Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2012 10:53 - Салафизмът в България е все по-широко разпростанен
Автор: megafon Категория: Политика   
Прочетен: 22657 Коментари: 40 Гласове:
7

Последна промяна: 11.10.2012 12:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Що е то салафизъм? Салафизъм (от арбски «سلف» - предтечи, предшественици) е сунитско течение в исляма. Неговите последователи се обявяват срещу елементите (нововъведения, на арабски „бидат“), привнесени в Исляма от други религии или философски системи. Салафитите проповядват изначалното разбиране на Исляма - чист ислям, и търсене на смисъла, изначално заложен от Аллах в Корана.Салафия означава разбиране на религията такава, каквато са я проповядвали Пророкът Мохамед (С.А.С.) и неговите сподвижници (сахабета). Салафитите имат за идеал патриархален, ранен период на Исляма. Тяхното постоянно влияние се упражнява по-специално чрез имамите, подготвени в университета в Медина. Тяхната идеология и силата им са всепроникващи и допринасят за „повторна ислямизация” (born-again). Доста неопределеното движение салафизъм обхваща три тенденции: реформисти, традиционалисти и джихадисти. Сафизма е радикалния ислям, това е течението в исляма, което проповядва, че исляма е върховната религия, всеки човек се ражда мюсюлманин и трябва да бъде налаган със сила върху неверниците (неверници са всички, които не вярват в исляма и не са приели исляма). След като хората са обучени в салафизъм, те се връщат в родните си места и почват да казват на родителите си, че те не са истински мюсюлмани, защото не презират неверниците или не следват това, което салафизмът диктува. Всяка религия обикновено казва, че е най-добра, всяка религия обещава рая най-добре, това е съвсем нормално и няма нищо лошо в това, но ако една религия започне да проповядва насилие срещу други религии, това е все едно да превърнеш свободата на словото, която всеки би трябвало да има, в свободата да отидеш в едно кино и да започнеш да викаш пожар. Толерантността е абсолютно важна, но да се проповядва насилие е недопустимо.

Къде е ДАНС в цялата схема? Как се случва, че такива хора от арабските държави идват необезпокоявано в нашата държава и започват да "вербуват" и проповядват суалафизъм? Къде е българското мюфтийство и защо, то допуска да се случат тези неща? Това означава ли, че негласно ги подкрепя? Един от основните методи за налагане на салафизъм е чрез плащане на пари под формата на религиозни субсидии.  Но докъде ще стигнат е въпрос на време, а най-интересното е кога държавата в лицето на държавните органи  ще се събуди и ще защити собствените си граждани от всичко това, което се случва?

 






Гласувай:
10


Вълнообразно


1. анонимен - 4ak sega razbrah
10.10.2012 11:08
tia gnusni cigani za6to stoyat pred sada v pazardgik tolkova vreme.na6ata dargava i dans spyat i ne vigdat opasnosta,kogato ya vidyat ve4e 6te e mnogo kasno.vse mi se struva 4e nyama da se razminem bez sblasaci s musulmanite,onia sa mnogo nagli i prekalyavat s na6eto tarpenie.
цитирай
2. анонимен - NA SAPUN!!!
10.10.2012 13:07
NA SAPUN!!!
цитирай
3. megafon - E няма смисъл,
10.10.2012 13:36
насилието поражда насилие. Държавата трябва да ограничи до максмимум достъпа на имами, който проповядват салафизъм под прикритието на ислямски организации. Тези организации не трябва да бъдат допускани изобщо.
цитирай
4. kostadin - Насилието не се лекува с насилие ...
10.10.2012 18:32
Насилието не се лекува с насилие -особено когато насилват по- слабия!
По добре е да се замислим ,защо сме по слабите
цитирай
5. анонимен - тези са като чумата.....
10.10.2012 19:02
.....само огънят и куршума ще реши проблема
НАРОДЕ ВРЕМЕ Е ДА СЕ СЪБУДИШ
цитирай
6. анонимен - Ами те налагат тяхната воля със сила.
10.10.2012 19:40
Ти няма да ги избиваш просто ще им секнеш финансиите, няма да се допускат такива лица в страната и готово.
цитирай
7. megafon - Интересно е, че
10.10.2012 19:58
българските медии много контролирано отразяват случайте. Даже няма бг журналисти, които да се заниват с разследване за тези ислямски фондации, в които се проповядва открито краен ислямски радикализъм.
цитирай
8. анонимен - за
10.10.2012 20:07
Държавата да ги накара да работят. Както беше едно време...не работиш и мвр те търси в къщи и започват едни въпроси.....да видим дали ще се сещат тогава за мохабет...опс , пардон , мохамет ли беше.......камо ли да ходят по улицата като брезпризорни кучета...по нататъше коментар е излишен...дори и да почнат да вият след мен..........
цитирай
9. megafon - Трябва действие,
10.10.2012 21:12
защото бедните хора се манипулират най-лесно и бързо. А държавата в момента се държи като щрауса. И дано делото в Пазарджик приключи максимално бързо и тези хора бъдят осъдени и екстрадирани.
цитирай
10. lambo - Всичките тези мургави ислямисти, ...
10.10.2012 21:54
Всичките тези мургави ислямисти, са родени и отгледани с парите от нашите данъци

