22:13
на подръпване на конците му от Центъра. Предстои изиграване на последната му карта - тази с тръбата, заради която може да ни изключат от ЕС. Възможно е кукловодите им да пощадят троянския си кон. Тази е причината да остане правителството още неопределено време. Лошото е че не само неговото статукво ще решат кукловодите му, а това на България. Защото след изключването ни от ЕС директно влизаме в Евразийския. Това сега е голямата игра, това е и причината за контрапротестите срещу президента и подмяната му със заместничката му и тя трянски кон в президентството....
цитирай
6. megafon - И аз си го мисля това и ме е страх
07.06.2014 22:28
planinitenabulgaria написа:
на подръпване на конците му от Центъра. Предстои изиграване на последната му карта - тази с тръбата, заради която може да ни изключат от ЕС. Възможно е кукловодите им да пощадят троянския си кон. Тази е причината да остане правителството още неопределено време. Лошото е че не само неговото статукво ще решат кукловодите му, а това на България. Защото след изключването ни от ЕС директно влизаме в Евразийския. Това сега е голямата игра, това е и причината за контрапротестите срещу президента и подмяната му със заместничката му и тя трянски кон в президентството....

само си представя какво може да се случи. Може би в този случай ще се замисля да имигрирам и аз....
цитирай
7. ok3223 - Мисли ли мегафон? Може ли? ...
08.06.2014 11:21
Значи да не строим ние, а турците(такава заявка има от тяхна страна, затова ДПС даде отбой и им помага). Значи турците да построят Южен поток, да прибират те транзитните такси, и ние да сме зависими и послушни, защото, ако не слушкаме, могат да ни спрат газта, моментално и те посред зима.
И ни да се оплачем на Арменския поп. Така ли?
УКРАИНЦИТЕ НЯМАТ ПАРИ И НЕ ПЛАЩАТ ЗА ДОСТАВЕНИЯ И УПОТРЕБЕН ОТ ТЯХ РУСКИ ГАЗ. Задлъжнели са с много милиарди, някъде около 5-6 милиарда, и не могат, а и не искат да намерят начин да си платят НАТРУПАНИТЕ ДЪЛГОВЕ. Искат да изнудят някак Русия да ги снабдява с газ на занижени цени, дори и безплатно ... понеже тръбопроводите минават през тяхна територия, и могат да правят с тях каквото си искат.
По миналата година точеха, крадяха газ с милиони кубици, и след многократни предупреждения Русия спря газта и пострадаха много страни посред зима, включително и НИЕ ОСТАНАХМЕ БЕЗ ГАЗ НА СТУДЕНОТО.
ЗА ДА НЕ СЕ ПОВТОРИ ТОЗИ СЦЕНАРИИ, НИЕ И РУСНАЦИТЕ СТРОИМ ТОЗИ ЮЖЕН ПОТОК.
За да имаме сигурни и стабилни доставки на газ, защото тръбите минават през наша територия, и да спечелим няколко десетки милиона ОТ ТРАНЗИТА НА ГАЗ.
НЕЩО НЕРЕДНО ДА ИМА В ТОВА?
цитирай
8. podvodni - ". . . . . ЕС и Барозу са по-за...
08.06.2014 11:22
".....ЕС и Барозу са по-загрижени за българската икономика ......"
Те това изби рибата.
Цялата статия може да хване дикиш, но този израз, просто, зговняса цялата история. Няма начин нито Барозу нито ЕС като цяло да бъдат загрижени за нашата икономика. През 2012 година, когато се чуха призиви за разследване на нарушенията на ЕРП-тата и евентуалното им отнемане на лиценца, същият този Барозу, чрез нарочно изказване, предупреди България м никакъв случай да не посяга на ЕРП-тата и даде гаранции на Чехия, Астрия и Германия, че техните интереси ще бъдат гарантирани.
цитирай
9. getmans1 - Един „тънък“ момент:
08.06.2014 11:55
Да приемем че в Черно море се открие така чакания газ, ще плащаме ли да си го транспортираме по гЪзопровода на Стойнев става въпрос за вътрешна употреба или „дай Боже“ за износ?
От това което съм прочел за такъв вариант и дума не става!
цитирай
10. dimat - megafon,как може да си такъв галфон!
08.06.2014 15:49
Може ли да съществува такова малоумно създание,пръкнало се даже от пропадналата ни образователна система.Или работата е друга - просто си се продал на западните ни господари.

