Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2021 21:52 - Eкспериментът Слави продължава – кой дърпа конците?
Автор: megafon Категория: Политика   
Прочетен: 35597 Коментари: 5 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
След като ИТН официално спечели вторите парламентарни избори в България и народът трепнеше в очакване на поредния „месия“, който ще ни „оправи и спаси“ от поредното управление на ГЕРБ.  За съжаление, реалността се оказа съвсем различна, но нека да направим един малко по-различен прочит на ситуацията около нас.

От историческа гледна точка, след падането ни под османско иго, българинът цял живот е разчитал на външна подкрепа, която да му помогне да го освободи и да му върне така жадуваната свобода. Основното решение да си решим проблемите не идва от нас самите, а чакаме някой отвън да дойде и да ги разреши вместо нас. Такава ни е народопсихологията, а когато това стане факт да му се кланяме до земята и до живот да му правим поклони. 

След 1989 година, в политическият живот на България се появиха най-различни всевъзможни „месии“, то не беше Иван Костов, то не беше Царят, то не беше Бойко Борисов. Всеки политик, който притежаваше малко харизма, дар слово и има „стойка“ бързо бе оприличаван от народа като „месията, той ще ни спаси и ще ни напълни джоба, ще ни избави от мизерията“. И ситуацията в България следва логическите процеси и след Бойко Борисов, идва Слави Трифонов, който е поредният „мисия“. Ще напиша специално статията за разликите и приликите между Бойко Борисов и Слави Трифонов, не това е тема на сегашната статия.

 

Да се върнем на Слави Трифонов новият „месия на българите“. Какво знаем за него?

Това е истински шоумен в буквалният смисъл на думата. Човек, който винаги е бил в страни от политиката и многократно е заявявал в своето си шоу, че той от политика не разбира и че никога няма да се занимава с нея. Ние помним, че точно неговото шоу беше най-гледаното в България в продължение на няколко десетилетия и на доста политици е било плацдарм за навлизане в българският политически живот. Веднага се сещам за Цветан Цветанов и Бойко Борисов и да не забравяме, че те питаеха изключително топли чувства по между си и Слави няколко пъти ги е канил угоднически. Къде се пропукаха отношенията им? Според Бойко Борисов когато е станал кмет на София, Слави е искал да закупи тревна площ от „Софийски имоти“ и да построи жилищна сграда и е получил отказ. Дали това е така, ние не знаем със сигурност освен личният коментар на Бойко Борисов по въпроса, че това е причината да развалят задругата.

Слави Трифонов е изключително успешен шоумен, който се радваше на няколко милиона публика ежедневно. Това специално за нашата държава е изключително силна аудитория, цели поколения израснаха с неговата музика. Това между другото е и единственият български музикант в България, който е събирал над 50К души на концерт.  Това е нещо изключително за нашият музикален пазар, защото той не се слави изключителна сила и ние знаем, че нашите музиканти не особено заможни хора. С музика в България, човек трудно може да се издържа като изключим още няколко певци, които са много далече от финансовото състояние на Слави. Така във времето феновете на Слави се превърнаха в неговата сила, а тази сила той успешно успя да я наложи като коректив на българският политически модел. Много умело успя да подходи към българският зрител и да спечели неговото доверие. Какво по-хубаво от това? Да имаш най-гледаното шоу в страната, с най-разнородната публика, с най-скъпите рекламодатели и най-големите концерти. Това е невероятна сила, която той я материализира в политически модел. До тук отговарям на въпроса, как Слави успя да спечели толкова много гласоподаватели. Между другото друг подобен случай е президентът на Украйна – Зеленски, където се оказа също толкова лесно да спечелиш властта и изключително трудно да я управляваш тази власт и от успешен комедиант да се превърнеш в успешен политик. За момента за мен Зеленски не се справя изобщо, напротив успя изключително трайно да закопае Украйна в още по-дълбока криза.