За тях за помощите и детските, а за нас данъците и осигуровките

Тоест не те ще ни колят, ще ни колят нашите пари
цитирай
11. megafon - Голяма част
10.10.2012 22:08
от тези ислямисти в клипа са чужди емисари. И в Пазарджик ги знаят.
цитирай
12. анонимен - Историята се повтаря, като през 14-ти век - ТАН ТАН
11.10.2012 07:06
Това ново движение в Българският ислям, най-добре се вписва в циганите ислямисти. При Християнството пък - сектанството и различните протестански движения са пак при циганите. Точно при тях трябва да се насочи разследването. Учудващо е, че жевите се подават най-много на радикалния ислям, независимо че говорят обратното. Наскоро даваха по телевизията, как млади жени, с висше образование, са се забутали в някакво родопско село и са прегърнали ислямизма. Заради Българската история на робството, гледам филма по "7 дни+ - "Великолепният век" - там много добре се вижда как млади девойки сами желаят да станат част от ислямската религия. За съжаление, това е до известна степен историческа истина. Докато техните сънародници са робували, избивани или са се бунтували, то девойчетата са се плъзгали по-най лекото. Затова се отчита, че жена която отказва да се ислямизира е героиня. Те направо са били като светини, толкова рядко всред многото ислямзиращи се християнки. И сега е същото в България. С трепет и вълнение, понастоящем, Български жени гледат турски сладникави сериали.
цитирай
13. apostapostoloff - Само едно уточнение:
11.10.2012 08:02
Има и още едно наименование на това фундаменталистко религизоно движение и то е "уахабизъм".

Добре е обаче да се знае, че нормалният мюсюлманин смята тези фанатици за позор за исляма. Така, както ние, християните, смятаме, че Инквизицията и кръстонсците са позор за християнството.
цитирай
14. asthfghl - ...
11.10.2012 09:59
Първо, когато цитираш чужд текст, не е лошо да дадеш и линк към източника: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%84%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC

Да започнеш да викаш пожар в киното няма нищо общо с насилието.

Това течение го нарече "салафизъм", "сафизъм" и "сулафизъм". Последно, кое е?

Иначе, добри въпроси задаваш. Едно мейлче на Цецо ще врътнеш ли?

> Всяка религия обикновено казва, че е най-добра, всяка религия обещава рая най-добре, това е съвсем нормално и няма нищо лошо в това

Нещо като търговските марки, които се състезават за повече "клиенти", а? ;)
цитирай
15. megafon - Отоново не внимаваш и колко пъти съм ти казал, че 2 работи
11.10.2012 12:49
asthfghl написа:
Първо, когато цитираш чужд текст, не е лошо да дадеш и линк към източника: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%84%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC

Да започнеш да викаш пожар в киното няма нищо общо с насилието.

Това течение го нарече "салафизъм", "сафизъм" и "сулафизъм". Последно, кое е?

Иначе, добри въпроси задаваш. Едно мейлче на Цецо е врътнеш ли?

> Всяка религия обикновено казва, че е най-добра, всяка религия обещава рая най-добре, това е съвсем нормално и няма нищо лошо в това

Нещо като търговските марки, които се състезават за повече "клиенти", а? ;)

едновременно не можеш да вършиш. Къде видя изписано сафизъм? Второ сравняването на религията и то крайната с "клиенти" е проява на върховно невежество и непознаване на материята и идеите, които тази религия проповядва. Хубаво е също и да гледаш клипчето.

Хората масово бъркат от непознаване на материята "салафизъм" с "уахабизъм". Второто е историческо движение от края на 18век.
цитирай
16. bogdan12 - 14. Едно е да рекламираш даден продукт
11.10.2012 14:23
за да „зарибиш” клиенти, друго е да задължаваш хората да ползват само него и да мразят и убиват тези, дето не ползват този продукт /ако ще сравняваме със стоки/. И във философията има течения и по –крайни, но никой не е убит, заради философските си убеждения, нали? Все пак затова съществува държавността и политиката, за да се управлява морала, за да няма залитания, да се съблюдава за златната среда, която е добра за всички /или поне по-голямата част от народа/.
И на аргумента, който ще дадеш – че това се е случвало и преди и с други религии, бързам да те репликирам: историята затова е история, за да се поучим и да не допускаме същите грешки
цитирай
17. asthfghl - 15.
11.10.2012 14:26
> Къде видя изписано сафизъм?