За тези 25 години слугуване на запада би трябвало всеки средно интелигентен човек,да разбере че,НАС ВИНАГИ НИ ШАМАРОСВАТ.ВИНАГИ.САМО,ЧЕ ПОД РАЗЛИЧНИ ФОРМИ.

кОГАТО СМЕ ЗАЛЕПЕНИ ВЕНДУЗНО ЗА ЗАПАДНИТЕ ЗАДНИЦИ И ИЗПЪЛНЯВАМЕ БЕЗПРЕКОСЛОВНО ЗАПОВЕДИТЕ ИМ,САМОТО ИЗПЪЛНЕНИЕ Е ПО СЪЩЕСТВО ШАМАРОСВАНЕ.Така беше при управлението на любимият ти Тиквоч и неговия пророк,Хер Флик.Би трябвало да разбереш и още нещо - "усвояването" на еврофондове е награда за послушание,а не средства получени,за развитието на "дребния и среден бизнес".Така,че,по-голямото "усвояване",означава,по-раболепно послушание.
Когато,обаче, послушанието е по-слабо изразено,следват директни шамари.НО,ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ,"ЕВРОФОНДОВЕТЕ"(ЧАСТИЦА ОТ ОТКРАДНАТОТО ОТ НАС),не стигат до обикновения българин,с много малки изключения.И ВИНАГИ,ВИНАГИ,ЗАПОМНИ,ЕВРОФОНДОВЕТЕ СА ЧАСТ ОТ ОГРАБЕНОТО РЕАЛНО БОГАТСТВО ОТ СТРАНАТА И НАРОДА НИ И НИ СЕ "ДАВАТ" КАТО ЗАРОБВАЩО СРЕДСТВО.Оставени да разчитаме основно на тези "еврофондове",означава,сами да се заробваме все повече и повече,не разчитайки, на развитието, на собствената си икономика.
цитирай
11. vencivaleri1951 - То не е лошо и да помисли човек преди да мегаЛфонира нещо
08.06.2014 15:50
"САЩ ще ни наложи икономически санкции"

Как , като каква и защо ще ни налага санкции. Янките са наложили санкции на Куба например. Това значи ли, че не можем да пием кубински вермут, ром...да ядем техни плодове, захар...
След това търгът със Стройнсгаз е далеч преди санкциите. Защо не наложат санкции на Франция която продава на Русия супермодерни кораби/Най спокойно може да бъдат използвани среущу Украйна/, Защо не санкционират Италия, Австрия, Унгария които са съучередители също на "Южен поток" ? България е най лесно, защото сме слаби и мегафонирани:)
И накрая ако Русия ни наложи санкции какво би се получило?
Например престанат да подават петрол за рафинерията, касети с ядрено горива за централата, газ потръбата..
И с какво газът минаващ през Украйна или както е тръгнало през Турция ще е по изгоден за нас отколкото ако директно го получаваме от Русия? Ето на последното ако някой даде позитивен отговор ще е без конкуренция фаворит за Нобелова премия по икономика.