При първите парламентарни избори, които Слави спечели предложи за министър – председател шахматистката Антония Стефанова, перфектен човек, който се е доказал в спорта, но това ще го превърне ли в успешен политик? Едва, ли. Практиката показва точно обратното. При вторите парламентарни избори нещата стояха малко по-добре и Слави представи едно различно управление от съвсем различни млади хора, които за първи път излизат на политическата сцена с малки изключения. Да, обаче тези кадри ли са новите, неопетнените от българската политическа сцена? Не, разбира се. Това беше поднесено, защото трябваше да бъде поднесено. Слави, много добре знае, че няма да управлява, а и не иска да управлява България. Самият той каза, че не иска бъде нито министър-председател, нито депутат. Тогава, как този човек може да носи политическа отговорност за своите дела и постъпки? Нали не си мисли, че това е поредното шоу, на което той е лицето, а сценаристите са съвсем различни хора. Бяха ли употребени въпросните лица от Слави Трифонов? Да, те бяха употребени и захвърляни в същото забвение откъдето бяха дошли, така както се случи с Антония Стефанова.

Какво цели Слави това е по-интересното?

Лично за мен има два пътя, по който ще се върви и ще се играе до последно. Първо идеята е не Слави Трифонов да управлява в момента, а да се удължи законно мандата на сегашното правителство ръководено от Румен Радев. Дали Слави играе с Румен Радев. Да, вече съм убеден от днешният му коментар, че ГЕРБ трябва да се изчегърка и че това е най-лошото зло, което е сполетяло България. Аз примерно не съм съгласен от гледна точка на макроикономическите показатели и БВП на страната и това, което се случи с нейното развитие. Не казвам, че ГЕРБ са невинни, далече съм от тази мисъл, но дали са най-голямото зло, което е сполетяло България. Твърдо мисля, че не са. Кое е най-голямото зло? Първо за мен най-голямото зло е Сокола, това е един изключително блестящ политик, който притежава изключителна финансова мощ в страната и винаги прави това, което иска без да се съобразява кое правителство е начело. Неговата игра си е негова и той винаги си получава неговото. Той е вечен и не сменяем, просто премина в сянка и си гарантира спокойствие, че няма да му се случи нищо лошо.  Гениална постъпка да си инсценира убийството по време на заседание на ДПС. Този ход му гарантира, че до живот ще бъде пазен от НСО. Второто зло е БСП с техните определени кръгове, които раздадоха куфарчетата и които създадоха силовите групировки. Третото зло е Иван Костов, който не успя да проведе успешна масова приватизация. Четвъртото зло е царят Симеон Сакс-Кобуроготски, не само че управи себе си за 800 дни, но и доста други кръгове се създадоха, които продължават да мажат дебело на филията вече 20 години. И тук подреждам на пето място, но не последно Бойко Борисов. Никога не е хубаво за политическият живот на една държава, дадена партия, политическа личност да преяжда с власт. Никога, те почват да се израждат и да си мислят, че властта им принадлежи доживотно и че те са богоизбрани. Нищо подобно. Идва в момента, в който буквално се „осират от преяждане с власт“.

Да се върнем отново на Слави Трифонов и неговата игра? Каква е всъщност тя? Според мен на първо място е да се намери бърз реваншизъм срещу ГЕРБ и на всяка цена. Как? Бърза подмяна на техните кадри независимо дали са били политически обвързани или просто са гравитирали около тях. След като това се случи и сме убедени, че е факт и е извършено от правителството на Румен Радев, ще преминем към стъпка две, а това са поредните парламентарни избори. До тогава ще „изчегъртваме“  ГЕРБ по всевъзможни начини. В крайна сметка целта оправдава средствата, властта винаги е сладка пък в България тя е подплатена и с финикийски знаци. Какво по-добре от това 2 в 1. Моето виждане е, че ако може да се продължава играта на котка мишка до избори 2 в 1 – за парламент и президент. Това би било най-добре. Да, обаче ние като избиратели трябва да си зададем въпроса „България шоуто на Слави Трифонов ли е?“. Ние какви сме? Лукови глави, сеирджии, избиратели? Какво искаме? Да ни управляват или да гледаме шоу, в което всички сме губещи, печелившите са само тези дето са кукловодите? Може ли, Слави Трифонов да управлява. Категорично не и това стана ясно за интелигентните хора в България. Да не споменавам, че се забърка и в скандал с френски журналист относно ЛГБТ. В едно интервю Васил Божков каза, че партията на Слави отдавна не е негова, а той просто е фасадата и кукловодите са други. Да, обаче докато избирателите се плюят взаимно и в държавата цари пълен хаос времето си лети и часовника тик-така. Временното правителство не може да взима решения, за които не може да носи политическа отговорност. По това време в нормалните държави се прави проектобюджета за следващата година, той се вкарва за дискусия в парламента и се подлага на коментари. Да ама не. Ние нямаме изготвен бюджет, камо ли да се вкара в парламента да се подложи на дискусия и да се гласува. Кой ще носи отговорността за него? Временното правителство ли? Ами не може, няма такива правомощия. Временното правителство е като министър без портфейл. Слави утре ще отиде в небитието, ще се извини в ефир и ще приключи своята политическа кариера, а хората ще продължат да му слушат музиката и да му пълнят стадионите.  Той неговата роля на живота си я изигра, за сметка на избирателите. Дали е редно или морално, това го оставям на вас, читателите. Трета стъпка ще бъде се удължи възможно дълго управлението на временното правителство и при възможност да стане постоянно, в случай че парламента го гласува. Може ли да се случи? Да, възможно е, все пак България е държавата на неограничените възможности и на избирателите с най-къса памет. Дали все пак Слави ще успее при следващите избори да създаде правителство? Има няколко варианта:

-първи вариант още по-ниска избирателна активност и Слави печели изборите за пореден път с по-голям процент депутати и прави широка коалиция с ДСБ и Мутри вън, въпреки че твърдо заяви, че няма да го прави. Да не забравяме, че до сега за избори сме дали десетки милиони, но едновременно с това българина събира капачки, щото няма пари за детска апаратура, линейка и т.н. Уникален ход от страна на избирателите.

-втори вариант малко вероятен, но съществува Слави печели изборите и има мнозинство и прави правителство.

-трети вариант доста възможен избирателя гласува за ГЕРБ, която успява да си мобилизира електората и прави широка коалиция и управляват още един мандат криво-ляво.

-четвърти вариант, но водещ в момента изчегъртване на ГЕРБ с подкрепата на Румен Радев и лично той за мен седи зад проекта Слави Трифонов и най-вероятно висшите кръгове на БСП/ДПС. Тоест гласува за Слави и получаваш кадри на БСП и ДПС.

Дали Слави Трифонов е добро решение за България? Лично мое мнение е, че не политиката не е шоу за егоцентрици и хора, които са скарани с дипломацията. Слави като шоумен е изключително успешен, но нека да припомним, че байганьовщината в него, с която е закърмен е преобладаваща. Лично за мен, ние българите нямаме време за игрички на котка и мишка, ами имаме нужда от стабилни политици, на които да им набиваме ежедневно канчетата и да ги пляскаме с пръчката през ръцете, когато искат да бъркат в кацата с меда. Ние имаме нужда от широка коалиция, която да е скрепена с тънка копринена нишка и да се държи на умението да се правят правилни политически решение взети навреме и без излишни скандали. А, Слави трябва да се върне там откъдето си дойде, защото то се видя, че нито има политическа програма, нито има уважение към тези, които го избраха на власт. А представете си, че Слави ни управлява четири години? Както казва българският народ „цървула трандафор не става“.

 




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. krumbelosvet - Славе нема здраве. Като че се друса.
16.07.2021 03:50
Но защо намеси всички българи с неква "народопсихология"?
НИКОЙ народ не се е освободил САМ от Османската империя. Н И К О Й. Но след освобождението ЦЕЛИЯТ НАРОД показа чудеса от енергия, родолюбие и храброст. Проиграни хазартно (или злоумишлено) от Фердинанд, доведен от неудачника Стефчо, знаме до днес на руфоби и антикоми.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Отговорът на въпроса Ви е еднозначен!
17.07.2021 02:42
Радев, най-голямото зло за Българпия след 1989 г.
На фундамента на опростачените от Слави той разми гласовете на електората, направи излорите ненужни, което е равносилно на изборен преврат. И сега управлява еднолично, зад паравана на Слави, Мая и Иванов. Целта му е да превърне България в олигархия, да ни извади от ЕС и НАТО. По този път той се нуждае от опростачмените от Слави електоратники, защото иска да смърдиоще един мандат.
цитирай
3. megafon - Защото цял живот чакаме помощ от вън.
17.07.2021 15:59
krumbelosvet написа:
Но защо намеси всички българи с неква "народопсихология"?
НИКОЙ народ не се е освободил САМ от Османската империя. Н И К О Й. Но след освобождението ЦЕЛИЯТ НАРОД показа чудеса от енергия, родолюбие и храброст. Проиграни хазартно (или злоумишлено) от Фердинанд, доведен от неудачника Стефчо, знаме до днес на руфоби и антикоми.