Човек, чети си текста. На 10-тия ред. "Сафизма е радикалния ислям, това е течението в исляма, което проповядва,..."

> 2 работи едновременно не можеш да вършиш

А ти 1 поне можеш ли :)))

> върховно невежество и непознаване на материята и идеите, които тази религия проповядва

Кухо изречение без съдържание.

Никой не е зачекнал даже темата за уахабизма, не знам как се сети да я въвлечеш и нея.
цитирай
18. bogdan12 - 14. Едно е да рекламираш даден продукт
11.10.2012 14:33
за да „зарибиш” клиенти, друго е да задължаваш хората да ползват само него и да мразят и убиват тези, дето не ползват този продукт /ако ще сравняваме със стоки/. И във философията има течения и по –крайни, но никой не е убит, заради философските си убеждения, нали? Все пак затова съществува държавността и политиката, за да се управлява морала, за да няма залитания, да се съблюдава за златната среда, която е добра за всички /или поне по-голямата част от народа/.
И на аргумента, който ще дадеш – че това се е случвало и преди и с други религии, бързам да те репликирам: историята затова е история, за да се поучим и да не допускаме същите грешки.
цитирай
19. megafon - Четеш, четеш, но какво
11.10.2012 14:41
asthfghl написа:
> Къде видя изписано сафизъм?

Човек, чети си текста. На 10-тия ред. "Сафизма е радикалния ислям, това е течението в исляма, което проповядва,..."

> 2 работи едновременно не можеш да вършиш

А ти 1 поне можеш ли :)))

> върховно невежество и непознаване на материята и идеите, които тази религия проповядва

Кухо изречение без съдържание.

Никой не е зачекнал даже темата за уахабизма, не знам как се сети да я въвлечеш и нея.

разбираш? Ами чети дълбоко и виж клипа. И не толерирам тролене.
цитирай
20. asthfghl - 18.
11.10.2012 15:17
> И на аргумента, който ще дадеш – че това се е случвало и преди и с други религии

О, не, напротив. Противно на твоето необосновано предположение за това какъв аргумент бих дал, всъщност ще се съглася с това, което казваш за религиите.

> друго е да задължаваш хората да ползват само него и да мразят и убиват тези, дето не ползват този продукт

Абсолютно. Налагането на религиите в миналото (а в някои части на света - и в настоящето) може да се сравни с абсолютния монопол на гангстерските банди от времето на Ал Капоне. "My way or the highway". Само дето в този случай "highway" е най-прекият път към Отвъдното.
цитирай
21. asthfghl - 19.
11.10.2012 15:18
> Четеш, четеш, но какво разбираш?

Поредното кухо изречение без смисъл, съдържание и цел. Ако нямаш какво да отговориш, по-добре нищо не казвай.
цитирай
22. megafon - В крайна сметка темата е за салафизъм
11.10.2012 16:04
[quote=asthfghl]> И на аргумента, който ще дадеш – че това се е случвало и преди и с други религии

О, не, напротив. Противно на твоето необосновано предположение за това какъв аргумент бих дал, всъщност ще се съглася с това, което казваш за религиите.

> друго е да задължаваш хората да ползват само него и да мразят и убиват тези, дето не ползват този продукт

Абсолютно. Налагането на религиите в миналото (а в някои части на света - и в настоящето) може да се сравни с абсолютния монопол на гангстерските банди от времето на Ал Капоне. "My way or the highway". Само дето в този случай "highway" е най-прекият път към Отвъдното.[/quote
Изобщо не може да се прави сравнение. Това сравнение е като да трампиш кон за кокошка. Ние тука говорим за масово приемане на исляма, а не за убийството на няколко хорица, които са избрали този път на развитие. Тука говорим за джихад, това е тяхният път в налагането на вярата. Сравнението с Ал Капоне е смешно и нелепо, то е толкова смешно нелепо като да твърдим, че Хитлер е осоновоположник на демокрацията и той геноцид не е провеждал.
цитирай
23. asthfghl - 22.
11.10.2012 19:18
> Изобщо не може да се прави сравнение.
...
> Това сравнение е като да трампиш кон за кокошка.
> толкова смешно нелепо като да твърдим, че Хитлер е осоновоположник на демокрацията

Хем не даваш сравнения да се правят, хем веднага след това правиш куп нелепи сравнения. Не ти се удава, по-добре недей.
цитирай
24. анонимен - asthfghl -
12.10.2012 00:18
Човека ти обяснява, че не разбираш и сравнението ти е смешно и доводите ти са малоумни, ти пак продължаваш. От доста време те следя, доста си тъп.
цитирай
25. megafon - Именно, радвам се, че си ме разбрал.
12.10.2012 00:21
asthfghl написа:
> Изобщо не може да се прави сравнение.
...
> Това сравнение е като да трампиш кон за кокошка.
> толкова смешно нелепо като да твърдим, че Хитлер е осоновоположник на демокрацията

Хем не даваш сравнения да се правят, хем веднага след това правиш куп нелепи сравнения. Не ти се удава, по-добре недей.