Ако намерим газ в достатъчни количества, та да изнасяме ще кажа: -Дай Бог и едва ли ще имаме проблем да се договорим със съучередителите
цитирай
12. megafon - Ако беше доката четеше и мислеше върху
08.06.2014 17:26
ok3223 написа:
Значи да не строим ние, а турците(такава заявка има от тяхна страна, затова ДПС даде отбой и им помага). Значи турците да построят Южен поток, да прибират те транзитните такси, и ние да сме зависими и послушни, защото, ако не слушкаме, могат да ни спрат газта, моментално и те посред зима.
И ни да се оплачем на Арменския поп. Така ли?
УКРАИНЦИТЕ НЯМАТ ПАРИ И НЕ ПЛАЩАТ ЗА ДОСТАВЕНИЯ И УПОТРЕБЕН ОТ ТЯХ РУСКИ ГАЗ. Задлъжнели са с много милиарди, някъде около 5-6 милиарда, и не могат, а и не искат да намерят начин да си платят НАТРУПАНИТЕ ДЪЛГОВЕ. Искат да изнудят някак Русия да ги снабдява с газ на занижени цени, дори и безплатно ... понеже тръбопроводите минават през тяхна територия, и могат да правят с тях каквото си искат.
По миналата година точеха, крадяха газ с милиони кубици, и след многократни предупреждения Русия спря газта и пострадаха много страни посред зима, включително и НИЕ ОСТАНАХМЕ БЕЗ ГАЗ НА СТУДЕНОТО.
ЗА ДА НЕ СЕ ПОВТОРИ ТОЗИ СЦЕНАРИИ, НИЕ И РУСНАЦИТЕ СТРОИМ ТОЗИ ЮЖЕН ПОТОК.
За да имаме сигурни и стабилни доставки на газ, защото тръбите минават през наша територия, и да спечелим няколко десетки милиона ОТ ТРАНЗИТА НА ГАЗ.
НЕЩО НЕРЕДНО ДА ИМА В ТОВА?

това, което съм напила, а не върху това, което ти ще напишеш нямаше да ми пишеш сега глупости. Никой не е против "Южен поток". Всички го искат включително и аз, но за разлика от теб на евтина цена, за да можем да печелим. При сегашният договор България ще печели пари на кукуво лято. Ново двадесет е, че ако ще печелим ще е чак след 30та година на потока. За разлика от теб аз мисля за тази държава или поне нещо правя, а ти просто искаш нещо да се направи без да оценяваш, че риска е само за нас.
цитирай
13. megafon - Точно те са доста загрижени, защото
08.06.2014 17:28
podvodni написа:
".....ЕС и Барозу са по-загрижени за българската икономика ......"
Те това изби рибата.
Цялата статия може да хване дикиш, но този израз, просто, зговняса цялата история. Няма начин нито Барозу нито ЕС като цяло да бъдат загрижени за нашата икономика. През 2012 година, когато се чуха призиви за разследване на нарушенията на ЕРП-тата и евентуалното им отнемане на лиценца, същият този Барозу, чрез нарочно изказване, предупреди България м никакъв случай да не посяга на ЕРП-тата и даде гаранции на Чехия, Астрия и Германия, че техните интереси ще бъдат гарантирани.

покрай българската идиощина и сигурността на ЕС ще пострада. Аз лично не ми трябва втори поток, чиято цена ще е по-скъпа от сега. Не ми трябва и сега България купува най-скъпият газ от приятелска Русия......в кавички обаче!
цитирай
14. megafon - И така да е.
08.06.2014 17:31
dimat написа:
Може ли да съществува такова малоумно създание,пръкнало се даже от пропадналата ни образователна система.Или работата е друга - просто си се продал на западните ни господари.

За тези 25 години слугуване на запада би трябвало всеки средно интелигентен човек,да разбере че,НАС ВИНАГИ НИ ШАМАРОСВАТ.ВИНАГИ.САМО,ЧЕ ПОД РАЗЛИЧНИ ФОРМИ.