Промяната ще дойде тогава, когато ние си променим мисленето и самите ние разбираме, че с тези политици ще се оправим. Слави е по-авторитарен и от Бойко. За момента той показа, че не може да преговаря и не го интересува какво иска българският народ.
цитирай
4. megafon - Не знам дали е най-голямото зло, но определено неговите интереси са лични, а не на обществото.
17.07.2021 16:00
planinitenabulgaria написа:
Радев, най-голямото зло за Българпия след 1989 г.
На фундамента на опростачените от Слави той разми гласовете на електората, направи излорите ненужни, което е равносилно на изборен преврат. И сега управлява еднолично, зад паравана на Слави, Мая и Иванов. Целта му е да превърне България в олигархия, да ни извади от ЕС и НАТО. По този път той се нуждае от опростачмените от Слави електоратники, защото иска да смърдиоще един мандат.

цитирай
5. ka4ak - Активна Vladimir Kachaklievhale 7 април 2020 г. · Споделено с: Публично Публично · РАДЕВ,МАХНИ ФУРАЖКАТА!!!БЪЛГАРИЯ НЯМА НУЖДА ДА ПРИЗОВАВАТЕ KЪМ ТЕРОРИЗЪМ!!!
22.07.2021 21:42
23.06.2013 22:39 - Защо смятам,че тези протести са съизмерими със събитията в ГДР,УНГАРИЯ,ЧЕХОСЛОВАКИЯ,ПОЛША,ДОКАТО БЯХМЕ В СОЦ.ЛАГЕРА?!!!
Автор: ka4ak Категория: Политика
Прочетен: Коментари: Гласове: 21



Това са първите протести,на СВОБОДНИ граждани,ИЗЛЕКУВАНИ от изкуствената болест на предишния строй!!!:)))

Обидно е,но за съжаление,Това е ИСТОРИЧЕСКИЯ ФАКТ!!!

Защо чак сега се случваТ?

Смятам,че няма нормални хора,които да смятат,че Конституцията ни,не е продукт на комунистите!:(

Но,след като е основния закон на Републиката ни,НЕКА Я СПАЗВАМЕ!!!:)))

Естествено и очевадно е,че Съдът и Прокуратурата изобщо не се деполитизираха!:(((

Конституционните Съдии,трябва да бъдат съдени,КАТО НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!!!

Защото те позволиха да се регистрира ДПС,като партия,което роди и АТАКА,като партия!:(((

Две Гибелни за България партии!!!:(((

Най гибелната БСП, изрично не се разграничи с престъпния режим на комунистите,а гордо заявява,че е наследник на престъпниците,следователно и тя няма никакво основание,да съществува като партия,а още по малко,да участва в политическия живот на България,камо ли да го ръководи?!!??:((

Изходът е незабавна оставка на измисленото правителство на Орешарски!!!:)))

Приемане на изборен закон!!!/ВМЕСТО МОТАНЕ,ДО КРАЯ НА СЕДМИЦАТА СЕ ГЛАСУВА ЗАКОН ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ,С ВЪЖМОЖНОСТ И ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ,КАТО ЗА МОДЕЛ СЕ ВЗИМА,ДЕЙСТВАЩ ЗАКОН ОТ ДЪРЖАВИТЕ В КОИТО,ТО Е ФАКТ!!!/

Вместо вой,моля вижте как направихме Търновската Конституция!!!:)))

Това е от мен!!!:)))

Бъдете ЗДРАВИ и СВОБОДНИ!:)))

Здравейте в свободната зона на Блог.бг.Обяснявам за зоната.Никога не трия коментар!Няма модерация!Единствено автора на коментара може да го махне!
ЗА ТЕЗИ КОИТО НЕ ЗНАЯТ!
НИКОГА НЕ БИХ ПУБЛИКУВАЛ НЕЩО КОЕТО СТЕ СПОДЕЛИЛИ С МЕН НА ЛИЧНИ!

...прочети поста,пак,ПЪК МОЖЕ И ЧУДО ДА СТАНЕ,да вземе да ти светне!!!:))) КОПИ ПЕЙС на ЕСТОНИЯ и ПИМПИРЕВ е ГЛАСУВАЛ.....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: megafon
Категория: Политика
Прочетен: 2552683
Постинги: 194
Коментари: 3754
Гласове: 2059
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031