Моето сравнение е толкова нелепо, точно толкова като твоето. Само, че сега ще ти дам малко домашна работа да помислиш върху темата течението "Салафизъм".
1. Какво проповядва то?
2. Кои са неговите подръжници?
3. Как реализирват идеите си?
4. Откъде се финансират, как?
Това са важните въпроси и те ще стават все по-важни за нас и нашата страна. Никой не го интересува Ал Капоне.
цитирай
26. asthfghl - 24.
12.10.2012 10:10
О, отделяш от скъпоценното си анонимно време да следиш невероятното ми творчество? Поласкан съм ;)

Анонимний, ти си просто... анонимен.
цитирай
27. asthfghl - 25.
12.10.2012 10:12
> Моето сравнение е толкова нелепо, точно толкова като твоето

Именно :)

Що се отнася до салафизма, все пак ти съвсем вярно си копирал обяснението на Wikipedia по въпроса - към което нямам възражения.
цитирай
28. megafon - Не, на
12.10.2012 11:10
asthfghl написа:
О, отделяш от скъпоценното си анонимно време да следиш невероятното ми творчество? Поласкан съм ;)

Анонимний, ти си просто... анонимен.

мегафон чета нещата, не твойте празни приказки.
цитирай
29. megafon - В Уикипедия
12.10.2012 11:12
asthfghl написа:
> Моето сравнение е толкова нелепо, точно толкова като твоето

Именно :)

Що се отнася до салафизма, все пак ти съвсем вярно си копирал обяснението на Wikipedia по въпроса - към което нямам възражения.

информацията е кратка, аз искам да видя дали ти знаеш. И за сега нищо не знаеш.
цитирай
30. asthfghl - 29.
12.10.2012 11:43
> И за сега нищо не знаеш.

Кухо изречение без съдържание, колкото да става течение.
цитирай
31. asthfghl - 28.
12.10.2012 11:44
> Не, на мегафон чета нещата, не твойте празни приказки.

Мегафон чете нещата не мегафон? Интересно.

Пише се "твоите".
цитирай
32. megafon - Точно толкова кухо
12.10.2012 13:17
като твойте коментари. Разбрах, че от религия не разбираш.
цитирай
33. asthfghl - 32.
12.10.2012 14:14
Няма как да си разбрал, без да сме провели разговор по темата.

Пише се твоИте.
цитирай
34. анонимен - Така е
13.10.2012 21:24
в България скандалите за радикалния ислям тепърва започват. Днеска в София се разкарваха жени, на които само очите им се виждаха. Чакам закон както в Белгия, Франция за бурката.
цитирай
35. chudesatanakorana - Моля, внимавайте какви обсъждания правите!
14.10.2012 01:08
В Пазарджик хоата не са радикални, а умерени мюсюлмани. Ако бяха радикални до сега да са ви изклали и опекли с бомби братя!
цитирай
36. анонимен - До 35
14.10.2012 15:22
И това ще стане въпрос на време е, а докрая на годината София ще се превърне в ислямски център на Източна Европа. В София ще се открие най-големият ислямски университет на Балканите, а да вие честито.
http://news.ibox.bg/columnist/id_32851947
цитирай
37. megafon - До 35
14.10.2012 15:29
Видях, че си мюсюлманин. Дано да вярваш в исляма, а ако това е така, то ти много добре знаеш за течението "салафизъм" и идеите, които проповядва. Хубаво е да се знае, че българите и аз в случая нямаме нищо против исляма и неговото течение "суфизъм". Но също така е много важно всички хора да правят разлика между "салафизъм" и "суфизъм". Повечето християни са невежи и те правят паралел с източно-православието и католицизма. Такова сравнение не може да бъде направено.
цитирай
38. megafon - Ето малко информация за салафизма в Египет
17.10.2012 09:53
http://www.dnes.bg/mish-mash/2012/10/17/salafitskata-prolet.170674#comment-newest
цитирай
39. анонимен - при селянина от правец нямаше му...
23.10.2012 23:33
при селянина от правец нямаше мургави уроди салафисти, талибан, потурнак тракедонци,тюркоци и подобна паплач.
Целия народ се чустваше като възроден.

цитирай
40. megafon - Да се поучим от Германия
13.03.2013 16:12
Германия забрани салафистките групи
http://news.ibox.bg/material/id_630479125/cform_1
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: megafon
Категория: Политика
Прочетен: 2567146
Постинги: 194
Коментари: 3754
Гласове: 2059
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930