кОГАТО СМЕ ЗАЛЕПЕНИ ВЕНДУЗНО ЗА ЗАПАДНИТЕ ЗАДНИЦИ И ИЗПЪЛНЯВАМЕ БЕЗПРЕКОСЛОВНО ЗАПОВЕДИТЕ ИМ,САМОТО ИЗПЪЛНЕНИЕ Е ПО СЪЩЕСТВО ШАМАРОСВАНЕ.Така беше при управлението на любимият ти Тиквоч и неговия пророк,Хер Флик.Би трябвало да разбереш и още нещо - "усвояването" на еврофондове е награда за послушание,а не средства получени,за развитието на "дребния и среден бизнес".Така,че,по-голямото "усвояване",означава,по-раболепно послушание.
Когато,обаче, послушанието е по-слабо изразено,следват директни шамари.НО,ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ,"ЕВРОФОНДОВЕТЕ"(ЧАСТИЦА ОТ ОТКРАДНАТОТО ОТ НАС),не стигат до обикновения българин,с много малки изключения.И ВИНАГИ,ВИНАГИ,ЗАПОМНИ,ЕВРОФОНДОВЕТЕ СА ЧАСТ ОТ ОГРАБЕНОТО РЕАЛНО БОГАТСТВО ОТ СТРАНАТА И НАРОДА НИ И НИ СЕ "ДАВАТ" КАТО ЗАРОБВАЩО СРЕДСТВО.Оставени да разчитаме основно на тези "еврофондове",означава,сами да се заробваме все повече и повече,не разчитайки, на развитието, на собствената си икономика.

Ние сме малка държава и не можем да провеждаме самостоятелна политика. На всичкото отгоре сме бедни. По-добре да слушаме ЕС, защото дават пари, а руснаците само ни пляскат... И благодарение на парите от ЕС България се съвзе. Давам ти за пример Стара Загора. Знаеш ли колко е общинският бюджет там? Близо 450 млн. лева, а знаеш ли колко пари идват от държавата и от ЕС? От държавата са само 10 млн. лева, всичко друго е от съюза....
цитирай
15. megafon - Вие все едно
08.06.2014 17:44
vencivaleri1951 написа:
"САЩ ще ни наложи икономически санкции"

Как , като каква и защо ще ни налага санкции. Янките са наложили санкции на Куба например. Това значи ли, че не можем да пием кубински вермут, ром...да ядем техни плодове, захар...
След това търгът със Стройнсгаз е далеч преди санкциите. Защо не наложат санкции на Франция която продава на Русия супермодерни кораби/Най спокойно може да бъдат използвани среущу Украйна/, Защо не санкционират Италия, Австрия, Унгария които са съучередители също на "Южен поток" ? България е най лесно, защото сме слаби и мегафонирани:)
И накрая ако Русия ни наложи санкции какво би се получило?
Например престанат да подават петрол за рафинерията, касети с ядрено горива за централата, газ потръбата..
И с какво газът минаващ през Украйна или както е тръгнало през Турция ще е по изгоден за нас отколкото ако директно го получаваме от Русия? Ето на последното ако някой даде позитивен отговор ще е без конкуренция фаворит за Нобелова премия по икономика.

Ако намерим газ в достатъчни количества, та да изнасяме ще кажа: -Дай Бог и едва ли ще имаме проблем да се договорим със съучередителите


падате от Марс? Не сте ли научили за толкова години съзнателен живот, че в политиката само малките и бедните ядат шамарите. Историята се пише от силните. А като ви чета писаниците, вие направо сте като зомбиран. Какви санкции да ни наложи Русия? На какво, че не сещам нещо аз? Вие знаете ли, че стокообмена ни с Русия е нищожно малък. Русия почти нищо не произвежда освен продукти свързани с нефт, газ и техните производни и са на 8мо в света. От началото на санкциите до сега за загубили около 350 млрд. евро и сигурно вече няма да са и в топ 10 на световните икономики със сигурност. Ако Русия ни сложи санкции ние някак си с нефта и газа ще се оправим. Обаче искам да ги видя как те ще се оправят с евтините медикаменти, защото 1/3 от тях са внос от България. Да сте чували за други газопроводи?
цитирай
16. dimat - А някой може ли да обясни,
30.11.2015 00:11
"Патокът,"нахедрване в ЕС",колко е печеливш и до какъв гъз на географията и до кое дъно докара Тъпландия?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: megafon
Категория: Политика
Прочетен: 2552906
Постинги: 194
Коментари: 3754
Гласове: 2059
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031